Pikasilmäys: Manila2D

Yksi mielenkiintoinen innovaatio HTC-laitteisiin (ja taitaapa tämä nykyään toimia non-HTC-laitteillakin) on mm. HTC Diamond:sta tutun TouchFlo 3D:n pohjalta harrastajavoimin rakenneltu Manilla2D-käyttöliittymä. Mielenkiintoiseksi sovelluksen tekee mahdollisuus vihdoinkin ohjata myös vanhempia WindowsMobile-laitetta miltei täysin iPhone-tyylillä eli “sormella hivellen”. Käyttöliittymä on mainio osoitus siitä mihin harrastajakoodaajat yltävät parhaimmillaan. Manilla 2D on edelleen beta-asteella, mutta toimivuus on nyt jo miltei huippuluokkaa.

Käyttöliittymän keskeiset toiminnot ovat alavalikossa, josta näppärästi pääsee käsiksi eri toimintoihin. Välilehdiltä löytyy oletuksena ne tärkeimmät päivittäiseen käyttöön tarvittavat osiot ja jos jokin toiminto on käyttäjälle tarpeeton löytyy netin syövereistä apuohjelma, jolla itselleen tarpeettomat välilehdet voi piilottaa näkyvistä. Oletuksena näkyvissä olevat osiot sisältävät seuraavat välilehdet: Home, contacts, SMS, email, internet, music, photos, weather, launcher ja settings-osiot. Oheinen kuva ei ole alkuperäisestä järjestyksestä vaan olen poistellut joitain itselleni tarpeettomia osioita ja muuttanut hieman välilehtien järjestystä.

Home-screenillä on näkyvissä niin analoginen- kuin digitaalinen kello, herätykset, soittohistoria ja kalenteri, contact-osioon voi heitellä pikavalinnoiksi valokuvien kera puhelinnumeroita joihin soittelee eniten, SMS-osiossa on näkyvillä saapuneet tekstiviestit, email-osiossa majailee saapuneet sähköpostit, internet-osiossa näkyy mm. omat tallennetut kirjanmerkit, music ja photo-osiosta pääsee kuuntelemaan muistikortilla majailevia musiikkikappaleita ja valokuvia. Weather näyttää lähimmän valitsemasi kaupungin sääennusteen, launcher-osioon voi asetella näkyviin suosikkiohjelmasi ja settings-osiosta puolestaan pääsee käsiksi laitteen asetuksiin ja esim: comm-manageriin. Suosittelen lämpimästi lataamaan Manilla2D:n kaveriksi M2DC:n, jonka avustuksella voit muokkailla lukuisia eri Manillan asetuksia. Toki vastaavat hommat voi väkertää suoraan xml-tiedostoja virittelemällä, mutta tämä ohjelma on sen verran laaja ja kätevä, että käytän itse tyystin kyseistä.

Manilla2D on melkoinen muistirohmu. Hermeksen rajat tulevat kovin helposti vastaan Manillaa käytettäessä, sillä pahimillaan muistia on vapaana alle 20MB, joka valitettavasti on siinä hilkulla, että kaikki toimisi kuten pitääkin. Itse olen sujuvasti twiikannut käytöstä pois turhia palveluita, jotta muistia olisi riittävästi. Välillä muistin ylivuotovirheiden vuoksi kaatuu koko Manilla, mutta varhaisesta beta-vaiheestaan huolimatta Manilla2D näyttää varsin valmiilta ja lupaavalta tuotteelta. Manilla2D:n myötä PocketPC-laitteeni on jälleen astetta käytettävämpi kunhan vain muistinkulutus saataisiin kuriin olisi tässä todellinen killerapp!

Jos innostuit käyttöliittymästä kurvaile tutkimaan osoitetta:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=398173, josta löytyy opastusta Manillan asentamiseen. Paikallisen sään virittelyyn joudut hieman säätelemään normaalia enemmän, mutta ainakin pienoisella kikkailulla sain Jyväskylän paikallissään näkymään tuolla Wether välilehdellä. Allekirjoittaneelta voi kysellä vinkkejä ja jos tuntuu, ettei tuo viimeisin beta toimi laitteessasi esim: HTC TyTN:ssä on minulla jemmassa sovelias versio, joka toimii suht mallikkaasti TyTiNässä. Suositeltavampaa on asentaa cooked-rom, jossa on Manilla pultattuna valmiina sisuksiin. Nämä toimivat yleensä paremmin kuin omatoimisesti asennettu versio. Yksi varteenotettava vaihtoehto on: Almost Naked by joshkoss

Testipenkin arvosana: 4
Hermesiin asennettuna: 3

Ei Kommentteja

Comments Closed