Nauhoitukset todisteena kuuntelusta?

Niin siis mua on jo pitemmän aikaa häirinnyt etten oikein saa minkäänlaista järjellistä vastausta siihen, että miksi ei DX-kuuntelun pistelaskennassa hyväksytä nauhoituksia todisteena kuuntelusta ja näin ollen tuomaan kaivattuja pisteitä.

Osaako joku selittää miksi siihen suhtaudutaan niin nihkeästi? Onko syynä pelko muutoksesta vaiko se, että kun pitkän linjan kuuntelija x on tehnyt töitä pisteidensä eteen jo vuosia käyttäen mitä moninaisempia konsteja vastauksen saamiseksi asemilta niin miksi jonkun pitäisi pisteet saada helpommin?

En tiedä, mutta osittain kallistun jälkimmäiseen vaihtoehtoon…olen kuullut mitä moninaisempia argumentteja siitä miksei nauhoituksia voida hyväksyä. Yleisin lienee se, että mistä voi tietää ettei
nauhoitusta ole tehty nettistriimistä? Vastakommenttina voin heittää, että mistä tietää ettei QSL-korttia / kirjettä ole tulostettu itse? Tällä ajan takaa sitä, että mitä minä yhtään tätä harrastetta olen oikein ymmärtänyt (?) homma perustuu rehellisyyteen ja luottamukseen. Kauko Kuuntelija kuulee Radio Kiribatin, raportoi sen ja saa aikanaan QSL-kortin, ilmoittaa sen palstalle ja hymyilee tyytyväisenä sillä kyseessä on niin uusi maa kuin uusi asemakin. Kukaan ei hetkeäkään epäile vastauksen paikkansapitävyyttä sillä onhan Kauko arvostettu tuloskuuntelija. No miksei sitten vastaavasti nauhoitus ole luotettava? Sehän nimenomaan on luotettavin onhan kyseessä suoraan lähetyksestä tehty tallennus jonka todistusvoima mielestäni on monin verroin kovempi kuin QSL-kortin.

Yleisesti tiedostetaan, että asemien vastaushalut ovat heikentyneet selkeästi ja syynä lienee hautautuminen raportteihin tai resurssien puute moiseen ylimääräiseen PR-työhön.
Otetaan esimerkiksi muutama vastaamaton maa. Saudi-Arabia ja Kroatia molemmathan kuulee todella helposti miltei joka ilta…mutta pistettä ei tule kun eihän ne vastaa raportteihin muuta kuin satunnaisesti. Saudi-Arabiaa taisin ensimmäisen kerran kuulla 1991 jolloin sen raportoin. Vastausta en koskaan saanut, mutta tokihan sitä kokeillaan kepillä jäätä ja raportoin sen satunnaisesti useita kertoja vuosina 1991-1997 tuossa välissä siis miltei seitsemän vuotta ja tuloksena pyöreä nolla.

Nauhoitusten hyväksymistä on varmaan puitu saman verran ellei pitempäänkin. Enkä mä näe siihen kovin montaa syytä että nauhoitusta ei hyväksytä.

1) Pelätään reilua kilpailua
2) Vanhanaikaisuus / paikalleen jymähtäminen / muutosten pelko. ”Tätä harrastetta on oikeus harrastaa vain näin niin kuin tätä on aina harrastettukin ja ne jotka eivät tähän sopeudu harrastakoon jotain muuta. Viedään harraste hautaan sellaisena kun se on aikanaan aloitettu
3) Välinpitämättömyys, ”Olkoon nyt näin kun se kerran aina on ollut näin”
4) Kateus – ”Jos minä olen tehnyt työtä korttieni ja pisteiden eteen miksi jonkun toisen pitäisi päästä helpommalla”?

Kumotkaa kernaasti väitteeni jos olen väärässä? Muutenkin toki saa kommentoida niin puolesta kuin vastaankin.

