Nosto: BunsenLabs Linux

Vanha miniläppäri on pitkään pölyttynyt komerossa. Nämähän oli takavuosina pienoinen hitti ja itseltäkin löytyy puolison vanha ihastuttava pinkki Acer Aspire One ZG5.

Pitkään kone on ollut tyhjänpanttina mutta päätin viritellä siitä testialustan ja pienimuotoisen käyttökoneen. Koosteeksi valikoitui Bunsen Labs Linux Helium. Miellyttävä tuttavuus ja ennen kaikkea kevyt. Kirjoittelen aiheesta lisää kunhan saan laitteen käyttökuntoon.

BunsenLabs Linux syntyi CrunchBang Linuxin raunioille kun yhteisön aktiivit päättivät jatkaa projektia. Kooste pohjautuu Debian Stretch:n ja sen ikkunointimanagerina toimii esikonfiguroitu OpenBox. Mukana perusasennuksessa on Tint2-paneeli sekä Conky järjestelmämonitori. Kooste on mukavan kevyt. Laitteiston minimivaatimuksena on muistin osalta 256 MB, mutta suositusmuistimäärä on 1 GB. Levytilaa BunsenLabs tarvitsee vain 10 GB.

BunsenLabs:n asennusohjelma on helppokäyttöinen ja tuo mieleen vuosientakaiset asennussysteemit. Tämä ei suinkaan ole moite. Päinvastoin. Oman miniläppärini hiirulainen tosin ei toiminut asennusvaiheessa, mutta kun järjestelmä buuttasi ensimmäisen kerran, kaikki toimii mallikkaasti.

Tosin ensimmäinen käynnistyskerta oli sen verran hidas, että luulin koko systeemin kaatuneen. Ilmeisesti vielä jotain säätöjä tehtiin ensimmäisellä käynnistyskerralla. Tähän olisi ollut mukava laittaa jokin viesti kertomaan, että jotain tapahtuu taustalla, eikä pelkkää mustaa ruutua. Seuraavalla käynnistyskerralla järjestelmä buuttasi suht rivakasti kevyellä miniläppärilläni, jossa on Intel Atom 1.66 GHz, ja muistia 1.5 GB. Alkuperäisessä muistia oli vain 1 GB, mutta olen päivittänyt sen 1.5 GB.

Toiset kaipaavat varmasti enemmän silmäkarkkia, mutta itseäni OpenBox viehätti sellaisenaan. Olen puuhastellut Linuxin parissa varmaankin 25 vuotta ja kokeillut jos jonkinnäköisiä koosteita ja työpöytäjärjestelmiä. Tällä hetkellä omat suosikkini ovat ehdottomasti kevylaitteissa OpenBox ja Macissa minulla hyrrää Deepin Linux.

Näin lyhyellä käyttökokemuksella voin suositella lämpimästi Bunsenia keveisiin koneisiin ja miksei myös muihinkin.

Ei Kommentteja

Kommentoi kirjoitusta:

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked