Ubuntu 11.04 Natty Narwahl

Testiläppärissäni on jonkin aikaa pyörinyt Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat, mutta nyt onkin sopiva hetki kun 11.04 repot ovat auenneet siirtyä eteen päin ja tutustua tulevaan 11.04-versioon. En kuitenkaan suosittele testaamaan muuten kuin laitteistoissa jonka olet uhrannut vaikkapa juuri testikäyttöön. 11.04:n testaaminen on soveliasta käyttäjille, jotka ovat valmiita osallistumaan kehittämiseen ja valmiita tuottamaan bugiraportteja, sekä tietävät mitä tekevät. Ongelmia saattaa tulla eteen, joten pelkästään uteliaisuuttaan ei kannata säheltää toimivaa olemassa olevaa asennusta. Jos kuitenkin kaikista varoituksistani huolimatta haluat tutustua tulevaan tai sinulla on sovelias testiympäristö jossa voit 11.04:sta kokeilla voit päivittää olemassa olevan Ubuntu-asennuksesi 11.04:n seuraavasti:

Avaa pääte ja suorita seuraava komento:
sudo sed -i 's/maverick/natty/g' /etc/apt/sources.list && sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade

Jos komento antaa virheilmoituksia muokkaa /etc/apt/sources.list ja kommentoi virheilmoituksen antaneet lähteet ja suorita komento uudelleen.

Tämän jälkeen alkaa varsinainen päivitys joka kestää tovin jos toisenkin. Tässä vaiheessa voi vain toivoa, että kaikki menee putkeen ja järjestelmä toimii. Oma hinkuni testata tulevaa näinkin varhaisessa vaiheessa on puhtaasti tarve osallistua kehitykseen ja testaamiseen. Tätä kirjoittaessa 11.04 ei ole vielä edes Alpha-asteella, joten tietynlainen riski on puljata tämän version kanssa. Allekirjoittanut oli valmis riskin ottamaan juurikin testaamiseen tarkoitetulla koneellani. Varsinaisesti mitään konkreettista ihmeellistä ei tässä vaiheessa ole tarjolla, eikä peruskäyttäjän edes kannata tätä testata, koska 11.04:llä ei ole mitään annettavaa tai uutta ja ihmeellistä vielä tässä vaiheessa kehitystä. Näkyvin muutos olemassa olevaan järjestelmään on Kernel 2.6.36-1-generic eli järjestelmän ydin.

Tulen seuraamaan mielenkiinnolla Ubuntun kehitystä testiläppärin osalta ja kirjoittelemaan merkintöjä aiheesta sitä mukaa kuin jotain järjellistä kerrottavaa tulevasta versiosta on. Mainittakoon, että Natty Narwahl tulee käyttämään Unity:a käyttöliittymänä eli tuntuu siltä kuin Ubuntu siirtyisi enemmän kohti pieniä laitteita kuten vaikkapa miniläppäreitä.

Keskustelua 11.04:sta käydään mm Ubuntu Forumilla: Natty Narwhal Testing and Discussion
Oma päivittyvä testiraportti löytyy täältä!

Ei Kommentteja

Kommentoi kirjoitusta:

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked