Mikä kooste soveliain aloittelevalle käyttäjälle?

Usein minulta on kyselty, että mikä mielestäni on se soveliain Linux-kooste aloittelevalle käyttäjälle? Kyselijät ovat kaipailleet sellaista koostetta jonka kanssa ei alkuun hirveästi tarvitsisi säädellä ja jossa kaikki toimisi heittämllä…

Vielä jokunen vuosi sitten ei sellaista koostetta ollut olemassakaan vaan liki jokaisen parissa sai säädellä enemmän tai vähemmän, että kaikki eksoottisimmatkin laitteet toimivat sujuvasti.

Nykyään on tilanne jo toinen. Varsin monet koosteet ansaitsevat kiitosta käytettävyydestään, sekä asennuksen helppoudesta. Kun olen keskustellut fanaattisten Linux-käyttäjien kanssa on monelta tullut vastaus, että jätetään vaan ne rpm-pohjaiset koosteet omaan arvoonsa ja asennetaan Gentoo, Debian tai Slackware silläkin uhalla, että kyseisten koosteiden kanssa saattaa aloittelevalla käyttäjällä äkkisältään mennä sormi suuhun eikä ne kaikki laitteet välttämättä näissä heti toimikaan ja vain siksi että se on olevinaan niin über cool!

Itse en koskaan ole tätä näkemystä ymmärtänyt. Miksi pitäisi asiat tehdä vaikeasti kun helpollakin pääsee? Suosittelen aina kysyjälle jotain seuraavista koosteita ensimmäiseen kokeiluun: SUSE, Fedora, Mandriva tai vaikkapa Ubuntu/Kubuntu/Xubuntu – kombinaatiota. Vaikka useimmat kyseistä koosteista heittääkin oletusasennuksella kaiken kuviteltavissa olevat kilkkeet levyllesi etkä välttämättä sitten olekaan real true hardcore linux juuseri© ovat ne siitäkin huolimatta varsin loppuun asti työstettyjä tuotteita. Melko varmalla saat lähes kaikki laitteesi pelaamaan kerralla eikä tarvitse niin paljon hakata päätään seinään kuten vaikkapa juuri Gentoon, Debianin ja Slackwaren kera.

Ei Kommentteja

Comments Closed