Tällä kirjoituksella ei ole tarkoitus ärsyttää ketään tahallisesti eikä kaivaa verta nenästä tai aiheuttaa muutenkaan kenellekään mielipahaa tai yleistä paheennusta vaan ainoastaan herättää keskustelua, että mitä jos tehtäisiin asiat välillä toisinkin. Eikä tällä kirjoituksella ole tarkoitus tölviä huippukuuntelijoitakaan tai ketään jotka keräävät QSL-kortteja sillä raportoinhan itsekin ja kortteja keräilen. Sehän on hienoa jälkeä mitä sällit tekevät niin kuuntelun kuin raportoinnin ja vastausten saannin saralla sellaisesta en voisi itse näillä resursseilla edes uneksia…

Jotenkin se oli vielä 90-luvulla ihan luontevaa raportoida ja vastaanottaa kortteja ja kirjeitä, mutta jotenkin vaan se nykyään tuntuu niin turhauttavalta näin internetin ja muiden teknolelujen myötä. Vastaukset asemilta ovat mitä ovat. Osittain joistain vastauksista paistaa jopa selvä tympääntyminen: “Joo joo olet kuunnellut meidän asemaa…so what”? Omista tänä kesänä kuulemistani asemista jotka sähköpostilla sekä myöhemmin kirjeitse olen raporoinut ainoastan yhteen on tullut vastaus niin kyllähän se pistää miettimään, että mennäänkö jossain vikaan kun asemia ei kiinnosta välttämättä vastata niin onhan se nyt toisaalta naurettavaa sitä vastausta kinuta vielä varulta pari kertaa uudelleen josko sittenkin joku siellä heltyisi. Tällaisessa mustan aseman tapauksessa voitaiisin antaa asian olla. Olkoon vastaamatta kun raportit ei kiinnosta ja talletetaan ohjelma ja idi nauhalle ja otetaan pisteet sillä pois. Ehkäpä kun raporttitulva tietyille asemille kotimaastamme tyrehtyy ne voivatkin yllättäen ne vastaushalut noustakin kun kokeilee joskus vuosien päästä uudelleen jos siltä tuntuu. Eikä sitä raportointia tarvitse kokonaan hylätä.

DX-Kuuntelijoiden postituslistalla virisi pienoinen keskustelu idean puolesta ja kuultiin mm. sellainen konservatiivinen ehdotus jossa painotettu pistelaskenta ns. “perinteitä kunnioittava” eli
paperi-qsl antaa 2 pistettä, sähköinen 1.5 pistettä ja nauhoitus 1
pisteen. Hyvä idea tämäkin kunhan vaan toteutusta edes hetken harkittaisiin…Kommentointi siellä on ollut rakentavaa, tervettä ja asiallista eri asia sitten ovat olleet henkilökohtaiseen emailiin tai kännykkääni tulleet suht värikkäätkin kommentit jotka tosin jäävät omaan arvoonsa. Osoittaa vaan sen että asia on tabu ja mitään ei saisi ikinä muuttaa vaan harraste viedään tällaisenaan hautaan.

En tiedä miten muut ajattelevat, mutta mielestäni jäsenistön määrä on laskenut kuin lehmän häntä ja meitä alkaa vaivaamaan ukkoutuminen sillä olettaisin, että 31-vuotiaana olen liiton nuorimpia jäseniä (?)

Jotain tarttis teherä. Ei näin mukavaa harrastetta pitäisi päästää kuolemaan jääräpäisyyden ja muutoksen haluttomuuden johdosta. Niinkuin legendaarinen mäkikotka sanoo: “Huominen on aina tulevaisuutta” mikä muuten sisältää vinhan ja suuren totuuden. Tämä homma on muutosten kourissa ja toivon, että SDXL-jäsenistö vastaa haasteseen eikä jäädä paikalleen junnaamaan.

