Koeajossa: Elephone P5000

14321907150

 

Allekirjoittaneella oli ilo tutustua tähän android-pohjaiseen tuotteeseen äskettäin. Kyseessä on kiinalaisen (Hong Kong) Elephonen valmistama älypuhelin mallimerkinnältään P5000. Luuri on varustettu poikkeuksellisen jyhkeällä akulla, 5350mAh, joka on jo sellainen jytky, että siitä ei aivan hetkessä varaus lopu. Laitteessa yllätti sekä huolellinen viimeistely että jämäkkyys, sillä laite on todella jyhkeän ja tukevan oloinen. Oikeastaan tätä voi sanoa jopa tyylikkääksi. Ensivaikutelma oli positiivinen, kun paketin avasin. Ei ihan tavanomainen rimpula, vaan hintaisekseen laadukkaan oloinen kapistus.

 

Speksit:

Mitat: 71 x 144 x 9.3 mm
Paino: 206 g
Näytön koko: 5″
Resolutio: Full HD (1080 x 1920)
Pikselimäärä: 441 ppi (paras luokassaan)
Kosketusnäyttö: Kapasitiivinen kosketusnäyttö, Mutli-touch
Akun kapasiteetti: 5350 mAh, Li-Po, ei irroitettavissa
Näytön tyyppi: IPS LCD
Suoritin: Octa core, 1.7 GHz, Cortex A7
Piirisarja: Mediatek MT6592
GPU: Mali-450 MP4
RAM: 2 GB
Sisäinen muisti: 16 GB
Muistikorttipaikka: Kyllä (max 64GB)
Android v4.4.2 (Kitkat)
SIM-korttipaikat: 2
SIM kortin koko: Micro
Pääkamera: 16 MP, auto focus
Etukamera: 8 MP
Salamavalo: LED
Videotallennus: Full HD @ 30 FPS
Zoom: Digitaalinen zoomaus
Taajuudet: GSM 1800 / 1900 / 850 / 900 MHz
UMTS 1900 / 2100 / 900 MHz
SIM 2: GSM 1800 / 1900 / 850 / 900 MHz
Yhteydet: GPRS, EDGE, 3G, Wi-Fi (802.11, b/g/n)
Bluetooth: v4.0, A2DP
GPS: A-GPS
USB-liitettävyys: USB portti, USB On-The-Go, microUSB 2.0
Muut liitostavat: NFC, OTA sync, tethering

 

Kuten spekseistä voidaan päätellä on laitteessa peruasiat tähän hintaluokkaan enemmän kuin kunnossa. Puhelimen viisituumainen näyttö on omaan käyttööni ehdottomasti se maksimi. Tuota isompaa laitetta ei olisi enää mukava käyttää. Elephone on juuri passelin kokoinen kädessä pidettäväksi, mutta hieman siinä rajoilla, että sitä käyttää sujuvasti yhdellä kädellä. Laite on myös melkoisen painava, mikä johtunee kookkaasta akusta. Paino toisaalta saa luurin tuntumaan tukevalta ja, vaikka muodot ovat pyöreähköt on aparaattia miellyttävä pitää kädessä. Ulkoiset seikat siis ovat kunnossa. Viimeistellyn oloinen, vaikka puhelinta kiertävä metalliselta näyttävä kehys lienee muovia, antaa se silmää miellyttävän loppusilauksen. Hankala muutaman viikon testillä on päätellä, kuinka herkästi puhelin naarmuuntuu, mutta ainakaan testirupeaman aikana mitään suurempia naarmuja laitteeseen saanut. Näytössä on valmiina tehtaalla asennettu näytönsuoja ja myyntipakkauksessa on vielä vaihtosuoja mukana. Tästä plussat. Miinukset sitten siitä, että mukana seuraava latauspistoke ei sovi sellaisenaan suomalaiseen pistorasiaan. Ei sillä, että se olisi väärällä päällä varustettu, vaan sen muoto on sellainen, ettei se sovi nykyisiin suojamaadoitettuihin pistorasioihin. Harmi sinänsä. Onneksi laitteen saa ladattua tietokoneen kautta.

 

Akun kapasiteetti on huikeat 5350 mAh, joten päivässä ei tästä kaverista akku uuvahda. En ainakaan minä saanut, vaikka paljon tuon kanssa värkkäsin päivän aikana. Käyttötesteissäni akku riitti heittämällä lähes pari päivää. Toki riippuu paljon siitä mitä laitteen kanssa tekee. Videoita katsoen ja pelaten akku uuvahtaa nopeammin ollen kuitenkin edelleen varsin erinomainen.

 

Vertailin P5000:a omistamaani Sony Xperia Z1 Compact – luuriin ja sen rinnalla Elephone vakuutti usealla osa-alueella. P5000:n näyttö on mukavan kirkas ja kuva näyttää terävältä. Jostain testistä luin, että näytön terävyys on tässä hintaluokassa ehdottomasti luokkansa paras. En toki tiedä mihin tuota on verrattu, mutta omissa testeissäni verraten Z1C:n, Elephonen näyttö on häkellyttävän hyvä. Ei moittimista. Kirkaassa auringonvalossa näytöstä sai yllättävän hyvin tolkkua. Vastaavassa tilanteessa Xperia ei loista läheskään samalla tavalla.

