Tikkaria odotellessa…

 

Sony on lupaillut tässä kuluvan kuun aikana Lollipop-päivitystä Xperia-sarjan laitteille. Osaan se on jo tullut ja muihin se valunee tässä lähiviikkojen aikana. Olen sellaisen about yhdeksän kuukautta, pitkähkön iPhone-ajanjakson jälkeen omistanut Sony Xperia Z1C:n ja olen laitteeseen ollut tyytyväinen, KitKat toimii kuin junan vessa ja tykkään Sonyn omasta pelkistetystä käyttöliittymästä. Ei ole ollut edes tarvetta asennella vaihtoehtoista launcheria, sillä Sonyn oma on varsin pätevä. Androidissa pidän siitä, kun aika vapaasti sitä pystyy virittelemään ja muokkaamaan mieleisekseen toisin kuin Applen-tuotteissa, jotka vaativat rankempiin muokkauksiin sisuksiinsa jailbreak:n.

Sen mikä Androidin vapaudessa menetetään tulee vastaan juurikin järjestelmäpäivitysten osalta. Tähän olisi mukava saada jonkinlainen muutos. Kun järjestelmäpäivitykset ovat valmistajan käsissä, on se aina herran haltuun tuleeko sitä ja jos tulee, niin milloin.  Se ei kauheasti naurata, kun olet ostanut luurin itsellesi vain huomataksesi, että valmistaja on pudottanut sen päivitettävien laitteiden listalta. Toki vaihtoehtoisia ns. Custom ROM:a on saatavilla, mutta kaikilta ei välttämättä sellaisen asentaminen onnistu ja on laitteita, joille sellaista ole saatavilla tai jos on ne pohjautuvat vanhempaan Android-versioon. Esimerkkinä vaikkapa juurikin tämä Xperia Z1C. Jokunen virtelmä löytyy, mutta esimerkiksi suosittu MIUI on versiota 5, joka on vieläpä epävirallinen ja sittemmin projekti on lopetettu. On toki muitakin, mutta ne ovat pääasiassa raskaasti modattuja ulkoasua myöden ja harva on sellainen, jossa kaikki tarvittavat toiminnot olisi kohdallaan.

Pidän enemmän Applen tavasta jakaa päivitykset, vaikkakin uuden iOS-version julkaisun aikoihin ovat palvelimet tukossa ja vastaavasti pahimmillaan käy niin, että luuriaan muokkaavat joutuvat odottamaan jailbreak:a pitkäänkin ovat kuitenkin päivitykset lähestulkoon kaikkien iOS-laitteiden saatavilla ja ne tulevat kaikille malleille saataville samaan aikaan. Harvakseltaan Apple näitä aparaatteja pudottaa päivityksen vastaanottavien laitteiden listalta. No toisaalta verrattuna Applen iLaitteisiin, Android-pohjaisia laitteita putkahtelee kuin sieniä sateella. Tällä hetkelläkin tuupataan markkinoille uusia laitteita KitKat:lla varustettuna. Onko kyseessä, sitten raha vai miksi valitaan vanhempi käyttöjärjestelmä kun uudempaakin olisi tarjolla vai tietääkö valmistaja, ettei aparaatti koskaan jaksaisi pyörittää viimeisintä Androidia? Apple julkaisi iPhone 4:n vuonna 2010 ja vasta iOS 8:n myötä vuonna 2014 se pudotettiin pois päivityksen vastaanottavien laitteiden listalta. Ei huono suoritus ollenkaan. Olen nähnyt Android-laitteita, jotka eivät ole julkaisunsa jälkeen nähneet ainoatakaan virallista päivitystä ja se on toisaalta sääli. Uskon, ettei käyttäjäkään riemusta kiljahtele. Custom ROM on toki vaihtoehto, mutta ei niitäkään ihan joka laitteelle tehdä.

Android 5.0 julkaistiin muistaakseni lokakuussa ja esimerkiksi Sonyn laitteet odottavat päivitystä vielä näin puoli vuotta myöhemmin. Tässä välissä on ehditty jo julkaista 5.1. Se varmaankin valuu laitteille joskus syksymmällä, eikä ole niinkään varmaa saako “vanhemmat” Xperia-mallit sitä ollenkaan. Jää nähtäväksi. Android-luurit ovat kelpo laitteita, kunhan nämä viralliset päivitykset saataisiin laitteisiin riittävän ripeästi.

Allekirjoittaneelle on lähiviikkoina tulossa testiin kiinalaisen Elephonen malli P5000. Pysykääpä kuulolla, sillä julkaisen pienoisen testin ja käyttökokemuksia täällä blogissani!

 

Ei Kommentteja

Comments Closed