SDXL:n kesiksessä Korpilahdella Tarmo Kontro ja Martti Karimies maalailivat mielenkiintoisia tulevaisuuden näkymiä siitä kuinka tulevaisuudessa SDR-radiot nauhoittavat jatkossa talven yli mw-spektriä. Kohta joku keksii antaa tulokset kaikkien käyttöön netissä. Sieltä voi sitten jokainen kuunnella haluttuina keliajankohtina haluamiaan taajuuksia. Tämähän avaa huikaisevia tulevaisuuden näkymiä siitä mitä DX-Kuuntelu voisi tulevaisuudessa olla. Enää ns “kovatasoisten” asemien kuuntelu ei olisi laitteistosta kiinni vaan jokainen kuuntelija kävisi lataamassa haluamansa “pätkän bandia” ja kuuntelee sitä sitten itselleen sopivaan aikaan. Onko tämä nyt sitten enää oikeaa DX-Kuuntelua on jokaisen itsensä päätettävissä, mutta minun mielestäni tämä nimenomaan olisi oikeaa dx-kuuntelua vaikkei enää perinteisessä mielessä. Tekniikka on meille annettu niin olisi synti
jättää se hyödyntämättä.

Itselläni ei tämän hetkisellä ykköslaitteellani taskukokoisella Sony IC-SW1 radiolla ole toiveitakaan kuulla mitään ns. kovatasoisia asemia ja täytyy myöntää näin perheellisenä ihmisenä, että on kovin vaikeaa perustella viralliselle kirstunvartijalle, että ostaisinpa niin kovin mielelläni sellaisen parin tonnin radion tai että iskäpä tästä häippäsee pariksi viikoksi korpeen kuuntelemaan 🙂 Tämäkin jo todistaa aikojen muuttumisen puolesta. Ennen mies oli vielä “herra talossaan” ja ilmoitti, että “Lähdenpä pariksi viikoksi korpeen radiota kuuntelemaan” eikä siihen ollut perheellä nokan koputtamista. Nythän nykyaikainen pullamössömies (joihin ehdottomasti myös itse kuulun epäilemättä) saa selittää paremmalle puoliskolleen juurta jaksaen kolmena kappaleena tekemisiään ja tekemättä jättämisiään. Pitää olla nykyaikainen isä joka leikki lastensa kanssa, on pukeutunut tyylikkäästi (ethän sää nyt noin dorkaa paitaa voi päälles laittaa aattele ny hyvä mies mitä naapurin Mairekin sanoo), käyttäytyy asiallisesti eikä olutta saa ottaa ja muutenkin pitää harrastaa kaikkea perheen kanssa ja kulttuuria tai vaihtoehtoisesti muita rientoja puolisonsa kanssa

Parhaimmillaan vaimo tienaa enemmän kuin mies, että se siitä “herrana talossa olemisesta”. Tämähän ei asiaan mitenkään liity mutta kuvastaa hyvin ajan muuttumista.

Itse tervehdin lämmöllä tulevaa ja toivon, että muutoksiin
suhtaudutaan avarakatseisesti.

2 Comments

no@no.com'

-

about 14 vuotta ago

se on juuri nuo vanhat parrat jotka muutoksia vastustaa. liiton jäsenmäärä putoaa vuosi vuodelta mutta asenteita ei voida muuttaa?

fmatic

about 9 vuotta ago

Allekirjoitan nimettömän kommentin täysin. Tottahan se on, että suurimmalta osin vanhemmat kuuntelijat pelkäävät muutosta. Rakkaan tutun ja turvallisen harrasteen ei suotaisi muuttuvan miksikään. Samaahan on hamssien puolellakin ollut havaittavissa. Elämä on muutoksia täynnä ja harrasteen ON muututtava edes pienin askelin nykyaikaisempaan suuntaan. Jokainenhan meistä työelämässä elävistä kokee nykyään monen tutun ja turvallisen alan muutoksia päivittäin. Tuntuisi, että monet harrastajat lienevät teknisellä alalla jossa muutokset tapahtuvat tavattoman nopeasti. Onko syynä sitten alitajuinen vastustaminen, että edes jokin asia elämässä pysyisi tuttuna ja turvallisena. Who knows!

Comments Closed