 

Käyttöjärjestelmänä pohjalla hyrrää Android 4.4.2 – versio eli kavereiden kesken KitKat. Tämä saattaa joillekin olla se ns. deal breaker, sillä melkein uskallan veikata, ettei tähän puhelimeen koskaan tulla näkemään virallista Lollipop-päivitystä. Voin toki olla väärässä. Jos vertaa Xperian Lollipop:a ja Elephonen vanhempaa KitKat.a, jonka päällä hyrrää Launcher3-niminen “aloitusnäyttö” vei Xperia pisteet kotiin. Ehkäpä siksi kun olen niin pitkää Lollipop:a puhelimessani käyttänyt. Kit Kat:ssa ei toki mitään vikaa ole ja tämä on enemmänkin tottumuskysymys. Jokainenhan voi asentaa mieleisensä launcherin, joita Google Play on väärällään, joten varmasti puhelimen saa koristeltua mieleisekseen. Radikaalimpaa muutosta himoitsevat, voivat iskeä näppinsä CyanogenMod:n, josta löytyy versio myös P5000:lle. Tosin CyanogenMod 11 pohjautuu myös Android KitKat:n tosin versioon 4.4.4, joten Lollipop:n ei tämänkään avulla käsiksi pääse. Valitettavasti en voinut kokeilla CyanogenMod:n asennusta laitteeseen, sillä kyseessä on minulle lainaan annettu testikappale. Oletan kuitenkin, sen toimivan moitteetta. Täytyy hieman tutkia mahtaisiko MIUI:sta löytyä Elephone-versiota?

 

Useamman viikon tämän kanssa vehdanneena ei vastaan tullut mitään sellaista ärsyttävää ominaisuutta mitä ei muissakin android-pohjaisissa luureissa olisi. Akku kestää ja kestää, puhelut pelaa ja poppi raikaa ihan riittävän hyvin. Kamera on hyvä. Ei huippua, mutta ajaa asiansa siinä missä pääkäytössä oleva Sony Xperia Z1c-kamerakin. Nettiyhteys lähti pelaamaan kun luurista napautti roaming-vaihtoehdon päälle. Tämän kanssa kannattaa olla tarkkana ulkomailla ollessaan eli muistaa ottaa sen pois päältä kun matkustaa maailmalle. Ulkomaanmatkoja silmällä pitäen kaksi SIM paikkaa on erinomainen juttu, sillä halutessaan voi toiseen slottiin heittää vaikkapa paikallinen prepaid-kortin ja miksei myös kotimaassa ole kätevää pitää toisessa slotissa duuniliittymää ja toisessa omaa liittymäänsä. En tosin testannut kahden kortin käyttöä ollenkaan.

 

AnTuTu Benchmark

Ajoin testiohjelman molemmille luureilleni, jotta sain hieman vertailupohjaa. Elephonessa tosiaan pohjalla hyrrää Android 4.4.2 ja Xperia Z1C puolestaan Lollipop 5.0.2 – tulokset eivät suoraan ole verrannollisia, sillä Z1C:n Lollipop on susisurkea tekele, mutta suuntaa tästäkin saa. Kummassakin asennetut sovellukset oli testihetkellä suunnilleen samat eli sellaisia, jotka itselläni ovat päivittäisessä käytössä.

 

Elephone P5000:

Pisteet: 31113
Multitask: 3905
Runtime: 1527
CPU integer: 4243
CPU float point: 1343
Single-thread integer: 1610
Single-thread float point: 1343
RAM Operation: 3687
RAM Speed: 1803
2D Graphics: 1572
3D Graphics (1920 x 1080): 5560
Storage I/O: 1332
Database I/O: 650

Sony Xperia Z1C:

Pisteet: 40909
Multitask: 5839
Runtime: 3480
CPU integer: 3528
CPU float point: 3709
Single-thread integer: 2253
Single-thread float point: 2077
RAM Operation: 1893
RAM Speed: 1990
2D Graphics: 1626
3D Graphics (1280 x 720): 12880
Storage I/O: 989
Database I/O: 6450

Tulokset osoittavat, että Elephone on varsin kelvollinen suorituskyvyltään. Sanallisessa arviossa AnTuTu antoi arvioksi yleisessä suorituskyvyssä: korkea suorituskyky. Pelien suorituskyvyssä arvosanan keskiverto suorituskyky ja akun suorituskyvyssä hyvä – arvosanan.

 

Plussat ja miinukset:

+ Hinta
+ Jämäkkä
+ Huikea akunkesto
+ Kirkas ja kookas näyttö (pientä puhelinta etsivälle näytön koko voi olla miinus)
+ Valmiina suojakalvo näytössä
+ Riittävästi puhtia pyörittämään niin pelit kuin videotkin

– Android 4.4.2
– Ei suomalaiseen pistorasiaan sopivaa laturin pistoketta
– Muoviosat naarmuuntunee herkästi?
– Koko saattaa olla kompastukivi joillekin käyttäjille

 

Muutama puhelimella otettu testikuva:

(kuvaa klikkaamalla näet ne suurempana)

IMG_20150831_134942

 

 

IMG_20150831_142045

 

 

Yhteenvetona kaikkinensa kelpo luuri. Ehdottomasti parempaa keskitasoa. Voin suositella lämpimästi sellaisille käyttäjille, jotka kaipaavat kohtuuhintaista älypuhelinta erinomaisella akun kestävyydellä. Uusinta uutta kaipaavat etsinevät jonkin muun laitteen kätöseensä. Testirupeamasta jäi positiivinen fiilis. Tykästyin luurin ja voisin tällaisen hankkimista itsellenikin harkita vähintään kakkospuhelimeksi, mutta miksei jopa Xperian korvaajaksi. Sen verran viehättävä tuttavuus tämä Elephone P5000 on. Hienoa työtä kiinan tytöt ja poijjat 😀 Lopuksi kiitokset e-ville -verkkokaupalle laitteen luovuttamisesta testiin! Tätä kirjoittaessa laitteen hinta on: 279,95€ – varsin kilpailukykyinen hinta.

Ei Kommentteja

Comments Closed