Google Reader – vaihtoehdot

Tämä uutinenhan ei enää ole uutinen eli Google sulkee Reader-palvelunsa 1.7.2013. Nyt jos koskaan onkin sopiva aika tutkailla vaihtoehtoa Google Reader:lle. Onneksi jo lukuisat RSS-lukijoita värkkäävät tahot ovat heränneet julkaisemaan vaihtoehtoisia palveluja. On sekä maksullisia, että ilmaisia vaihtoehtoja ja onneksi myös eri luku-ohjelmat tukevat myös näitä vaihtoehtoisia palveluja.

Tokihan voit pitää syötteesi paikallisesti, jolloin riittää, että kipaiset Google Reader:n asetuksiin ja koppaat sieltä syötteesi talteen tai käytät Google Takeout-palvelua, jolla koppaat syötteesi jemmaan. Miellyttävämpää on käyttää, jotain Google Readerin kaltaista palvelua, josta syötteesi saat helposti synkattua eri laitteille.

Helpoimmaksi homman tekee Feedly. Mainio sovellus älypuhelimille, tableteille ja pöytäkoneesi selaimelle. Riittää, että kirjaudut heidän palveluun Google-tunnuksellasi ja syötteesi päivittyvät heidän palveluunsa. Käyttö on tätä kirjoittaessa ilmaista ja he ovat myös lisänneet lisää kapasiteettia palvellakseen kaikkia halukkaita sujuvasti. Valitsin itse tämän, sillä luen syötteeni pääsääntöisesti iPad:lla ja juuri julkaistu päivitys mainioon Mr.Reader-sovellukseen tukee myös Feedly:a. (Näiden lisäksi tuettuja palveluja ovat: BazQux, Feedbin, FeedHQ, Feed Wrangler ja Fever) Toki Feedlyn oma sovellus on varsin tyylikäs kokonaisuus, mutta itse olen viehtynyt Mr. Readerin monipuolisiin säätöihin. Feedly tuntuu ainakin tällä hetkellä parhaimmalta vaihtoehdolta omaan käyttööni. On toki muitakin vaihtoehtoja, joista sananen seuraavaksi.

Fever – Tee-se-itse -miehille ja naisille.

Fever a.k.a. Feed a Fever on maskullinen PHP- ja MySQL-pohjainen viritys, jota ajat omalla palvelimellasi. Fever:n hyviin puoliin lukeutuu se, että hallitset itse omia syötteitäsi ja ainakin muutamat luku-sovellukset tukevat Fever:a. Ainakin Reeder ja Mr. Reader. Skriptin asentaminen ei ole ylitsepääsemättömän vaikeaa ja saat oman lukualustan näppärällä web-käyttöliittymällä.

Pulse

Pulse lienee tuttu monelle iOS- ja android-käyttäjälle. Myös Pulse tarjoaa Google Reader:n syötteiden siirtämisen heidän palveluunsa. Vaikka Pulsesta on olemassa jonkinlainen web-versio nojautuu palvelu kuitenkin enimmäkseen heidän mobiilisovelluksiinsa. Jos olet vannoutunut Pulse-käyttäjä niin mikä jottei tämä olisihyvä vaihtoehto.

BazQux Reader

Maksullinen palvelu, joka taroaa 30 päivän kokeilujakson. BQR erikoisuutena on syötteiden kommentointimahdollisuus. Palvelua tukevia mobiilisovelluksia löytyy jo lukuisia ainakin android- ja iOS-alustoille: Mr. Reader, Feeddler Pro, News+ (legendaarisen gReader:n tekijältä) ja Just Reader.

Feedbin

Maksullinen palvelu tämäkin ja varmasti yhtä pätevä kuin moni aiemmin mainituista. Tarjoaa web-käyttöliittymän, sekä muutamat lukusovelluksetkin tätä tukevat ainakin Reeder ja Press.

FeedHQ

Maksullinen palvelu. En tiedä mitä lisäarvoa maksullisuus tuo näissä, mutta kai näitäkin joku ostaa ja hankkii. Enemmän tosiaan taitaa tarjolla olla maksullisia vaihtoehtoja Google Reader:lle kuin ilmaisia. FeedHQ on edellisten tavoin web-pohjainen palvelu, joka on luotu mobiilikäyttöä silmällä pitäen. Kolmansien osapuolien sovelluksista muutamat tätäkin tukevat.

Feed Wrangler

Maksullinnen minimilaistinen palvelu. Tarjoaa ainakin oman iOS-sovelluksen, sekä API:n kolmansien osapuolinen sovelluksille.

The Old Reader

Palvelu, joka tätä kirjoittaessa on beta-vaiheessa on hyvin paljon Google Reader:a muistuttava palvelu. Etenkin sitä vanhempaa versiota, josta nimi lienee juontuu. Palvelu on tällä hetkellä maksuton ja yleisimpien selaimien lisäosien lisäksi ainakin Feeddler iOS-sovellus tukee tätä palvelua. Jos kaipaat Google Reader käyttöliittymää suosittelen ainakin testaamaan tätä.

Tässäpä muutamia vaihtoehtoja, joista varmasti löydät mieleisesi. Oma valintani kallistui Feedly:n, joka panostuksellaan selkeästi haluaa osoittaa olevansa Google Reader:n korvaaja. Mahtaako palvelut pysyä ilmaisena vai tuleeko jossain vaiheessa paineita muuttaa tilit maksulliseksi tai pikku hiljaa hivuttaa maksullisille käyttäjille laadukkaampaa palvelua ja ilmaiskäyttäjille mainoksia yms. Bisnes on bisnes, joten eihän tuo yhtään ihmetytä vaikka niin kävisikin. Kuitenkin näyttää siltä, että edes jonkinlainen paikkaaja Googlen jättämään tyhjiöön on löytynyt. Tiedätkö muita varteenotettavia vaihtoehtoja? Huikkase ihmeessä kommentti!

Ei Kommentteja

Comments Closed