Linux Läppäriin – OSA 4

Muutamia päiviä openSUSE 10.2:n kanssa puljattuani alkaa järjestelmä olemaan nyt kaikin puolin käyttökunnossa. Toistaiseksi en kaikkea vielä ole kerinnyt viritellä, mutta suht mallikkaasti kaikki laitteet toimivat perusasennuksen jäljiltäkin.

Normaalin asetuksien hienosäädön jäljiltä on luonnollista asentaa ne erityisen hyödylliset lisäkilkkeet käyttöä helpottamaan.

Konsolia tulee käytettyä varmasti eniten, joten valinta oli helppo eli käyttöön otin aiemminkin käyttämäni Yakuake:n. Muita hyödyllisiä apulaisia ovat mm. Krusader erityisen näppärä tiedostonhallintaan tehty työkalu, FTP-ohjelmaksi valitsin kftpgabber:n ja web-sivujen editoriksi jo legedaksi muodostuneen bluefish-editorin.

Järjestelmän tunaaminen jatkuu ja koetetaan viilata openSUSE 10.2:ta mahdollisimman tehokas käyttis piiskaamaan läppärini täyteen iskuunsa.

Muutama äryttävä piirrekin toki löytyy ja suurin pettymys on Yast2:n kautta tapahtuva ohjelmien päivitys, joka on tuskaisan hidasta. Yast on kaikkinensa hieman liian raskas minun makuuni.

Pikku vinkkejä:

Firefox

“Osoiterivin korostus”

Oletuksena mukana seuraavassa Mozilla Firefox 2.0-versiossa (olen huomannut useassa muussakin koosteessa, että tämä asetus on pois päältä Firefox:n versiosta riippumatta) ei osoiteriviä klikkaamalla korosteta osoitetta vaan joudut joko hiirellä maalaamaan osoitteen tai backspace:lla tyhjentää rivin. Tämä on kieltämättä pirun hidasta, mutta onneksi asetus on vain jostain syystä otettu oletuksena Firefoxin asetuksista pois. Ratkaisu löytyy kirjoittamalla osoiteriville about:config ja Suodata kohtaan: click ja rivi jota tulee muuttaa on: browser.urlbar.clickSelectsAll ja vaihda tilaksi: true ja johan pelittää selain kuten pitääkin.

Firefox ja muistin rohmuaminen

Firefox on toki mainio selain ja olen itsekin sitä käyttänyt pitkään ja todennut sen kaikin puolin päteväksi selaimeksi. Firefoxia kehutaan poikkeuksetta maasta taivaaseen ja sehän melkein perkaa kalankin puolestasi ja täyttää veroilmoituksesi, mutta rasittava piirre on selaimen kummallinen viehtymys alustasta riippumatta rohmuta muistia. Tämä “ominaisuus” on vaivannut selainta versiosta riippumatta, eikä tähän mahdottomia pysty omin päin tekemään. Mitä enemmän välilehtiä on auki ja laajennuksia käytössä sitä hurjemmalla sykkeellä muistia rohmutaan.

Hidas käynnistyminen

Jos sinulla ei ole käyttöä IPv6-tuelle (ja jos et tiedä mikä IPv6 edes on poista asetus käytöstä) jälleen käymme käsiksi selaimen “ytimeen” komentamalla osoiterivillä about:config Suodata-kohtaan: ipv6 ja muuta arvoksi true käynnistä selain uudestaan ja Firefox pitäisi löntystää ripeämmin käyntiin.

Locate:

Tämä loistava komento on puuttunut oletusasennuksesta SUSE:sta jo iät ja ajat, mutta ei hätää. Asenna YaST:lla tai vaihtoehtoisella paketinhallinnalla paketti: findutils-locate ja homma on sitä myöden selvä.

Käyttö:

Ensin täytyy rakentaa tietokanta locate:lle tämä tulee suorittaa root-oikeuksilla ja on hyödyllistä toteuttaa aina sen jälkeen kun olet lisännyt systeemiisi uusia tiedostoja/ohjelmia.

su root
updatedb
exit

Nyt voit normikäyttäjänä hakea etsimääsi tiedostoa komentamalla konsolissa: locate tiedoston_nimi

Ei Kommentteja

Comments Closed