Tietoturva

Tietourvahan on nykyään se kuuma peruna ja aihe josta on aina hyvä paasata. Ajattelinpa nyt lyhyesti kertoa kuinka suojaan itseni enimmiltä haittaohjelmilta ja spämmeiltä. Tärkein seikka jota ei missään olosuhteissa pidä vähätellä on terveen järjen käyttö. Parhaatkaan suojat eivät sinua suojele jos elelet netissä kuin pellossa. Latailet mitä sattuu, etkä noudata tervettä varovaisuutta. Olen henkilökohtaisesti ollut tekemisissä koneen kanssa johon olen itse asentanut niin palomuurin, virustorjunnan kuin ad- ja spywaren torjujat sekä käsipelillä ajettavan skannerin joka tsekkaa troijalaiset sun muut hilavitkuttimet ja näistäkin huolimatta kone on ollut tuhannen sekaisin ja virusten saastuttama, että päätä on tehnyt mieli takoa seinään ja pitkään. Kyseisen koneen omistaja kun on saanut sellaisia neronleimauksia kuin, että kyllä palomuurin ja virustorjunnan voi ottaa hetkeksi pois kun lataukset ovat ne päällä mukamas niin kovin hitaita ja sitten soitellaan allekirjoittaneelle, että taas on kone sekaisin eikä nettiin pääse. Tämä todistaa sen, että ihmisen tyhmyys on vakio ja tällaisille jästipäille ei minkään sortin saarnat auta vaikka kuinka vääntäisit rautalangasta kohta on kyseinen mylly taas huollettavana.

Tämä nyt ei ollut se pääpointtini vaan eksyin taas sivuraiteille eli omista suojistanihan tässä piti haastella. Olen nykyään valitettavasti läppärini kanssa Windows XP Homen parissa joten suojaakin tarvitaan sen mukaisesti.

Virustorjuntaohjelmistoa pohdin pitkään. Saan jostain syystä näppylöitä näistä valmiista all-in-one-paketeista ja tästä johtuen olen valinnut kuhunkin tehtävään oman ohjelmansa. Täytyy sanoa, että useita eri torjuntaohjelmia olen testaillut. Kävin pitkää pohdintaa Kasperskyn ja NOD32:n välillä ja testituloksista huolimatta päädyin NOD32:n lähinnä miellyttävän käyttöliittymän ja keveyden vuoksi sekä riittävän ripeästi päivittyvien viruskantojen vuoksi. Kaspersky olisi testimenestyjä, mutta toisaalta syö turhaan koneen arvokkaita resursseja siksipä NOD32 tuntui omimmalta valinnalta. Laittamalla perusasetuksia laajemmat asetukset käyttöön ei toistaiseksi ole koneelle rahjustanut yhtään virusta. Skannaan koneeni säännöllisesti myös eri online skannereilla.

Palomuuriksi koneeseen valitsin toistaiseksi Kerio Personal Firewall:n, mutta aikomus on siirtyä käyttämään Comodon-muuria jota on kovasti keuttu ja joka omissa testeissäni tuntui varsin pätevältä. Zone Alarm on varmasti peruskäyttäjälle hyvä valinta, mutta en pitänyt sen suhteellisen raskaasta moottorista. Rautamuuri olisi ihanteellisin, mutta toistaiseksi kirvistelen softamuurien kera.

Spywarea ja Adwarea torjuu Ewido Anti-Spyware, joka mielestäni on markkinoiden parhaimmistoa. Itse käytän sitä ilmaismoodissa eli ei reaaliaikaista suojaa / automaattisia päivityksiä, mutta tälläkin tavoin hoitaa hommat mallikkaasti enkä ole tarvinnut kaveriksi Spybot:a, Adawarea tai Windows Defenderiä. Jälkimmäisessähän oli kunnollinen reaaliaikainen taustasuojaus, mutta olen kokenut pärjääväni Ewido:lla.

Spämmiä torjuu McAfee SpamKiller. Ilmainen Spamihilator ajaisi kyllä varmasti saman asian kuten myös Thunderbird:n oma spämmin-torjunta, mutta McAfeen puolesta puhui omatoiminen kurkkaus POP-palvelimelle eli tämän kanssa ei oikeastikaan tarvitse spämmejä nähdäkään. Spamihilatorin ja Thunderbirdin kanssa joutuu kuitenkin aina ensin sen clientin käynnistämään ja postien haukuvaiheessa erotellaan spämmit joukosta. Pidän enemmän siitä, että ohjelma käy itsekseen tarkistamassa laatikon oli sähköpostiohjelma käynnissä tai ei ja tämän nimenomaan McAfee tekee ja vieläpä mallikkaasti. Ne vähäiset spämmit jotka onnistuvat luikertelemaan SpamKillerin jäävät jörestään Thunderbirdin seulaan ja nuo kovapäät yleensä forwardoin Thunderbirdin Okopipi-laajennuksen avulla spamcop.net palveluun.

