IOS 6 tulossa…

 

 

 

 

 

 

Tämä ei varmastikaan ole keneltäkään vähänkin Applen laitteista kiinnostuneilta jäänyt huomaamatta eli iOS 6 on julkistettu ja ensimmäinen beta   on kehittäjien testattavissa.

Innokkaimmat Omppufirman tuotteita hehkuttavat sivustot ovat jo todenneet ettei uutukaisen myötä ole enää tarvetta jailbreak:lle. Totean tähän kärkeen, että niin kauan kun käyttäjä ei pääse omin päin sorkkimaan käyttöliittymää mieleisekseen on jailbreikkaus ainakin allekirjoittaneelle must juttu. Ajatus paluusta käyttöliittymään, jossa kuvakkeiden alla näkyy sovellusten nimet ja vain neljä kuvaketta rivissä tuntuu luotaantyöntävältä ajatukselta. Tämä olisi ensimmäinen asia joka pitäisi ehdottomasti olla käyttäjän itsensä päätettävissä.

Tuetut laitteet:

iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPad 2 Uusi iPad (iPad 3) ja iPod Touch (4th Gen). Listalta näköjään puuttuu ensimmäinen iPad kokonaan, mutta wanha 3G S olisi päivityksen saamassa. Erikoinen ratkaisu tämäkin.

Uudet ominaisuudet

Hmmm no kieltämättä jotain vinhaa, muttei mitään maatamullistavaa, jota ei olisi saanut käyttöönsä jailbreak-palikoilla.

Facebook-intrgrointi. iOS5:ssä esiteltiin Twitter-integrointi ja nyt sitten tulossa on myös FB-integrointi, josta olikin jo viitteitä iOS5:n koodissa. Jailbreikattuun iOS5-laitteeseen tämä on ollut mahdollista mm Fusion-lisäosalla.

Puhelin-osiota on ruuvailtu pikasilmäyksellä mukavasti. Mielenkiintoinen ominaisuus on linkata puhelinnumeronsa ja Apple ID:n iPad:n tai Mac:n ja vastata puheluihin kyseisillä laitteilla. Apple on myös lainaillut muutaman toiminnon android:sta kuten vaikkapa torju puhelu ja lähetä torjuttuun numeroon tekstiviesti sekä mahdollisuus lisätä muistutus takaisinsoitosta vastaamattomaan puheluun. Milenkiintoiseksi muistutukset tekee paikannus-toiminto eli muistutuksen voi laittaa näkymään vasta kun poistut määritetystä sijainnista, vaikkapa silloin kun poistut työpaikaltasi.

FaceTimen parannukseksi voi laskean sen, että ne toimivat nyt myös mobiiliverkossa. Kyseinen rajoitus on ollut monessakin iOS-sovelluksessa ärsyttävä kuten vaikkapa YouTube, joka tarjoaa mobiiliverkossa harvinaisen surkeaa kuvanlaatua. Ongelma tosin on ollut ns. Iät ja ajat kierrettävissä jailbreak-sovelluksella 3G Unrestrictor. edit. Koskeekin ainoastaan FaceTime:a eli muiden sovellusten osalta tilanne ennallaan. Kyseinen toiminto on käytössä vain A5-pohjaisissa laitteissa…

DoNotDisturb: Ihan vinkeä toiminto, jolla saa yhdellä namiskan painnalluksella ilmoituskeskuksen tiedotukset pois päältä. Ymmärtääkseni tämä toiminto olisi myös mahdollista napauttaa osoitekirjassa valitsemiensa yhteystietojen kohdallekin, jolloin muut ilmoutukset tulevat läpi, mutta valitun yhteystiedon ei?

Jaettu kuvavirta: Mahdollistaa kuvavirtansa jaon AppleID:llä.

Safarin uudistuksina mm. täyden ruudun selailu kun laite käännetään vaakaan, sekä OS X:n Safarista tuttu lukulista myöhempää artikkelien lukemista varten. Safari tukee myös iCloud-synkkausta.

VIP: Ominaisuus mahdollistaa osoitekirjassasi olevien tärkeimpien kontaktien määrittämisen VIP-statuksella, jolloin heiltä tulevat viestit yms. saavat suuremman näkyvyyden mm. lukitulla näytöllä. VIP-ominaisuus pelittää myös luurin sähköpostisovelluksessa, jolloin VIP:llä on oma lokero vähön kuin vaikkapa gmail:ssa on.

Passbook: QR-koodeihin pohjautuva “digitaalinen lompakko” on paikka johon saa jemekseen kaikkea tärkeää säilytettävää henkilökohtaista tietoa. Lippuja, jäsenkortteja etc. Jokaisesta luodaan yksilöllinen QR-koodi, jolloin vaikkapa jokin etukortti olisi käytettävissä suoraan puhelimen näytöltä. Tätä palvelua tuskin tulemme kovinkaan äkkiä näkemään suomessa. Hyvä jos jenkkimarkkinoillakaan tälle tarpeeksi löytyy tukea.

Kartat: Tämän uudistuksen suhteen olen skeptinen. Apple lemppasi Googlen kartat ja toi tilalle omansa. Ominaisuuksia on jos jonkinlaista aina Siri-integraatiosta lähtien, mutta ah ja voih mitä näillä tekee suomessa? Näitäkään mukana seuraavia ominaisuuksia tuskin näemme ihan äkkiä näillä kulmilla…kommentoikaa jos olen väärässä.

Vaikka Apple lupailee jälleen tukun uudistuksia on iOS 6 varmasti taas yksi ihan kiva härpäke, joka kuitenkaan ei tuo mitään maata mullistavaa uutta suomalaisille iPhone-käyttäjille. Developer-tunnuksen omaavat voivat ladata betan testaavakseen perinteisestä paikasta. Jään mielenkiinnolla odottelemaan iOS 6:n kehittymistä ennen lopullista julkistamista.

Jailbreak: Tunnettu jailbreak-hahmo MuscleNerd Twiittasi alla olevan iOS 6:n jailbreak-statuksesta:

Here’s ioreg of my tethered-JB ipt4g 6.0: http://t.co/50LBbsGD ..MANY things including Cydia are broken, don’t expect beta JB for a while!
@MuscleNerd

[polldaddy poll=”6309954″]

 

Ei Kommentteja

Comments Closed