Sony Xperia Z1 Compact

rounded_corners

 

Enpä olisi uskonut siirtyväni iPhonesta Android-pohjaiseen puhelimeen, mutta niin vaan kävi kun sain kätöseeni näppärän kokoisen Sony Xperia Z1 Compact puhelimen. Tykästyin laitteen kokoon ja ominaisuuksiin, vaikkei Sonyn AntiShatter-kalvo riemunkiljahduksia aiheutakaan herkän naarmuuntumisen vuoksi kuten ei myöskään laitteen muovisen takakuoren naarmuuntumisherkkyys, päädyin niiden uhallakin Xperian omistajaksi.

Muutamien kuukausien jälkeen voin todeta, että takakuori tosiaankin ottaa herkästi itseensä, joten sille tarvitsi tehdä jotain.  Näytön kanssa kokeilin vähän aikaa Muvitin Tempered Glass-kalvoa, mutta sen kanssa ilmaantui mystisiä ongelmia, kun ilmeisesti kalvo sai kosketusnäytön hepuloimaan siten, että välillä sovelluksia aukesi itsestään ynnä muuta vähemmän mukavaa, joten tuolla kalvolla homma ei toiminut ja poistin sen käytöstä. Jossain vaiheessa kun tuo Sonyn oma kalvo alkaa näyttämään pahalta on varmaan aiheellista kehkeillä jokin korvaava viritys tuon tilalle.

Olen kaikin puolin ollut tyytyväinen luurin suorituskykyyn, enkä ole suurempiin ongelmiin sen kanssa törmännyt. Laitteessa hyrrää Android KitKat 4.4.4.

Sonyn laitteista päivitysten osalta olen kuullut hyvää. Lähinnä siis siten, että uudet Android-versiot tulevat myös vanhempiin laitteisiin eikä pelkästään lippulaiva-malleihin. Tuleva Android 5.0 on lupailtu tulevan myös Xperia Z1 Compact:lle, sekä monille muille Sonyn luureille. Aikoinaan omistin useita HTC:n puhelimia niin Windows Mobile- (nykyään Windows Phone) kuin Android-versioita ja niiden kanssa usein kävi niin, että kerran julkaistu laite käytännössä unohdettiin päivitysten osalta ja ainoa tie modernisoida luurinsa oli asentaa kustomoitu rom, joka toki ei ollut huono vaihtoehto sekään. Nykyään tilanne saattaa jo olla toinen, mutta tämä oli aika usein enemmän sääntö kuin poikkeus HTC:n laitteissa.

Siitä onkin jo useampi vuosi kun olen Android-laitetta käyttänyt päivittäin ja viimeksi kirjoittelin aiheesta merkinnän blogiin vuonna 2012 (MIUI-SGT for GalaxyTab). Paljon on tapahtunut parissa vuodessa ja sovellustarjonta alkaa olemaan jo laadukkuudeltaan iOS:n luokkaa, joka oli yksi suurimmista kompastuskivistä android-käyttäjänä aikoinaan kun tuntui, että Play Storessa on enemmän kuin tarpeeksi kuraa ja kaikki wow-sovellukset tulevat vain iOS:lle. Tämä asetelma on onneksi muuttunut viimeistään Material Design myötä. Myös moni iOS:sta tuttu sovellus on löytänyt tiensä myös androidille. Tervetullut kehityssuunta.

Koska Xperia Z1 Compact on varsin edukas luuri uskalsin alkaa tutkailemaan kuinka sitä voisi muokata vieläkin paremmaksi. Ensimmäinen muutos oli muovisen takakannen vaihtaminen lasiseen versioon, jollainen tulee japanin markkinoille suunnatussa mallissa. Operaatio on suht simppeli, eikä muita työkaluja tarvita kuin kuumapuhallin, muovinen läpyskä, jolla takakuoren saa kammettua pois paikaltaan, sekä laadukasta nopeasti kuivuvaa liimaa, joka ei kuitenkaan vaurioita puhelimen sisällä olevia muoviosia, sekä aimo annos malttia ja kärsivällisyyttä.

IMG_0050.JPG

Sopivalta etäisyydeltä puhalletaan kuumaa ilmaa takakannen reunoihin ja avustetaan muovisella läpyskällä kantta pois paikoiltaan. Halvimmissa lasisissa kansissa ei tule korvaavaa NFC-piiriä mukana, mutta se on helppo siirtää uuteen kanteen. Kun tein operaatiota jäi minulla piiri paikoilleen puhelimeen, eikä kanteen, joten sen kanssa en joutunut kikkailemaan. Alla olevassa Youtubesta löytämässäni videossa vaihto-operaatio on kuvattu seikkaperäisesti. Uudessa kannessa on yleensä liimapinta, joka kuitenkin omassani oli hivenen surkeaa laatua. Paremmissa on kunnon tiivisteet, jolla luurin vesitiiviys säilyy ennallaan. Omastani en niinkään menisi takuuseen, mutta toisaalta eipä ole suurta hinkua luuria vedessä uitella 😉 Pieni tippa laadukasta liimaa asetti kannen tukevasti paikoilleen. Lasinen takakansi teki luurista mielestäni entistä tukevamman. Tuskin hinta olisi noussut yli kipurajan euroopassakaan, jos alkujaan laite olisi täällä julkaistu lasisella takakannella. Tutkimattomia ovat Sonyn tiet tällaiselle ratkaisulle…

Ei Kommentteja

Comments Closed