Grub2 poistaminen Windows 7 -asennuslevyllä.

Innokkaan käyttöjärjestelmäkokeilijan kompastuskiveksi saattaa muotoutua Linux-koosteiden mukana asentuva Grub-käynnistyslataaja ja etenkin sen poistaminen. Tavallisin tilanne on se, että koneessa on jo jokin Windows-versio ja sen rinnalle asennetaan kokeiluun vaikkapa Ubuntu. Jos Ubuntun tai jonkin muun Linux-koosteen poistaa sen suuremmin päätään rassaamatta siten, että vaikkapa Windowsin puolella tuhoaa Linux-osiot ollaankin siinä tilanteessa, että Grub jää edelleen kummittelemaan pääkäynnistyssektorille (MBR) eikä käynnistyminen Windowsin puolelle enää uudelleen käynnistyksen jälkeen onnistu vaan Grub antaa virheilmoituksen.

Tässäpä Grub:n poisto-ohjeet Windows 7:lle

Tarvitset Windows 7:n asennuslevyn. Käynnistä kone Windowsin asennuslevyltä ja siirry järjestelmän palautusasetuksiin valitsemalla: “Korjaa tietokone”. Seuraavaksi valitaan: “Komentorivi” ja aloitetaan loitsiminen:

BCDedit /export c:\BCD_Backup
C:
CD BOOT
ATTRIB BCD -s -h -r
REN c:\boot\BCD BCD.OLD
bootrec /RebuildBCD

Eteen aukeavaan litaniaan vastataan Yes / Kyllä

Lopuksi vielä komennot:

bootrec /fixmbr
bootrec /fixboot

…ja järjestelmän uudelleenkäynnistyksen jälkeen Grub on poissa ja kone käynnistyy Windows 7 puolelle.

6 Comments

Hagis98@gmail.com'

Jari

about 9 vuotta ago

Kerrankin hyvä selkee ja ENNENKAIKKEA toimiva ohje. Kiitos kun pelastit elämäni sillä WIN7 puolella oli minun ja vaimon profiilit joita ei olisi saanut hävittää. Sain WIN7:n auki ja elämäni takaisin.. KIITOS!

fmatic

about 9 vuotta ago

Mukavaa olla avuksi. Tällä ohjeella tosiaan Grub:n saa poistettua varmasti.

o.jari@netti.fi'

Jari O

about 7 vuotta ago

Kiitokset selkeästä ohjeesta.

fmatic

about 7 vuotta ago

Kiitos kiitos! Mukavaa olla avuksi :)

harri.salmi@leninherkut.fi'

Harri

about 7 vuotta ago

Tervehdys Mulla on koneella vain Linux Mint. Ei ole enää xp prota kuten aluksi on ollut. Asennuslevy xp prohon löytyy, mutta miten saisin tuon Linuxin pois ja xp:n takaisin tilalle?

fmatic

about 7 vuotta ago

Moro, Jos tosiaan koneellasi ei ole kuin Mint, eikä siellä ole siis jäänteitä vanhasta Windows-asennuksesta pitäisi homman onnistua ongelmitta kunhan tökkäset Windows-asennuslevyn koneeseen ja suoritat asennuksen. Tällöin poistuu koneeltasi niin Mint kuin käynnistyslataajakin. Muista ensin varmuuskopioida tieostosi esim: ulkoiselle kiintolevylle. En nyt kuitenkaan aivan ensimmäisenä suosittelisi XP:n asentamista, vaikka se onkin vielä ihan kelpo käyttöjärjestelmä, sillä Windows XP:n tuki päättyy 8.4.2014, josta lähtien Microsoft ei enää julkaise automaattisia korjaustiedostoja ja päivityksiä. Microsoft-tuen päätyttyä et saa enää turvapäivityksiä, jotka auttavat suojaamaan tietokonetta haitallisilta viruksilta, vakoiluohjelmilta ja muilta henkilökohtaisia tietoja varastamaan pystyviltä haittaohjelmilta.

Comments Closed