System Integrity Protection

OS X 10.11 eli El Capitanin myötä moni ahkera näprääjä on saattanut huomata, ettei uutukaisessa onnistukaan kirjoittamaan hakemistoihin: /system, /sbin, /bin ja /usr. Tämä puolestaan estää joidenkin muokkausten tekemisen, joita meistä moni on halunnut järjestelmäänsä tehdä. Minulla tällaisia ovat mm. Alias-nuolien piilottaminen ja Finderin poistaminen Dock:sta, sillä käytän mieluummin PathFinderia. Näitä kuitenkaan ei pysty järjestelmään tekemään juurikin System Integrity – suojauksen vuoksi. Tämä ns. “rootless” – toiminto lymyää Mac:n NVRAM:ssa ja sen tarkoitus on suojata mm. haittakoodilta. Täydellisen listan suojauksen vaikutuksen alaisista hakemistoista ja sovelluksista löytyy hakemistosta /System/Library/Sandbox löytyvästä rootless.conf – tiedostosta. Siihen ovat sisällytettynä mm. OS X:n Mail-sovellus.

Tämän rootless-ominaisuuden saa kytkettyä pois päältä, mutta en suosittele sitä tekemään, ellet aivan varmasti tiedä mitä olet tekemässä. Nimensä mukaisesti System Integrity Protection suojaa järjestelmääsi, eikä sen poiskytkeminen anna mitään lisäarvoa peruskäyttäjälle.

Jos kuitenkin haluat poistaa sen käytöstä ja haluat vapaasti muokata järjestelmääsi mieleiseksi riitää kun käynnistät Mac:n Recovery-tilaan eli käynnistäessä mahdollisimman nopeasti näppäinyhdistelmä Command+R pohjaan kunnes harmaa ruutu tulee näkyviin ja kun järjestelmä on Recovery-tilassa valitaan valikosta Pääte-sovellus ja annetaan komento: csrutil disable – Tämän jälkeen SIP on kytketty pois päältä, jonka voit todeta komennolla: csrutil status. Käynnistä kone uudelleen ja homma on sitä myöden selvä. Jos järjestelmässäsi oli tiedostoja tallennettuna yllä listattuihin suojattuihin hakemistoihin ennen kuin päivitit 10.11 ovat kyseiset tiedostot siirretty talteen hakemistoon: /Library/SystemMigration/History/Migration-(UUID)/QuarantineRoot/, josta voit halutessasi käydä palauttamassa ne entisille paikoilleen, jos siellä vaikkapa oli joitain käytössäsi olleita apuohjelmia tai järjestelmän muokkauksia.

Ei Kommentteja

Comments Closed