Testissä: Google Chrome OS

Näköjään blogimerkintäni keskittyvät Googlen ympärille ja käsittelenkin tässä parilla sanalla kokeilemaani varhaista versiota Google Chrome OS:stä. Kyseessä on siis Googlen käyttöjärjestelmä, jonka tarkoitus on olla äärimmäisen nopeasti käynnistyvä, joka on tarkoitettu ennen kaikkea internetissä sijaitsevien sovellusten ajamiseen.

Testasin tätä varhaista versiota USB-tikulta boottaavana. Testilaitteena käytin kolmisen vuotta vanhaa HP-Pavilion läppäriä. Ensimmäiset netistä löytämäni testiversiot olivat valmiita paketteja virtuaalikoneille, mutta löytyihän lopulta myös USB-tikulta ajettava versio. Suuren suuria ennakko-odotuksia toimivuudesta laitteistossani ei ollut sillä käsittääkseni nämä varhaisimmat versiot on saatu mallikkaasti toimimaan vain joissakin harvoissa miniläppärimalleissa.

Valmistelut testaamiseen
Chrome OS:n testaamiseen USB-tikulta tarvitaan tikun lisäksi Image Writer for Windows ja itse ChromeOS, joka on ladattavissa torrentina. Omissa kokeiluissani tikkuna palveli Kingston DataTraveller 8Gb. Pieni varoituksen sananen! Huomasin kokeiluissani, että alla olevan toimenpiteen jälkeen tikku ei enää tunnistunut Windows Seiskassa “8 gigaiseksi” edes alustamisen jälkeen vaan jouduin myöhemmin hyödyntämään HP USB Disk Storage Format Tool:a, jolla sain tikun ennalleen.

Asentaminen

Pura chrome_os_usb.zip ja aja Image Writer for Windows paketista löytyvä Win32DiskImager.exe. Käynnistämisen yhteydessä saattaa lävähtää Error 8 – virheilmoitus, joka johtuu siitä, että sovellus etsii diskettiasemasta levyä, joten sen voi täysin huoletta ohittaa. Kun ImageWriter on käynnnissä klikkaa pientä
kansion kuvaketta ja navigoi kohteeseen jonne purit chrome_os_usb.zip – paketin ja valitse chrome_os.img – tiedosto. Tökkää USB-tikku koneeseesi ja odottele muutama tovi, jotta koneesi tekee tikulle temppunsa. Valitse Device alasvetovalikosta tikkuasi vastaava asemakirjain ja napsauta Write. Sovellus raksuttaa tovin ja tekee tikustasi ChromeOS:n boottaavan.

Seuraavaksi tökkää tikkusi läppäriin, jossa haluat Chrome OS testata. Mene BIOS-asetuksiin tutkailemaan onko siellä asetusta, josta kytketään USB-boot päälle. Jos moista ei asetuksista löydy ei paljoa ole tehtävissä. Tutkaile löytyykö laitteeseesi BIOS-päivitystä, joka toisi tulleessaan USB-bootin. Jos asetus puolestaan löytyy on tilanne luonnollisesti parempi eli kytke asetus päälle, pidä tikku paikallaan ja käynnistä kone uudelleen.

Chrome OS – käynnistyminen

Olin läppärini kanssa onnellisessa tilanteessa, sillä Chrome OS sentään käynnistyi pienen raksuttelun jälkeen hienosti ja eteen aukeni alla olevan kuvan mukainen kirjautumisruutu.

Alkuun kirjaudutaan paikallisena käyttäjänä tunnuksella: chronos ja salasanalla: password. Tässä vaiheessa itselläni alkoivat ongelmat sillä Chrome OS ei tunnistanut läppärini WiFi:ä, joten tämän pidemmälle en päässyt testaamaan. Alla olevista kuvista kuitenkin on nähtävillä miltä se näyttää.

Ei Kommentteja

Comments Closed