Ruokatrendit 2014

 

freshlocalproduce

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tutkaillaanpa kuumimpia ruokatrendejä vuodelle 2014. Keittiöalan ammattilaisena tulee alaa seurattua ja joskus tännekin jotain kirjoitettua. Näkemykseni mukaan seuraavat tulevat olemaan pinnalla vuonna 2014.

Paikallisesti tuotetut ruoat

Ihmiset kaipaavat yhä enenevässä määrin ruokaa, joka on tuotettu lähellä omaa kotiseutua. Suomen mittakaavassa lähiruokaa on mielestäni kaikki ruoka, joka on tuotettu suomessa. On huomattavasti ympäristöystävällisempää ja kestävän kehityksen mukaista, että ruoka kuljetetaan suomesta kuluttajille kuin, että se lennätetään toiselta puolelta maapalloa. Lähellä tuotetusta ostava asiakas tietää ruoan olevan tuoretta ja turvallista. Kuumin trendi lienee paikallisesti tuotetut/kasvateut lihat, kalat, vihannekset etc. Ravintolat tulevat käyttämään markkinoinnissaan lähiruoka-termiä entistä enemmän.

Kasvisten vallankumous

Vaikka ihminen onkin lihansyöjä ja yhä on hurjasti lihansyöjiä on vegaaniliike saanut jalansijaa ravintoloiden ruokalistoilla. Uusi tutkimus on osoittanut, että maailmanlaajuisesti keskimäärin yhdestä-kolmeen isohkolla ravintolaketjulla on edes yksi vegaaninen ruokakokonaisuus listallaan. Suosituimmat raaka-aineet vegaanisessa kokonaisuudessa näyttäisivät olevan sipulit ja tomaatit. Uskoisin kasvisten suosion kasvavan ravintoloiden ruokalistoilla.

Terveelliset lasten ruoat

Vanhemmat haluavat lapsien syövän terveellisesti ja toivovat ravintoloiden ruokalistoille terveellisiä lastenruokia. Terveelliset lastenruoat näyttävät etenkin kansainvälisiä virtauksia seuratessa olevan yksi tämän hetken kuumimmista trendeistä ja miksei se olisi sitä myös vuonna 2014. Seuratkaamme kuinka omenat, jogurtit ja keitetyt perunat nousevat ranskanperunoiden sijasta.

Gluteeniton ruoka

Gluteeniton ruoka on yksi maailmalla tämän hetken suosituimmista trendeistä. Enemmän kuin kolme neljäsosaa keittiöpäälliköistä rummuttaa gluteenittoman ruoan puolesta ja ovat ilmaisseet erilaisissa kyselyissä ja tutkimuksissa lisäävänsä huomattavaista gluteenittomia ruokia ruokalistoillaan. Ei pelkästään perinteiset leivät vaan myös pastat ja leivonnaiset ovat enenevässä määrin kaavailtu gluteenittomiksi.

Nostalgia

Perinteisistä ruoista otetaan inspiraatiota. Legendaariset tutut kotiruoat kokevat muodonmuutoksen ja modernisoinnin. Traditionaaliset pastaruoat kuten juustopasta kustomoidaan Italialaistyylisesti salamilla, auinkokuivatuilla tomaateilla, paprikoilla etc. Rohkeaa ja kokeilevaa.

Umami

Etenkin japanilaisten hehkuttama “viides maku” on nouseva trendi niin kastikkeissa, suolassa kuin hampurilaisissa. Yhdysvaltoihin on avattu franchise-ketju: Umami Burger, joka hyödyntää tätä viidettä makua.

Laadukasta ja terveellistä pizzaa sekä “roskaruokaa”

Halvoista raaka-aineista tehtyjen mitälie-sisältävien pizzojen aikakausi on päättymässä. Yhä enemmän paneudutaan itse sisältöön. Maailmalla on avattu useita laadukkaita pizzoja valmistavia ketjuja ja ravintoloita.

 

Ei Kommentteja

Comments Closed