Induktiivinen antennikytkentä

Allekirjoittanut on ollut enemmän ja vähemmän aktiivinen radioharrastaja jo vuodesta 1991. DX-Kuuntelu lienee ollut se kaikkein pitkäaikaisin ja rakkain harrastamismuoto. Kerrottakoon lyhykäisesti asiasta tietämättömille, että:

DX-kuuntelu eli radion kaukokuuntelu tarkoittaa yleensä kaukaisten yleisradiolähetysten kuuntelua. Tavoitteena on pystyä kuuntelemaan kaukaisten maiden yleensä myös vaikeasti kuunneltavia lähetyksiä. DX-lyhenteestä johtuen voidaan radion kaukokuuntelusta käyttää nimitystä ‘diksaaminen’ (engl. “DXing”) ja kaukokuuntelijasta ‘diksari’, englanniksi (“DXer”).

Viime aikoina kauheasti en ole kerinnyt tutkailemaan radioaaltojen anteja vaan perhe on melko totaalisesti leikannut ison siivun vähäisestä vapaa-ajastani. Heräteostoksena tuli taannoin hankittua muutamia edullisia vastaanottimia: Lidl:n mainio Bench KH-2026, R-Kioskin kauppaama jo legendaksi muodostunut Finly sekä jostain nippelikaupasta matkaan tarttunut ECB RS-007.

Laitteet sisältävät FM-alueen sekä DX-Kuuntelun kannalta oleellisimmat Keski-, Pitkä- ja Lyhytaalto alueet. Näissä vastaanottimissa ei ole erillistä liitintä ulkoantennille vaan lyhkäsille laineille ja FM-alueelle käytetään teleskooppiantennia ja keski- ja pitkilleaalloille puolestaan laitteen sisälle olevaa ferriittiantennia.

Tällaisellakin varustuksella kuuluville saa kosolti asemia, mutta jos kaipailee kunnollista ulkoantennia ollaan äkkisältään ihmeissään sillä mitenkäs sen vastaanottimeen kytket ilman antenniliitintä.

Keskiaalloille (ja myös pitkille) apuun rientää induktiivinen antennikytkentä. Kyseinen viritys on kaikessa yksinkertaisuudessaan nerokas ja toimiva. Tarvitaan ferriittitangon pätkä ja aavistus päällystettyä johdinta. Tangon keskivaiheille käämitään n. 10-30 kierrosta johdinta. Johdon päät kiinnitetään esimerkiksi maalarin teipillä tangon kumpaankin päähän. Johdon päihin voidaan juottaa sopivat liittimet joista toiseen kytketään ulkoantenni ja toiseen maajohto.

Omat kokeiluni tein siten että käämin tankoon n. 20 kierrosta ja juotin johtojen päihin banaanikoskettimet ja heitin n. 2 metrin langan pätkän verhotankoon kiinni ja maajohdoksi kelpasi asunnon patteriin kiinnitetty johdon pätkä. Antenni ja maajohto ferriittiviritykseen kiinni toinen vasempaan ja toinen oikeaan päähän juotettuihin liittimiin. Kela vein aivan vastaanottimeen kiinni laitteen oman ferriittiantennin suuntaisesti ja ei muuta kuin keskiaallot auki ja avot mikä mekkala siellä olikaan päällä. Asemia kuului varsin mukavasti tällaisellakin heppoisella sisäantennilla. Mikä lie olisikaan tulos jos olisi ihan oikea ulkoantenni ja kunnollinen maadoitus…

Ongelmana tällaisessa virityksessä on herkkä yliohjautuminen jolloin jokin asemaa saattaa kuulua koko bandin leveydeltä, mutta viemällä kelaa kauemmaksi vastaanottimesta ongelmat vähenevät selkeästi.

Lyhytaalloilla kelasta ei ole apua vaan siihen saadaankin viritellä jokin muu systeemi. Omatekoinen antenniliitin olisi varmasti ihanteelinen, mutta jo laitteen omaan piiskaan väljästi kiedottu antennijohto parantaa kuuluvuutta kummasti.

Jos joku moisesta virityksestä innostuu tai DX-Kuuntelusta yleensä ottakoon rohkeasti allekirjoittaneeseen sähköpostitse yhteyttä niin kerron aiheesta lisää.

Ei Kommentteja

Comments Closed