OS X ja apt-get

apt-get

 

OS X on pohjimmiltaan UNIX-johdannainen (Darwin) ja niitä harvoja käyttöjärjestelmiä, jotka voivat käyttää nimessään UNIX® – Koska pohjalla hyrrää UNIX – johdannainen runko on OS X:n mahdollista asentaa monia UNIX- ja Linux-maailmasta tuttuja työkaluja. Yksi mitä eniten olen kaivannut Debian-pohjaisista koosteista on mainio apt-get asennuskomento. Fink on vastaus tähän puutteeseen. Kyseessä on projekti, jonka kaksi päätavoiteta on portata olemassa olevat UNIX-projektit (F/OSS) niin, että ne kääntyisivät ongelmitta Darwin / OS X – alustalle ja, että loppukäyttäjän olisi yhtä helppoa kuin Linux-käyttäjän on asentaa ne koneelleen.

Fink:ä voidaan käyttää niin sovellusten päivittämiseen kuin asentamaan paketteja, joita ei vielä järjestelmästä löydy. Fink tallentaa kaiken datansa oletuksena hakemistoon “/sw”, joka tosin on standardin mukaisen tiedostojärjestelmän rakenteen (FHS – Filesystem Hierarchy Standard) vastainen, sillä suositeltavaa on käyttää “/usr/local”. Tosin Fink:n hakemistorakenne mukailee FHS-tyyliä: “/sw/bin”, “/sw/include”, “/sw/lib” jne.

Fink:n asentaminen:

  • Lataa projektin sivulta järjestelmääsi sopiva paketti. Löytyy niin PowerPC- kuin Intel-versiokin.
  • Aja lataamasi Installer.pkg ja salli asennuksen muokata bash:n konfigurointitiedostoa ‘~/.profile’
  • Viimeisenä vaiheena lataa uudelleen bash profiili komentamalla: source ~/.profile

Näppärä GUI apt-get:n käyttöön on Finkcommander, jonka lataamista suosittelen jos et halua käyttää apt-get:a päätteestä käsin. Finkcommander on ladattavisssa täältä. Ohjeistus pakettien asentamiseen löytyy projektin dokumenteista.

Ei Kommentteja

Comments Closed