Minä, Ozzy

Aivan tuore aluevaltaukseni sillisalaattimaisessa blogissani koskettelee aihealuetta: Kirjat. Pitkään olen kelaillut, jotain vastapainoa tuolle ainaiselle tekniikasta bamlaamiselle ja koska luen todella paljon, suorastaan kirjojen suurkuluttaja ajattelin elokuva-arvostelujen sijasta kirjoitella muutamia merkintöjä aina silloin tällöin kirjoista, joita on tullut luettua tai kuunneltua äänikirjoina.

Merkintäni eivät missään nimessä ole arvosteluja. Vierastan moista sanaa yli kaiken. Arvosteluissa pitäisi antaa objektiivinen kuva teoksesta, kritisoida sisältöä ja nostaa erityisiä sykähdyttäviä kohtauksia esille. Siksi käytänkin osiossani olevista blogi-merkinnöistä nimeä: “kirjaesittely“. Hajanaisia lausahduksia sekalaisista teoksista. Vaikka nimenomaan perinteinen kirja on se parhain en vieroksu e-kirjaa tai äänikirjaakaan, sillä kaikissa on puolensa. Perinteinen kirja on parasta viihdettä. Se tosin vaatii mielestäni häiriöttömän ympäristön ja mielellään tietynlaisen vireystilan, että sen kaikki herkät vivahteet avautuvat lukijalleen. Silmät ristissä ei juurikaan kannata kioskiromaania kummempaa lueskella. Äänikirja on parhaimmillaan juuri silloin kun ei ole aikaa lukea kun pakolliset kotiaskareet painavat päälle, lapset ja parempi puolisko kirkuvat kitarisat punaisena, jolloin kirjan lukemisesta ei tulisi yhtään mitään. Äänikirja toimii myös hemmetin hyvin vaikkapa juoksulenkilla. Äänikirjassa hyvä kertoja/lukija saa uppoutumaan tarinaan erinomaisesti. Sähköinen kirja tai E-Kirja vaatii ehdottomasti kunnon lukulaitteen ja siksi toistaiseksi niiden suurkuluttaminen on kohdallani jäänyt vähäiseksi. Ehkä tähänkin kirjamuotoon syttyy aikanaan laitteistojen hintojen halventuessa.

Selkeä trendi näyttäisi olevan E-Kirjojen lisäksi juurikin äänikirjat. Niiden avulla saadaan mahdollisesti sellaisetkin ihmiset innostumaan kirjallisuudesta, joilla ei ole varsinaista intoa tai malttia nököttää kirja kourassa tavaamassa Kafkan kuuluisia teoksia.

Ensimmäisenä esittelen äänikirjana kuuntelemani Like-kustannuksen. Minä, Ozzy – teoksen. Suhtautukaa esittelyihin terveen ymmärtäväisesti. En ole mikään kirjallisuuden asiantuntija, vielä vähemmän tajuan kirjojen taiteellisista vivahduksista saati että istuisin kirjallisuusseuroissa tai kirjailijatalolla absintti-lasi kourassa pohtimassa Nietzschen elämänfilosofiaa. Olen toki lukenut kyseisen herran muutamia teoksia ja tämäkin oli ihan pakko mainita siksi, että esittelyni saisi edes jonkinlaista uskottavuutta 😉 Kirjoittajanakin olen vielä oppipoika, joka kuitenkin rakastaa bloggaamista ja oppii aina uutta kirjoittamisen kiemuroista. Kirjoista haen ensisijaisesti viihdettä, elämyksiä ja kokemuksia. On melkoisen vahva kokemus kun jokin kirja antaa tietynlaisen positiivisen tai negatiivisen tunnetilan. Hyvä kirja viihdyttää, herättää tunteita, siihen uppoaa, se antaa ajattelemisen aihetta, naurattaa, hymyilyttää tai itkettää. Parhaimmillaan koko pienen ihmisen tunneskaalan luotaava elämys. Nämä yllä olevat seikat huomioiden toivon ymmärrystä ja malttia pilipali-kirjoittajan näkemyksien suhteen 😉