Troijalaiset ja muut hilavitkuttimet. Näitä varten ajan ajastettuna yöllä Emsi Softwaren a-squared Free-ohjelman joka on varsin pätevä näihin kilkuttimiin. Löytää se kyllä kaikkea muutakin mielenkiintoista.

Muut romppeet: Rekisterin pidön puhtaana mainiolla Registry Booster-ohjelmalla joka myös eheyttää rekisterin tarvittaessa. Ylimmäräiset ohjelmien rippeet sun muut levylle kertyneet roskat siivoan niin Tune Up 2004:n kuin CM DiskCleanerin avulla. Windowsin Prefetch-kansio tulee tyhjennettyä PrefetchCleaner-ohjelmalla silloin tällöin ja Pagefile:n eheytys aina joskus PageDefrag:lla. Käynnistyvät ohjelmia tarkkailen a-squared HiJackFree 2.0:lla. Näillä sitä on pärjäilty ja kone on pysynyt varsin siistinä eikä juurikaan ongelmia ole ilmennyt. Eivät ehkä parhaimpia ohjelmia, mutta hoitavat asiansa kun muistaa säilyttää sen maalaisjärjen, ettei hengaile netissä täysin surutta ja varomatta. Onhan tuossa melkoinen nivaska ohjelmia, mutta toisaalta ainoastaan virustorjunta, spämmi-torjuja ja palomuuri ovat ne jatkuvasti päällä olevat…muita ajelen käsipelillä. Mielummin liioittelee kuin, että elelee ilman suojia. Välillä kun vielä skannailee koneensa on-line skannereilla niin bueno 🙂

Vielä kun aktiivisesti seurailee tietourvauutisia kuten vaikkapa cert.fi ja virustorjunta.net on myöskin ihan hyvä paikka ja lukuisat ulkomaiset sivustot niin ollaan jo mukavasti turvallisimmilla vesillä, mutta koskaan ei voi tuudittautua täysin onnen auvoon oli sitten mitä tahansa suojaa koneella sillä nehän on ihmisten tekemiä 🙂

6 Comments

x@x.com'

x

about 14 vuotta ago

suurin osa noista hilavitkuttimista on tarpeettomia peruskäyttäjää varten. palomuuri ja virustorjunta täytyy tottakai olla, mutta spywaren torjuntakaan ei tartte jos suostuu käyttäämään muuta kuin IE:tä selaamiseen (joillekin voi olla hankala takoa tietoa vaihtoehdoista ja saada vielä käyttämään niitä). spammia ei tule kun et levittele pääosotettasi avoimesti. rekisteröi jostain webmailista höpöosoite, johon ohjaat kaikki emailin vaativat rekisteröinnit tjms. Yahoomailissa on aika tehokas paskan suodatus. windowsin päivitykset kannattaa peruskäyttäjän pitää automaatilla, muuten ne jää asentamatta. Officen päivitykset + muiden eri ohjelmien pitää toki manuaalisesti tsekata.

fmatic

about 14 vuotta ago

Tähän on pakko pistää eriävä mielipide. Itselläni on Firefox käytössä päivittäin enkä IE:tä käytä juuri ollenkaan ja kummasti sitä sälää vaan koneelle rahjustaa. Firefox ei estä spywaren tulemista koneelle: "Recommending Firefox, as a Spyware solution is very dangerous. Installing and using Firefox does not clean or prevent your system from being infected with Spyware. The parasites can still exist in memory, robbing your system of resources, killing performance and causing application crashes". Varmasti vähentää kummasti, mutta ei estä täysin. Siinä olet oikeassa, että on hyvin vaikeaa saada ihmisiä vaihtamaan pois tutusta ja turvalliseksi koetusta Internet Explorerista. Allekirjoittanut työskentelee alalla jossa suurin osa ovat naisia ja yli 40 vuotiaita. On lähes toivotonta yrittää mainostaa Firefoxia. Olen jopa muutamalle käynyt sen asentamassa, mutta kuten sanottua on on vanhalle koiralle vaikea opettaa uusia temppuja. Blogi-merkinnässäni koetan lähestyä nimenomaan tätä tavallista surffailu kansaa jolla ei ole harmaintakaan aavistusta internetin vaaroista. Valveutuneet käyttäjät tuntevat riskit ja ovat paremmin suojassa, mutta mä olen nähnyt lukuisia koneita jotka ovat niin täpösenään jos jonkinnäköistä kilkettä, että hirvittää. Juu tässä osut nappiin, että sähköpostiosoitettaan ei pidä jaella joka paikkaan. Jos vielä valitsee vaikeasti generoitavan osoitteen saattaa hyvinkin olla turvassa spämmiltä. Toisaalta yksikin riskeistä tietämätön kaverisi ilmoittaa sinut ystävällisesti vaikkapa johonkin nettikilpailuun "ilmoita kaverisi kisaan" ja jo vain voi hyvinkin sitä ei-toivottua postia alkaa satelemaan. Toisaalta olen myös havainnut ongelman jossa täysin käyttämättömään osoitteeseen alkaa tipahtelemaan sikanautaa. Onhan kieltämättä tuossa tarpeeksi siivous-ohjelmia, mutta toisaalta mitäpä haittaa niistäkään on kun kuitenkin vain kolme softaa tarjoa reaaliaikaista suojaa muut ovat puhtaasti silloin tällöin ajettavaksi tarkoitettuja ja omat kokemukseni osoittavat, että aina jotain pientä löytyy enkä kyllä kärsi sitten nihkeästi toimivasta koneestakaan. Ewido on tarjonnut kyllä ihmeitä. Päivän päätteeksi tehty skannaus tarjoaa kyllä aina jotain epämääräistä poistoon. Olit sitten surffaillut kuinka varovasti tahansa.

