OS X Mountain Lion tuli – Mitä uutta?

Hienoista ruuhkaa oli eilen havaittavissa Applen palvelimilla uutukaisen lataamisen melskeissä, mutta valuihan se lopulta koneelle ja asennuskin sujui lopulta uudemmalle Mac Mini:lle (Mid 2011) varsin mallikkaasti. Wanhemman iMac:n (2007) kanssa oli hieman ongelmia, vaikka kyseinen masiina löytyikin yhteensopivien listalta jäi aparaatti juntturiin käynnistykseen. Asennus onnistui lopulta siihenkin kun sen suoritti “puhtaalta pöydältä”.

Miltä ML tuntuu Lionin jälkeen? Nopeammalta. Ehdottomasti nopeammalta. Eron huomaa jopa uudemmalla Mac Mini:llä. Käyttäjät ovat raportoineet etenkin vanhemmilla koneilla ML:n toimivan Lionia ripeämmin ja tämän tunteen havaitsin itsekin. Kaikki tuntuisi toimivan ilman pieniä viiveitä, joita Lionin parissa välillä oli. Näkyvimpiä uudistuksia ML:ssä ovat AirPlay-peilaus, Ilmoituskeskus, Safari 6 (saatavilla myös Lionin), Paranneltu Spotlight, parempi iCloud-tuki, Game Center, iMessage, muistutukset, muistiinpanot etc.

AirPlay-peilaus ei toimi vanhemmissa koneissa koska se vaatii H.264-grafiikkakiihdytystä, joka esiteltiin Sandy Bridgen myötä vuonna 2011 eli vanhemmille koneille jää vaihtoehdoksi AirParrot, jolla peilaus onnistuu erinomaisesti. Safari uudistui mm. parannetulla osoitepalkilla josta nyt voi vihdoin suorittaa myös haut. Lisäksi ilmestyi namiska, josta sivun voi jakaa suoraan iMessage:n, Twitteriin ja myöhemmin myös Lärvikirjaan. Välilehdet-osiosta löytyy “Näytä kaikki välilehdet”-namiska, joka toimii parhaiten trackpad:n kanssa.

Gatekeeper. Oletuksena joitakin kolmansien osapuolien sovelluksia ei voi suorittaa jos ne eivät ole luotettujen listalla. Gatekeeper:n murinat voi kytkeä pois: Järjestelmän asetukset –> Yksityisyys ja suojaus –> Salli ohjelmat mistä tahansa

Positiivinen seikka on myös se, että voit asentaa Mountain Lionin kaikkiin omistamiisi koneisiin kunhan ne ovat saman Apple ID:n alaisuudessa. Eli yhden kopion ostaminen riittää. Pienellä kikkailulla asennus onnistuu myös eri ID:llä oleviin koneisiin.

Growl. Suosittu ilmoitussovellus Growl lakkasi toimimasta ML:n myötä, koska käytössä on Omppufirman oma ilmoituskeskus ja näköjään ML:ssä on tilaa vain yhdelle ilmoitusjärjestelmälle. Jos kuitenkin koet Growl:n tarpeelliseksi sen saa takaisin käyttöön Hiss nimisellä palikalla, joka poimii Growl-yhteensopivista sovelluksista tulevat ilmoitukset ja lähettää ne edelleen Mountain Lionin ilmoituskeskukseen. Ratkaisu ei kuitenkaan ole täydellinen, sillä Growl:sta tulevat ilmoitukset niputetaan yhteen ilmoituskeskuksessa Growl-osion alle ja kieltämättä kun useampi ilmoitus lävähtää näytölle on enemmän kuin haastavaa arpoa miltä sovellukselta mikäkin ilmoitus tuli.

Lopuksi lista yhteensopivista ja yhteensopimattomista sovelluksista löytyy RoaringApps-sivustolta.

Ensivaikutelma Mountain Lion:sta on positiivinen. Kaikki toimii mielestäni aavistuksen ripeämmin kuin edellisen kanssa ja muutama uusi ominaisuus ova tervetulleita. Joillekin OS X-veteraaneille ML saattaa olla pienoinen järkytys. Niin vahvasti OS X ollaan viemässä kohti iOS:a. Jos Lionin kanssa on ilmennyt tahmaamista suosittelen lämpimästi hankkimaan Mountain Lionin 🙂

 

Ei Kommentteja

Comments Closed