…ja itse asiaan eli äänikirjaan nimeltään: Minä, Ozzy

Kirjojen suhteen olen kaikkiruokainen enkä juurikaan ole jumiutunut tiettyyn genreen, jonka parissa aikaani kulutan. Minä, Ozzy kertoo jo nimenä vähänkin musiikkia edes etäisesti seuranneelle kenestä kirjassa on kysymys ja kuka sen päätähti on. Legendaarinen Pimeyden Prinssi, Heavy-dinosaurus John Michael Osbourne alias Ozzy Osbourne. Pitkään arvoin ostavani tämän kirjana, mutta kun passelisti hankintaa pohtiessani Elisa lanseerasi Elisa Kirja-palvelunsa ja sen valikoimasta teos löytyi äänikirjana ostinkin sen pienoisena heräteostoksena.

Tiedot:
Kirjailija: Osbourne Ozzy, Ayres Chris
Lukija: Hanttu Petri
Kustantaja: Like
Julkaisuvuosi: 2010
Kesto: 14h 39min
ISBN: 978-952-01-0536-5
Hinta: 20.00 EUR

Tiivistettynä:
“Viihdyttävä ja vauhdikas elämäkerta maailman legendaarisimman sekopään elämästä. Äänikirjan lukija onnistuu elävöittämään kirjan kerrontaa erinomaisesti. Täydet viisi tähteä!”

Jonkinlaisena Black Sabbath- ja Ozzy Osbourne-fanina kuuntelin kirjan tietynlaisella fanipoika-asenteella joten allekirjoittaneen on kieltämättä vaikea antaa kovin objektiivista kuvaa äänikirjan sisällöstä. Voin kuitenkin hyvillä mielin suositella kirjaa myös sellaisille, joita ei Ozzy Osbourne henkilönä tai muusikkona voisi vähempää kiinnostaa. Mitä mainioin valistuskirja rokkarin elämään ja erinomainen huumeiden vastainen kannanotto. Mieshän on vetänyt muutakin kuin pulkkaa perässään ja herra on melkoinen lääketieteellinen ihme, että ylen päänsä on enää edes elossa. Kirjassa Osbourne antaa itsestään tyystin erilaisen kuvan kuin vaikkapa reality-sarjassaan: The Osbournes. Tiedä sitten kuinka paljon sarja oli etukäteen käsikirjoitettu ja lisätty katu-uskottavuutta, mutta kaikkinensa Ozzy on mielenkiintoinen persoona.

Kirjassaan hän ei juurikaan kehuskele tekemisillään ja tekemättä jättämisillään päin vastoin paikoitellen varsin nöyränä, mutta mitään kaunistelematta kartoittaa elämääsä ja sekoilujaan. Äänikirjan lukija Petri Hanttu onnistuu tehtävässään erinomaisen hyvin. Mahtava “roolisuoritus” ja hieno eläytyminen aina Ozzymaisia äänenpainoja myöden saa kuuntelijan pysymään teoksen parissa. Kirja kattaa Ozzyn elämän aina lapsuudesta nykyaikoihin asti. Teos on kuin tuhkimotarina konsanaan: “Ryysyistä rikkauksiin”. Köyhän työläisperheen pikkurikollinen poika löytää elämälleen suunnan: “musiikki, viina, laulu ja naiset” 🙂

Äänikirja viihdyttää, hymyilyttää, hämmästyttää ja koukuttaa toden teolla. Se on vain yksinkertaisesti pakko kuunnella loppuun. Osbournen värikkäästä elämästä saisi vaikka kokonaisen kirjasarjan, mutta suht tyylikkäästi se niputetaan yhteen kasaan eikä kirjaa kuunnellessa tullut sellaista “tylsyyden suo”-vaihetta jossa kerronta junnaa paikallaan tai kirjailija keskittyy selittelemään tai paneutumaan asioihin ja taustoihin turhan pikkutatarkasti. Ainakin minä tykkäsin ja suosittelen lämpimästi. Kaikki kipin kapin kirjakauppaan tai äänikirjakauppaan ostamaan viihdyttävä teos omakseen. Innokkaimmat fanit hankkivat molemmat.

Ei Kommentteja

Comments Closed