jube@o.ei'

Jube

about 14 vuotta ago

Oon aina ihmetellyt miksi Firefox on niin paljon suositumpi kuin Opera joka on monessa suhteessa kätevämpi kuin foxi?

fmatic

about 14 vuotta ago

Tuohon Firefoxin suosioon on hankala vastata miksi se juuri on näin. Aina voi esittää olettamuksia ja itse veikkailen, että Firefoxin suosion alkulähteet ovat Netscapessa ja toisaalta Mozilla-yhteisön innokkaassa tiedoittamisessa. Selaimen vakaus, keveyes, laajennukset ja teemat ovat varmasti nostaneet käyttäjien määrää merkittävästi. Toisaalta avoimuus ja perinteinen viidakkorumpu eli käyttäjältä käyttäjälle kulkeutuva tieto on edesauttanut leviämistä. Opera on hyvä selain ja vakaa ja pieksee kyllä joiltain osin Firefoxin mennen tullen. Opera tosin mielestäni sössi mahdollisuutensa roikottamalla pienen iäisyyden sitä mainospalkkia ilmaisversiossaan. Ulkoasu oli myös aikoinaan paikka paikoin karmeaa katseltavaa. En koskaan ymmärtänyt sitä kummallista tyhjää aluetta joka navigointi-nappuloiden läheisyydestä löytyi. Mobiiliselaimena Opera on parasta mitä tiedän. Opera Mini on java-kännykässä ihan omaa luokkaansa ja isoveljensä Symbian-puhelimille on vertaansa vailla. IE tuo Mosaic:n jatko-osa on vaan pultattu niin kiinteästi Wndowsiin, ettei Pertti Peruskäyttäjä välttämättä osaa muuta kaivatakaan. Olisi enemmän kuin oikeudenmukaista, että Windowsin asennuksen aikana olisi mahdollisuus valita se selain mitä haluaa käyttää oletuksena. Tarkoitan tietysti sitä, että kaikki kolme suosituinta selainta toimitettaisiin kiinteästi mukana joista voisi valita mieleisensä...tuota ei koskaan tule tapahtumaan, mutta onneksi aina voi valita toisinkin. Kaikki sitä vaan ei valitettavasti tiedä tai osaa ja tyytyvät surffailemaan IE:llä

x@x.com'

x

about 14 vuotta ago

"Firefox ei estä spywaren tulemista koneelle:" onko Cookiet spywarea? Ad-awaren mielestä oletusasetuksilla näin on. jos tekstitiedostot on jonkun mielestä spywarea, ei hän varmaan ole nähnyt koskaan oikeita koneen täysin haltuunsa kaapanneita mainosohjelmia/troijalaisia? :-| Sunin Java tulkki voi tietysti myös vuotaa, se ei oo Firefoxin vika, jos käyttää ikivanhaa versiota Javasta. Javan kauttakin on shaissea levitetty. Firefoxissa on asetus jolla saa cookiet ja muutkin koko istunnon tiedot tyhjentymään kun selain suljetaan. nyt niitä cookieita ei surffailun jälkeen enää ole. Voi koettaa myös Spywareblasteria joka IE käytössä on välttämätön. blokkaa myös Ketun puolelta jotain "spyware" cookieita. valitettavan aliarvostettu ilmaisohjelma toi Spywareblaster.

x@x.com'

x

about 14 vuotta ago

no just tästähän olikin kysymys http://poptech.blogspot.com/2005/03/firefox-unleashes-spyware.html se olikin Java troijalainen

Comments Closed