OS X Lion: Rumat fontit muulla kuin Applen näytöillä

Jälleen näitä bloggauksia sarjassamme: Opitaan yrityksen ja erehdyksen kautta vinkkaan seuraavan laisen virityksen OSX:lle. Siirtyessäni Mac-maailmaan Minin myötä törmäsin ei niin laadukkaan näyttöni kanssa ongelmaan harvinaisen rumalta  näyttävien fonttien kanssa. Ongelman perimmäinen syy lienee juurikin se kun käytössäni ei ole Omppufirman omaa näyttöä. Kunhan näytön säädöt ovat viimeisen päälle kunnossa (kalibroitu joko silmämääräisesti tai erillisellä laitteella) on aika kokeilla muita kikka kuutosia. Monen moista säätöä ja kilkettä tuli kokeiltua ja vaikka kalibroin näyttöni erillisellä laitteella näytti mielestäni fontit edelleen kumman suhruiselta. Vasta oheinen päätekomento ratkaisi ongelman ja fontit alkoivat vihdoin näyttämään hyvältä.

Loitsitaan päätteessä:

​defaults -currentHost write -g AppleFontSmoothing -int 2​

Jos edelleen fontit näyttävät kummalliselta eikä OSX:n valmiit ICC väriprofiilit auta asiaan suosittelen etsimään omalle näytöllesi optimoidun väriprofiilin. Netti on väärällään sivustoja jolta kyseisiä löytyy. Viimeisen silauksen antaa F.Lux-lisäosa, joka ainakin oman HP-näyttöni kanssa teki näytön toljottamisesta huomattavasti miellyttävämmän kokemuksen.

 

1 Comment

ville.laasonen@gmail.com'

Vilunki

about 8 vuotta ago

Väriprofiilit vaikuttavat väreihin, ei fonttien antialiasointiin eli reunojen pehmennykseen. Pientä eroa voi toki tulla kun reunanpehmennyksessä käytetyt sävyt muuttuvat mutta kuten huomasitkin, ratkaisu piilee ihan muualla. Leijonassa ei enää ole reunojen pehmennykselle muuta vaihtoehtoa kuin päälle ja pois. Terminaalilla saa toki asiaa sorkittua sekä ehkä Onyxillä tms. Omilla näytöillä (Samsung 226BW ja Nec EA223) ongelmia ei ole kuitenkaan ollut. Optimoidun väriprofiilin etsiminen on siis tässä tapauksessa turhaa ja myös jopa haitaksi koska näytöt ovat aina yksilöitä ja toiselle näytölle tehtyä profiilia ei ole suositeltavaa käyttää. Samalla mallimerkinnällä olevissa näytöissä voi olla myös jopa täysin eri paneelit. Pienen harjoittelun jälkeen värit saa hyväksi silmämääräisestikin ja ammattilainen taas tarvitsee ammattilaisen vehkeet.

Comments Closed