Sananen Linuxista

Olen nyt viimeaikoina vastaanottanut lähes kyllästymiseen saakka sähköpostia ja lukenut lukuisia keskustelualueiden vuodatuksia aiheesta: “Ei se Linux nyt niin hyvä ollutkaan” tai “Miksi sitä Linuxia hehkutetaan kun se on monessa suhteessa tyhmempi kuin Windows”.

Tehdäänpä tässä muutama asia lyhykäisyydessään tiettäväksi eli ns. fmatic-sedän teesit:

* Kyllä Linuxia kannattaa kokeilla, mutta se EI välttämättä sovi kaikille
* Jos jokin ominaisuus ei miellytä niin Linux on vapaa ja avoin järjestelmä niin miksi et muuttaisi jotain kohtaa itse mieleiseksesi?
* Linux ei ole mikään suuri ja mahtava pelastava ritari joka elvyttää tietokoneesi, täyttää veroilmoituksesi hankkii sinulle uuden vaimon, lämmitää kahvisi ja tiskaa astiat. Se on vain käyttöjärjestelmä…mahdollisuus sinulle valita toisin…Ei mikään maailmankaikkeuden ihanin tuote!
* Vaatii tietynlaista luonteentyyppiä kokeillakseen Linuxia…Pitää olla valmis tekemään töitäkin järjestelmänsä eteen…luvassa ei välttämättä ole mikään Windowsin asennuksen veroinen kokemus, mutta kun suhtautuu kyllin avoimesti niin eiköhän se siitä
* Edelleen tähdennän, että Linux EI sovi kaikille ihmisille
* Linux ON avoin järjestelmä.
* Lue teesit uudelleen alusta alkaen

Onhan se selvä, että monella osa-alueella Linux häviää vielä Windowsin karkkikuorrutteisille ominaisuuksille. Moni asia voitaisiin tehdä Linuxissa toisin, mutta ottaen huomioon kuinka suuri vapaaehtoisten joukko Linuxin parissa työskentelee voi vain ihmetellä kuinka projekti on yleensäkään pysynyt näinkin hyvin kasassa ja kun jokainen “koodaa mitä huvittaa” niin että valmista on syntynyt näinkin paljon ja vieläpä varsin laadukastakin jälkeä.

Toki Linuxia saa ja pitääkin arvostella, mutta tavallaan tietynlainen turhanpäiväinen paskanjauhanta: “Linux on paska sillä se ei tue laitetta X tai siinä ei ole Windowsin kaltaista ominaisuutta Y” – voitaisiin jättää tyystin väliin sillä Linuxin ja suurimman osan oheisohjelmien lähdekoodit ovat kaikkien saatavilla ja vapaasti muokattavissa. Niin miksi vaatia joku muu tekemään jollekin epäkohdalle jotain kun asian voi korjata itsekin?

Ei Kommentteja

Comments Closed