Liki 79000 suomalaisen salasanat pölittiin

Pari ruotsalaiseksi hakkereiksi väitettyä valopäätä onnistui nyysimään liki 79000:n suomalaisen sekalaisten palvelujen tunnuksia ja salasanoja. Listalla oli mm. hotmail, gmail ja luukku.com tunnuksia ja salasanoja, jälkimmäiset eli siis salasanat tosin MD5-hashina.

Asiasta uutisoitiin siellä ja täällä mm. Tuskalaatikko kertoo aiheesta kaiken oleellisen ja lisää asiasta voi lueskella mm. kahlaamalla MuroBBS:n aihetta käsittelevää ketjua.

Suosittelen lämpimästi jokaiselle muuttamaan silloin tällöin salasanansa olkoonkin sitten kyseessä “pelkkä” keskustelufoorumi. Säännöllinen salasanan vaihtaminen on enemmän kuin fiksua. Hyvä salasana sisältään isoja ja pieniä kirjaimia, sekä mielellään myös numeroita ja erikoismerkkejä. Hyvä salasana on helppo muistaa, mutta vaikea arvata. Missään oloissa EI ja korostan ja toistan EI tule samaa tunnusta ja salasanaa käyttää missään toisessa palvelussa.

Salaliitto yms. teorioihin sen kummemmin ottamatta kantaa mainittakoon kuitenkin, että kyseessä lienee pari l33t wannabe h4x0ria. Typerää ja naurettavaa toimintaa. Toivokaamme, että mokomat juipit napataan kiinni ja sakkojen + muiden sanktioiden sijasta annettaisiin oikein kunnolla isän kädestä.

Kuten MuroBBS:n foorumilla, joku mainitsikin, niin homman toki olisi voinut hoitaa “tyylikkäästi”. Kertomalla pöllimisen kohteeksi joutuneelle operaattorille, että “Hei mulla on teidän salasanat. Viittittekö tehdä jotain turvallisuuden parantamiseksi”, mutta eihän nykykakarat tuollaista edes harkitse vaan on hienoa paistatella hax skenen parrasvaloissa…surullista, mutta ah niin raivostuttavan totta.

Itse en alkuunkaan usko, että kyseessä olisivat ruotsalaiset tyypit vaan vahvat merkit johtavat sylttytehtaalle eli suomalaisia koltiaisia lienee kyseessä. Googlasin lauantai-iltana kavereiden nick:jä ja vastaavalla nimimerkeillä löytyi profiili nuorison suosimasta kiekko.tk-palvelusta. Kun asia mainittiin allekirjoittaneen ja erään toisen käyttäjän toimesta MuroBBS-foorumilla ei mennyt kovinkaan kauaa kun tunnus hävisi kiekko.tk- palvelusta

Itseäni en tältä eri paikoissa julkistetulta ensimmäiseltä listalta löytänyt, mutta varmuuden vuoksi kaikki kriittiset salasanat tuli vaihdettua ultra safe-muotoon. Liittyikö sitten oheiseen tapahtumaan vai ei, niin sattumalta myös pääsivustoni onnistuttiin etusivun osalta muuttamaan. Jos jotain positiivista pitää hakemalla hakea, niin ihmiset ainakin panostavat toivottavasti nyt salasanoihinsa. Kaikin puolin tällainen toiminta on jyrkästi tuomittavaa.

Nyt käperryn foliopeiton alle, pistän foliohanskat käsiin ja foliohatun päähäni. Jatkoa odotellessa…vaviskaamme!

Ei Kommentteja

Comments Closed