Mobiilidata ei kiinnosta!

Tästähän aiheesta mm. Tietokonelehti uutisoi äskettäin. Vaikka 3G-kytkykauppa “rullaa” kohtuu hyvin ei kansalaiset kuitenkaan ole innostuneet mobiilidataa hyödyntämään. Luettuani kyseisen uutisen kommentteja oli monella argumenttina palveluiden käyttämättömyydelle mm. se, ettei 3G-verkko ole kovinkaan kattava. Tokihan allekirjoittanut haluaa tunkea lusikkansa soppaan kertomalla miksi mobiilidata ei juurikaan innosta.

Menen luultavammin käyttäjäkategoriaan Pekka Peruskäyttäjä tai Kalle Kokeilija. Kaikkea uutta on mielenkiintoista testata, mutta äkkiä näihin uutuuksiin puutuu. Mitäpä sitten kaltaiselleni käyttäjälle on tarjolla? Sähköposti lienee se oikeasti hyödyllinen “palvelu” kännykällä, jota myös itse käytän ehdottomasti eniten. Nettisurffailu vaikkapa Opera Minin kanssa on jäänyt viime aikoina täysin unholaan. Käytettävyys on luokkaa olematon, joten mielummin istahdan läppärin ääreen ja surffailen kunnon kiinteän yhteyden päässä. “Mobiili-netti” ei tavalliselle kansalaiselle tarjoa mitään niin mielenkiintoista, että siihen viitsisi eurojaan uhrata. Jaiku on palveluna ensimmäinen varsin mielenkiintoinen yritys, jota esitellään hieman blogissa: Oikeita totuuksia. Harmi vaan, että Jaiku toistaiseksi on: “Only for Nokia”-tuote, joka rajoittaa kaltaiseni SE-fanin mahdollisuuksia käyttää palvelua täysipainoisesti, mutta onneksi sivustolla lupaillaan, että tukea Java-pohjaisillekin puhelimille olisi tulossa piakkoin.

Vähäisten mielenkiintoisten palveluiden lisäksi voinemme lopuksi rutista hinnoittelusta, joka on kautta linjan päin helvettiä. Poikkeuksetta jokaisen operaattorin datapakettien kuukausihinnoittelu on raakasti yläkanttiin, ettei moisia hirviä mukisematta maksaa. 3G-kytkykaupassa kaikessa kiiressä unohdettiin totaalisesti datapakettien naittaminen kytkypaketteihin! Jonkinlaista haparoivaa naittamisyrityksiä on viime aikoina alkanut sentään näkymään mm. Saunalahdella, mutta muut taitavat laahata vielä valovuosia perässä. On se murheellista maksaa itsensä kipeäksi palveluista joita käyttää satunnaisesti. Tuskin tavallisesta kansasta löytyy henkilöitä, jotka päivittäin huudattavat “linjat punaisena” mobiilidataa? Jos puolestaan tyytyy perusdata-ominaisuuksin kohoaa laskut kieltämättä huikeiksi jos kesken kaiken innostuukin muutaman päivän surffailemaan puhelimellaan normaalia enemmän. Operaattorit ovat itse toimillaan tehokkaasti rajoittamassa mobiilidatan käyttäjämäärien lisääntymistä. Turha vinkua, ettei käyttäjiä ole kun konseptit kusee kintuille 😛

Rutistaanpa samaan hengenvetoon, kun vauhtiin pääsin oman operaattorini Soneran, johon olen kytkykaupan myötä itseni muutamaksi vuodeksi “yhteenliittänyt” merkillisistä tavoista. Sonerahan on “brändinä” olevinaan niin ajan hermolla ja kaiken uuden ytimessä, mutta pohjimmiltaan kankeampaa ja muutoksiin hitaasti reagoivampaa lafkaa saa lyhtyjen kanssa haeskella.

Otetaan esimerkkinä kytkykaupan alkuajat. Herra yksin tietää kuinka tuhottoman kauan paketteihin oli tarjolla ne yhdet ja samat luurit samaan aikaan kun kilpailijat lisäilivät valikoimiinsa mitä herkullisimpia uutuuksia Soneralla roikkuivat listoilla ne iänikuiset SE k600i ja kumppanit. Nihkeä valikoima on edelleenkin, mutta pientä parannusta sentään.

Datapakettien hinnoittelun uudistus ja etenkin “Perustiedonsiirtopalvelu” myötä mentiin pahasti hakoteille. Kukahan kumma valopää moisen idean saikaan? Jos kyseisen markkinoiniosaston (tai mikä lie näitä kehitteleekään) henkilö joskus eksyy lueskelemaan vuodatustani, niin poikkeahan talossa ja tarjoan kahvit 🙂

Lopullinen naula Soneran arkkuun silmissäni on palveluiden kytkentä. Jos kesken laskutuskauden haluankin muuttaa vaikkapa 500 tekstiviestin pakettini 50 ja ottaa vaikkapa Data 20Mt-paketin maksan ensin sekä Tekstari 500:n ja Tekstari 50:n kuukausimaksun, sekä Data 20Mt avausmaksun ja datapaketin kuukausimaksun. Melko Halpaa! – Elämä on!

Ei Kommentteja

Comments Closed