Nopein selain?

Pohjustus:

Jokainen Wintoosalle löytyvä selain väittää olevansa se kaikista nopein tekele. Ajattelinpa ihan pahuuttani tehdä oman pikkuisen nopeustestin eri selaimien kesken. Koska RaivoGalleria-sivuston “testit” ovat yleensäkin hyvin amatöörimäisiä, niin sitä se on tämäkin testi. Ei turhia mittauslaboratorioita tai huippuunsa viriteltyjä “testipenkkejä” vaan puhtaasti arkipäivän laitteilla autenttisessa ympäristössä suoritettu leikkimielinen vertailu, joka kuitenkin sellaisenaan antaa osviittaa eri selainten ominaisuuksista. Pohjaan testin puhtaasti eri sivustojen latausnopeuksiin, sekä kauanko itse selaimen käynnistymiseen menee. Korostan, että testi on leikkimielinen ja toteutettu allekirjoittaneen uteliasuuden tyydyttämiseksi. Testiä ei voi mitenkään pitää kattavana, sillä kyseessä on yhdellä kotiläppärillä toteutettu kieli-poskessa vertailu. Kuitenkin pyrin parhaani mukaan säätämään selaimille yhtenevät asetukset, sen mukaan kuin se oli mahdollista.On myös huomioitavaa, että tässä pilipalitestissä selaimet ovat “AS-IS”[/i9 kunnossaan. Ainoastaan mm. välimuistin-osalta olen yrittänyt luoda yhtenevän käytännön. Selaimia “mittailin” viikon aikana usemman kerran ja useampaan eri aikaan. Tuloksissa on parhaimmat ja tai keskiarvo kaikista ajetuista testinopeuksista.

Otetaanpa selaimet piinapenkkiin. Testiin marssitin seuraavat selaimet:

Firefox 2.0.0.11
IE 7.0.5730.13
Opera 9.25 koontikäännös: 8827
Safari for Windows 3.0.4 (523.15)
K-Meleon 1.1.3

Kaikki selaimet ovat oletusasetuksillaan. Testikoneena on kodin perusläppäri HP Pavilion dv5247eu: AMD Turion64/1800MHz RAM: 1024MB ja käyttöjärjestelmänä Windows XP Home / SP2 eli hyvin tavallinen kokoonpano kotikäytössä. Nettiyhteytenä Elisan ADSL n.2000/512. Kone on käynnistyksen jälkeisessä tilassaan eli ei turhia kuormittavia taustaohjelmia päällä. Muistinvaraus about 288/1024.

Käynnistysnopeus

Aloitamme hupitestimme selaimen käynnistyksellä. Kullekin selaimelle on asetettu Google aloitussivuksi. Käynnistyksen suoritin viisi kertaa laskien näin syntyneistä ajoista keskiajan.

Firefox n. 3.20 sec
IE n. 1.72 sec
Opera n 1.88 sec
Safari n. 1.85 sec
K-Meleon n. 2.45 sec

Musitinvaraus käynnistyksestä Google.fi-sivulle.

Firefox n. 34mb
IE n. 32mb
Opera n. 17mb
Safari n. 35mb
K-Meleon n. 17mb

Muistinvaraus välilehdillä

Testasin myös kunkin selaimen kuormitusta viidellä välilehdellä, joissa kussakin oli oma sivunsa auki.

Firefox n. 60-65mb
IE n. 75-81mb
Opera 40-46mb
Safari n. 80-85mb
K-Meleon n. 50-58mb

Muistin varaus käynnistyksestä “raskaalle” sivulle ja tilanne 10-minuutin kuluttua kun selaimella ei tapahdu aktiviteettia.

Firefox n. 35-40mb ja muistin varaus 10 minuutin jälkeen n. 30-35mb
IE n. 50mb ja muistin varaus 10 minuutin jälkeen n. 10mb
Opera n. 34mb ja muistin varaus 10 minuutin jälkeen n. 9-15mb
Safari n. 21-30mb ja muistin varaus 10 minuutin jälkeen n. 10-13mb
K-Meleon n. 24-30mb ja muistin varaus 10 minuutin jälkeen n. 35mb

Sivun latausnopeus.
Testiä varten kunkin selaimen välimuisti nollattiin ja aloitettiin ns. puhtaalta pöydältä:

http://www.yahoo.com

Firefox: 1.25 sec
IE: 1.92sec
Opera: 1.87 sec
Safari: 2.19 sec
K-Meleon: 1.90 sec

http://www.playasia.com

Firefox: 3.68 sec
IE: 6.67 sec
Opera: 5.54 sec
Safari: 5.83 sec
K-Meleon: 9.28 sec

http://www.helsinginsanomat.fi

Firefox: 6.48 sec
IE: 6.63 sec
Opera: 8.05 sec
Safari: 10.14 sec
K-Meleon: 8.00sec

Mitäpä voimme yhteenvetona vetää tästä pienoisesta “testistä”. Kuten havaitsemme kesiarvoltaan rivakammin selaimista käynnistyy IE. Opera ja Safari käynnistyivät kuta kuinkin yhtä nopeasti kun puolestaan Mozilla-pohjaiset K-Meleon ja Fifefox rähmivät käynnistyksessä pisimpään. Muistinvarauksen osalta testi ei ollut aivan täydellinen sillä yleensä kun Firefoxissa on usemapi välilehti auki on varauskin luokkaa järkyttävä, mutta tässä viiden välilehden testissä Opera kulutti muistia selkeästi vähemmän kun puolestaan suurimmin muistia haukkasi Safari. Entäpä kun raskas sivusto jätetään selaimeen pidemmäksi aikaa? Safari, Opera ja IE vapauttivat selkeästi enemmän muistia kun puolestaan Firefoxin ja K-Meleonin muistinvapautus oli miltei olematon. Liekö tässäkin taustalla Mozilla-projektin koodi? Toki varmasti myös käyttöjärjestelmällä on osuutta asiaan…Sivun latausnopeuksissa selkeästi parhaiten loisti Firefox, joka latasi kaikki kolme sivua keskiarvoltaan kaikista nopeimmin.

Kuten “testistä” havaitsemme, niin kullakin selaimella on omat loiston hetkensä, mutta jos etsitään tasaista suorittajaa niin valintani olisi Opera, ellen olisi jo viehtynyt Firefoxin moninaisiin ominaisuuksiin. IE pärjäsi testissä kohtuu hyvin, mutta mainospuheiden veroiseksi ei mielestäni omalla kokoonpanollani “Omena-yhtiön” Safari ei yltänyt. Jokainen tehköön oman testinsä ja valitkoon mieleisensä selaimen.

Lopuksi korostettakoon, että kyseessä on puhtaasti leikkimielinen yhden propellihatun väkertämä testikäpistys.

Ei Kommentteja

Comments Closed