Ubuntu 10.10 käynnistyksen virittely!

Ubuntu 10.10 käynnistyy täyteen loistoonsa suht rivakasti. Muutaman ylimääräisen sekunnin tästäkin voi koettaa nipistää seuraavilla pikku vippaskonsteilla.

Profilointi:

Ubuntun Profilointi-optio, korjatkaa jos olen väärässä luo päälle kytkennän ja uudelleen käynnistyksen jälkeen käynnistysprofiilin, jotta seuraavat käynnistyskerrat olisivat nopeampia. Joten pistetään optio tulille seuraavasti:

1. Muokataan grub-tiedostoa: sudo gedit /etc/default/grub
2. Lisätään profile riville: GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet"
eli valmis rivi näyttää kutakuinkin seuraavalta: GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet profile". Tallenna.
3.sudo update-grub2
4. Uudelleenkäynnistys
5. Kun kone on käynnistynyt uudelleen poista profile-sana grub-tiedostosta ja aja: sudo update-grub2
6. Uudelleenkäynnistys

Kun ensimmäisen kerran uudelleenkäynnistetään profile-optio asetettuna kestää käynnistyminen hieman kauemmin, sillä tässä vaiheessa tutkitaan käynnistysprosessia mitä tiedostoja käynnistyessä käsitellään ja lajittelee ne sen mukaan, miten ne tallennetaan kiintolevylle. Seuraava uudellenkäynnistys pitäisi olla huomattavasti nopeampi.

Pari muuta yleistä pikkukikkaa:

Tarkista, ettei BIOS:ssa ole levykeasemaa valittuna ja jos on kytke se pois käytöstä. Yleiseen käyttönopeuteen ja sovellusten käynnistymiseen saattaa auttaa preload, joka on pienoinen sovellus eli eräänlainen esilataaja, joka tarkkailee mitä sovelluksia käyttäjä suorittaa ja päättelee sen mukaan mitä sovelluksia käyttäjä saattaisi ajaa useimmin ja lataa niiden binäärit ja riippuvuudet etukäteen muistiin nopeampaa käynnistymistä varten. Preload-esilataaja on saatavissa miltei kaikille yleisimmille Linux-koosteille ja Ubuntuun sen voi asentaa päätteessä komentamalla: sudo apt-get install preload. Lopuksi voit asentaa vielä rcconf-sovelluksen ja tarkistaa minkälaisia sovelluksia käynnistyy järjestelmän mukana. Tämän työkalun kanssa kannattaa olla äärimmäisen varovainen eikä suotta poistella mitään sellaista mistä ei tiedä tai ole varma. Google auttaa kummasti niidenkin selvittelyssä. Viimeisen silauksen voi antaa vilkaisemalla gnomen asetuksiin: Järjestelmä -> Asetukset -> Käynnistettävät Ohjelmat ja katsoa onko siellä jotain tarpeetonta tai jonkin sovelluksen rippeitä.

Ei Kommentteja

Comments Closed