Invite-hysteria


Kukapa vähänkään netissä surffailut ei olisi törmännyt ilmiöön, jota kutsuttakoon Invite-hysteriaksi. (termin lanseerajana voitte vapaasti mainita allekirjoittaneen) Idean isänä voidaan mielestäni eittämättä pitää Googlea, joka 31. maaliskuuta 2004 julkisti ennen näkemättömän Gmail-palvelunsa, joka pian oli kaikkien “most wanted-listojen” kärjessä. Google keksi näppärän tyylin markkinoida palveluaan siten, että päästäksesi käyttämään palvelua tarvitsit kutsun joltain jo palvelua käyttävältä henkilöltä. Tästä alkoi Invite-hysterian ensimmäinen aalto. Kansa halusi välttämättä päästä käsiksi tähän kohuttuun “1 gigan” – postilootaan ja alkuvaiheessa näitä kutsuja haluttiin jopa ostaa rahalla tai vaihtaa tavaraan. Itse sain oman kutsuni vuonna 2004 suht helposti kun osuin oikeaan paikkaan oikeaan aikaan. Nykyään Gmail-kutsun saa jo todella helposti ja jokaiselle käyttäjälle niitä läväytetään iso pino jaettavaksi, joten nykyään “kaikilla” on jo käytössään Gmail ja hysteria on tämän osalta laantunut.

Google näytti kuitenkin toimillaan suuntaa siihen millä palvelu saa varmasti riittävästi huomiota ja seuraavat Invite-hysterian aiheuttajat olivat ja ovat Fon ja Joost. Fon-yrityksen tavoitteena on muodostaa maailman kattavin langattomien WLAN-tukiasemien verkosto, jonka luomiseksi se myy edullisesti omaa WLAN-tukiasemaansa. Tukiasemia on myös jaettu ilmaiseksi erilaisten kampanjoiden yhteydessä ja puolestaam Fonero gets Fonero-ohjelma apinoi mallikkaasti Googlen “lanseeraamaa” Invite-systeemiä. Saadaksesi ilmaisen La Fonera-tukiaseman tarvitset kutsun jo palveluun kuuluvalta Fonerolta ja kuten arvata saattaa kutsuja kerjätään lukemattomissa foorumeissa. Fon-palveluun saa “suht helposti” kutsun (omani sain muutamassa päivässä kauniisti pyytämällä muutamalla foorumilla) ja tukiasemakin toimitetaan ilmaiseksi kuulemma 1-4 viikon viiveellä. Ketään tuskin yllättää, että Fon-yhtiön yhtenä rahoittajista toimii Google. Näppärä idea jakaa WLAN-tukiasemaa ilmaiseksi ilman mitään kuluja, jopa ilman toimituskuluja, sillä kun ihminen saa konkreettisesti jotain täysin ilmaiseksi on himoittavuus-aste normaalia suurempi ja tämähän puolestaan kasvattaa Fon-verkon laajuutta ja tuo tulleessaan potentiaalisia maksavia asiakkaita, jotka haluavat nimenomaan käyttää WLAN:a missä vain. Hieman epäilyttää löytyykö tosiaan niin paljon maksavia asiakkaita, että bisnes on kannattavaa? Vai syytääkö rahoittajat heille suruttomasti fyrkkaa toteuttaa villejä fantasioitaan? Joku viiltävän tarkka markkina-analyytikko / asiantuntija, joita luonnolisesti lueskelee blogiani säännöllisesti kertonee minulle millä nämä sankarit keräävät itselleen niitä himoittuja pelimerkkejä?

Hieman kinkkisempi ja raivokkaamman Invite-hysterian aiheuttaa Joost, (ex Venice Project) joka on Skypen ja Kazaan kehittäjinä tunnetut Janus Friis ja Niklas Zennström:n toistaiseksi rajoitetussa koekäytössä oleva internet-televisiopalvelu. Kyseiseen rajoitettuun koekäyttöön on suorastaan tuskaisaa saada kutsua ja on ollut suorastaan mielenkiintoista lueskella mitä kaikkea ihmiset ovat valmiita maksamaa tai vaihtoehtoisesti tarjoamaan vaihtotavarana saadakseen kutsun Joost-palvelun testaajaksi. Invite-hysteria kasvattaa kieltämättä Joost:n mielenkiintoa huomattavasti. En ole kuitenkaan yrittänyt palveluun saada kutsua sillä toistaiseksi en ole moista kokenut tarvitsevani…

Mainittakoon ohimennen myös Babelgum-palvelu, joka käsittääkseni kehkeilee samantyyppistä viritystä kuin Joost tosin hieman erilaiselta kantilta lähestyen, mutta periaate lienee samanlainen(?)…

Invite-hysteria on pohjimmiltaan hyvinkin ymmärrettävää. “Ilmaista” ja “uutta tekniikkaa” on kaikkien lähes pakko päästä testaamaan ja roveltamaan ja mikäpäs siinä. Projektien rahoittajat myhäilevät tyytyväisenä dollarin kuvat silmissään sillä Invite-hysterian aikaansaama huomioarvo palvelua kohtaan lienee valtava. Ensimmäinen ja toinen aalto pyyhkäisivät Invite-hysteriassa ylitsemme…mikäköhän on se seuraava: “Pakko saada”-palvelu joka aiheuttaa sen kolmanne Invite-hysteria aallon?

Pakko saada Gmail, pakko saada La Fonera, Pakko saada Joost…pakko?

Ei Kommentteja

Comments Closed