Ystävyys…

Pohditaanpa moista aihetta näin ystävänpäivän kunniaksi. Wikipedia tietää kertoa ystävyydestä muutamalla sanalla:

“Ystävyys on kahden tai useamman henkilön välille muodostuva kiintymyksen side, joka ei perustu perhe- tai parisuhteeseen, vaikka pariskunnankin saatetaan sanoa olevan myös ystäviä keskenään. Monesti myös serkukset tai muut sukulaiset, yleensä suunnilleen samaa ikäluokkaa keskenään olevat, ovat ystäviä. Ystävyyttä on erittäin vaikea määritellä, koska jokainen ihmissuhde on aina erilainen. Ystävyys perustuu yleensä jaetuille kokemuksille sekä melko kiinteälle yhteydenpidolle ja sen edellytyksenä on ainakin jonkin asteinen luottamus. Läheinen ystävyys on arvostetuin ystävyyden muoto. Se perustuu ystävysten täydelliseen luottamukseen. Läheiselle ystävälle voi puhua melkein mistä tahansa. “Tosiystävät” auttavat toisiaan hädässä ja he ovat tukena vaikeissa tilanteissa.

Itseasiassa kun tuota ylläolevaa tekstiä tarkastelee, niin siinähän se kaikessa yksinkertaisuudessaan selitettynä. Onko edelleen aitoa ystävyyttä olemassa? Vieläkö ihmiset välittävät spontaanisti toisistaan vai onko takana aina omien etujen tavoittelu. Voiko spontaanisti välittää ystävänsä menestyksestä vai piileekö takana kateus siitä, että: “Vittu kun tuokin menestyy ja mulla menee kaikki päin seiniä…ja oon mä kanssa kaikkee joutunut kestämään”.

Pohdinpa samalla voiko miehen ja naisen välillä olla aitoa ystävyyttä ilman minkään sortin taka-ajatuksia? Tarkoittaako miehen ja naisen välinen ystävyys aina jonkin sortin suhteen tyyppistä viritystä vai voiko heidän välillä olla puhdasta ystävyyttä joka ei liity mitenkään parisuhteeseen…kysymys varmaan askarruttaa monia enkä minäkään siihen osaa yksiselitteisesti vastausta antaa. Toisaalta miksei voisi? Miksi aina sen pitäisi tarkoittaa automaattisesti parisuhdetta…

Kaverit ja ystävät ovat myöskin mielestäni eri asia. Ystävät ovat aina mielestäni läheisempi käsite kuin kaverit. Harvalla lienee monta todellista ystävää vaan luulisin, että enemmän juuri jälkimmäisiä…Onko sitten partneri / puoliso ystävä? On ja ei. Puoliso on kuitenkin elämänkumppani ja jaat hänen kanssaan huomattavasti enemmän (?) kuin ystävien kanssa.

Miksi maailma on sitten muuttunut viimeisen kymmenen vuoden sisällä niin paljon kylmemmäksi ja kyynisemmäksi? Jos kuulet uutisista vaikkapa maininnan “Iranissa on maanjäristyksen seurauksena kuollut sata ihmistä ja tuhannet ovat jääneet vaille kotia”, niin kuinka monella tuo herättää minkään sortin tunteita? Moiset uutiset tässä tietoyhteiskunnassamme ovat jo niin arkipäivää, että nämä ohitetaan kansan keskuudessa suunnilleen olan kohautuksella: “Paska tuuri, mutta mitä se minua liikuttaa, who cares”…Jokin lähellä sattunut katastrofi saattaa lauantaiolusen välissä ehkäpä herättää hieman keskusteluakin, mutta siihen se yleensä jää. Saatetaan nousuhumalassa tehdä päätös avustavansa Punaista Ristiä ja muutenkin muuttuvansa kunnon kansalaiseksi…Tunnustaudun välittömästi kyseisen leirin edustajaksi. Tällaisia uutisia kuulee niin paljon ja ne ovat jotenkin jo niin arkipäivää, ettei tuollaiset tunnut yhtään miltään kunnes se osuu omalle kohdalle…

Ei Kommentteja

Comments Closed