Testissä: Haiku – OSA 1

Käsi ylös kuinka moni muistaa BeOS:n? Entä kuinka monella se oli asennettuna. BeOS oli yksi mielenkiintoisista käyttöjärjestelmistä joihin olen törmännyt. Innostuin siitä aikoinaan miltei yhtä paljon kuin legendaarisesta OS/2 Warp 4:stä. Molemmathan ovat ainakin kaupallisessa mielessä enemmän ja vähemmän kuopattuja, mutta on ollut ilo huomata, että BeOS:n hurahtaneet pitävät käyttöjärjestelmää hengissä. Vaikka Be-yhtiö lopetti toimintansa, on itse BeOS säilynyt suosittuna ns. hardcore-käyttäjien keskuudessa. Käyttöjärjestelmälle luodaan vieläkin aktiivisesti uusia ohjelmia, ja sille tehdään paikkauksia ja ajureita.

Mielenkiintoisen Haiku-projektin tarkoituksena on luoda sekä lähdekoodi- että binääritasolla BeOS R5:n kanssa yhteensopiva klooni. Projekti on edennyt varsin hitaasti ja tätä merkintää kirjoittaessani viimeisin versio on: Alpha 2, jota halusin kokeilla. BeOS R5:stä on allekirjoittaneella mukavia muistoja ja toivonkin, että tämä projekti eläisi eikä se kuolla kupsahtaisi kesken kaiken. Taitaa vaan olla kovin kivinen tie tällä projektilla.

Käyttöjärjestelmät on tehty kokeiltaviksi:

Eli ensimmäisenä sen suuremmitta mutinoita VMWare Player tulille ja tutkailemaan miltä Haiku näyttää. Kaiken varalta testaan sitä ensin virtuaalikoneessa ennen kuin laukkaan suin päin asentamaan sitä käyttökoneelle. Vuosien kokemuksella olen useammankin kerran hakannut päätäni seinään kun alkuinnostuksen puuskassa on jokin käyttis tullut huitaistua koneelle sen kummempia asiaa miettimättä. Voisin kirjoittaa pienehkön romaanin ensimmäisestä OS/2 Warp-asennuksestani, mutta jääköön se tarina tuonnemmaksi 😉 vahingosta viisastuneena nykypäivänä kun on tällaiset virtuaaliset pelit ja rensselit on ensin varsin näppärää koeponnistaa eri käyttöjärjestelmäviritykset virtuaalisessa ympäristössä. Haikulle on olemassa valmis paketti virtuaalikoneessa ajamista varten.


Katso kuva suurempana tästä:

Hienosti lähti Haiku pelittämään ja niin tuttu tuulahdus BeOS-vuosilta. Voisin kuvitella tämän olevan varsin pätevä käyttis vaikkapa läppärissä. Perusasennuksen sovellusvalikoima ei päätä huimaa, mutta löytyy siitä sentään nettiselain. Virtuaalikoneessa ei täysin pääse näkemään koko käyttöjärjestelmän potentiaalia, joten täytyypä raivata Haikulle tilaa ja testata sitä vaikkapa läppärissä ja katsastaa kuinka se käyttäytyy. Ensivaikutelma tästä on miellyttävä. Vanhahtava käyttöliittymä tuo mukavia muistoja legendaarisesta BeOS:sta, mutta onko aika ajanut jo tämän ohi…myöhemmin aiheesta lisää kunhan joudan tekemään tästä kunnollisen asennuksen ja ennakkovilkaisua laajemman merkinnän.

Ei Kommentteja

Kommentoi kirjoitusta:

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked