Verkosta musiikkia laillisesti

Nythän on nimittäin niin, että “ämpärikolmosten” lataaminen p2p-verkoista on väärin, rumasti tehty ja vieläpä rikollista toimintaa. Tokihan minä ylle- & allekirjoittanut olen lainkuuliainen kansalainen(?) ja tämän innoittamana kokeilin tunnollisesti ostaa muutaman kappaleen näistä kotimaisista verkkokauppoista. Nyt on myös hyvin merkillepantavaa, että oheinen ostokokemukseni pohjautuvat vain kahteen (2) verkkokauppaan eikä näin ollen välttämättä anna kovin kattavaa kuvaa.

Ensimmäisenä suuntasin selaimen Hesarin Musiikkilataamoon ja kokeilemaan kaupantekoa. Valkkasin kappaleen laajahkosta valikoimasta lyömättömään 1.39€ hintaan (ei jeesus!) ja klikkasin osta- sekä kassale-namiskaa ja mitäs mitäs, ei elämän kevät & syksy…eteen ravahti ilmoitus: “Tietokoneestasi puuttuu osia, joita tarvitaan kopiointisuojatun musiikin kuuntelemiseen. Siirry testisivulle nähdäksesi mitä puuttuu”. Siispä kauppoja EI tehdä Linuxissa. Onneksi(?) talosta löytyy yksi kone jossa on Windows siispä kyseinen mylly tulille ja kokeileemaan ostoksia uudelleen niin mitäs sitten tapahtuukaan…eihän näitä biisejä osteta näköjään sitten Mozillan Firefoxilla ainakaan kovin helposti. Palvelun maininta: “Päivitä selaimesi tai käytä palvelussa Internet Exploreria. MP3-tiedostoja voit ostaa ilman päivitystäkin” – tuntui jo lähinnä vittuilulta, mutta minkäs teet käytetään sitten sitä juuttaan IE:tä ja huh! pääsin sentään etenemään maksuun asti. Siirtyminen verkkopankkiin ja rahat tililtä kappaleen myyjälle ja ohjeiden mukaan odottelemaan, että selain palaa kauppapaikalle, mutta “mitvit”! eteen pompsahtaa tyhjä sivu ja maininta selaimen tietopalkissa, että “Valmis”…VALMIS! miten niin muka VALMIS…enhän mä ole saanut edes ladattua biisin biisiä…rahat kyllä siirtyi, mutta kappale jäi saamatta. Voi nyt sun KERPELE! No minkäs teet oli viikonloppu joten ei muuta kuin mailia asiakaspalveluun ja odottelemaan maanantaita jolloin lopulta saapui vastaus ja latauskoodi jolla sain biisin sitten ladattua. Olipas hankalaa, mutta eipäs vielä luovuteta.

Seuraavaksi testasin NetAnttilan download-palvelua. Ei liene tarvitse erikseen mainita, että jouhevinta täälläkin on asioida Windows-koneella. NetAnttilasta ladataan erillinen soitin biisejä varten jotka ovat useinmiten drm-suojattuja wma-tiedostoja. Soittimella ladataan kappaleet palvelusta koekuunteluun ja vastaavalla soittimella onnistuu myös kappaleen ostaminenkin. Soitin ajaa kyllä asiansa ja biisit maksavat järestään n. 1,19€ ja useinmiten toimituskuluineen lähemmäs 1,70€ eli aikas suollaista on! Eipä muuta kuin testaamaan. Kappaleet latautui näppärästi ohjelmaan. Yksittäisen biisin ostaminen sujui ongelmitta. Kappaleen pystyi maksamaan mm. tekstiviestillä ja rajaton soitto kolmella tietokoneella, 10 cd:lle polttokertaa ja 25 kannettavaan soittimeen siirtokertaa irtosi yhteishintaan 1,70€. Ongelmat alkoivatkin sitten siitä kun päätin kerralla ostaa useamman biisin ja maksaa tekstiviestillä. Siitähän kehkeytyi varsinainen tekstiviestiralli: Ensin lähetin ohjeiden mukaisesti tekstiviestin MAKSU3 paluuviestinä tuli MAKSU3 VAHVISTA: Vahvista tilaus lähettämällä viesti MAKSU3 VAHVISTA…ja näin toimin niin eikös sieltä helvata soikoon tule vielä yksi vastausviesti, että MAKSU3 VAHVISTA – Varmista haku lähettämällä viesti muuttumattomana takaisin numeroon 173263 ja näin toimin, mutta siinä kaikki…mitään ei tapahtunut…täydellinen hiljaisuus…ei vastausta…ei kiitosta ei käyttöoikeuksia biiseille. *HUOH*! En tippaakaan ihmettele vaikka kappaleet olisi joka tapauksessa veloitettu minulta.

Näiden kahden kaupan pohjalta tuntuu koko biisien ostaminen: 1) Kankealta 2) Kalliilta ja 3) Epävakaalta. Onhan se hienoa, että rahat kyllä viedään, mutta biisien perään saat itkeä luvattoman paljon. Tarvitseeko edes ihmetellä miksi niin moni kokee helpommaksi käynnistää sen p2p-ohjelman? Tällä toiminnalla ja hinoittelulla mennään kyllä raskaasti metsään! Edellä kuvattujen ostoskokemusten pohjalta päätin toistaiseksi pidättäytyä musiikin verkosta osatmiseen ja kuunnella ennemmin vaikka radiota.

Ei Kommentteja

Comments Closed