Funambol

Juuri kun kerkesin MVNet:n Sunbird:ä koskevassa blogimerkinnässä kommentoimaan, etten ole keksinyt näppärää tapaa synkata Sunbird:n ja Pocket PC:n (Windows Mobile 6) kalentereita keskenään ja kun olin jo kehkeillyt mielessäni teorian siitä, ettei Sunbirdiä ja Pocket PC:tä saa millään ilmaisella ja suht simppelillä menetelmällä juttelemaan keskenään, osui silmiini kuin tilauksesta mainio paketti nimeltään Funambol. Pienen aiheeseen tutustumisen jälkeen huomasin vihdoin löytäneeni soveliaan ohjelmiston, jolla saan synkattua Sunbird:n ja Pocket PC:n kalenterit keskenään.

Aiemmin olen kokeillut mm. kaupallista sovellusta: BirdieSync ja ilmaista FinchSync:ä, mutta molemmat joutavat mielestäni romukoppaan kun tarjolla on niinkin maittava Open Source-tuotos nimeltään Funambol!

Mitäpä sitten tarvitaan, jotta synkronointi näiden kahden sovelluksen välillä saadaan toimimaan? Tarvitaanko työhön propellihattua tai vasaraa…nou nou poijjaat ja tytöt. Homma on helppoa kuin kääntää läppärinsä ylösalaisin eli ensimmäisenä ladataan itse Funambol-serverisofta. Linkistä aukeavalta sivulta löytyy tarvittavat palikat synkronointiin. Tarjolla on PIM & Email Bundle, niin Wintoosalle kuin Linuxille. Samalta sivulta kopataan matkaan myös Windows Mobile PocketPC-palikka. Lisäksi tarvitaan vielä lisäpalikka Sunbird:lle nimeltään sync4jmozilla

Oheinen ohjeistus toimii sellaisenaan Windowsin parissa puuhailevalle ja pienellä soveltamisella ja kuuluisan maalaisjärjen käytöllä myös Linux-käyttäjille. Kun tarvittavat hilppeet ovat kasassa, niin ei kun asentamaan. Ensin itse palvelin, seuraavaksi vaikkapa Pocket PC-client ja lopuksi vielä lisäpalikka Sunbirdiin. Funambol Pocket PC client kyselee tilitietoja, mutta jätetään tämä kohta odottamaan vuoroaan eli irrota hetkeksi hikiset näppisi Pocket PC:tä, mutta jätä kuitenkin Funambol sovellus auki kyseiseen tilitiedot kohtaan (account)

…ja sitten konfiguroidaan hullun raivolla. Siispä aletaan tutustumaan Funambol-serveriin. Kun serveri on asennuksen jälkeen käynnistetty tarvitsee pamauttaa Funambol Administration Tool tulille, joka löytyy Wintoosan käynnistä-valikosta. Kirjaudutaan sisään kohdasta File -> Login. Oletuksena näkyvillä tunnuksilla pääsee sisään. Tuplaklikataan vasemmalla “hakemistopuussa” näkyvää Server settings-kohtaa ja täytetään URI-kohtaan julkinen IP-osoitteesi ja porttinumero eli http://IPOSOITE:PORTTINUMERO/funambol/ds ja tämän jälkeen tallennetaan asetukset.

Seuraavaksi on aika lisätä uusi käyttäjätunnus, joka löytyy kohdasta Users ja komennolla Add lisätään uusi käyttäjä. Täytä tarvittavat kohdat ja tallenna. On järkevää myös vaihtaa admin-tunnuksen salasana, joka onnistuu tuolla samaisessa Users-kohdassa hakemalla käyttäjää nimellä admin ja edit-namiskalla pääsee vaihtamaan salasanan.

Ok näin olemme saaneet alkuvalmistelut tehdyksi. Nyt on aika kosketella jälleen rakasta Pocket PC-laitettasi. Voimme nyt täyttää vaadittavat kohdat Funambol:n tilitietoihin eli Server Location-kohtaan tsuikkaiset aiemmin Admin Toolilla asettamasi URI:n eli http://OMAIP:PORTTINUMERO/funambol/ds ja Username ja Password-kohtaan täyttelet aiemmin Users-kohdassa määrittelemäsi käyttäjätunnuksen ja salasanan. Sitten vain Save-namiskaa ja tuplaklikkaa kohtaa Calendar ja ensimmäisen synkkaus-yrityksen jälkeen törmäät myös ensimmäiseen virheilmoitukseen. Nou hätä! Nou panic! Kuuluu asiaan ja on aika palata jälleen Funambol Admin Tool:n pariin.

Valkkaa nyt hakemistopuusta vaihtoehto Devices ja paina namiskaa: Search. Jos olet noudattanut ohjeitani, etkä ole vielä pelleillyt sunbird:n synkkaussovelluksen kanssa näet hakutuloksissa vain yhden löytyneen laitteen. Paina edit namiskaa ja täytä ainakin kohdat Type, johon voit laittaa vaikkapa Pocket PC tai jotain muuta mielenkiintoista soopaa. Muuta oikeastaan ei tarvita eli klikkaa Save ja siirry vasemmalla olevaan hakemistopuuhun ja valkkaa Principals. Vasemmalla olevaan kohtaan Users haet aiemmin luomasi käyttäjätunnuksen ja oikealla olevaan kohtaan Devices haet puolestaan sen Devices-kohdassa nimeämäsi Pocket PC:n ja valintojen jälkeen Add Principals. Jihaa nyt olemme melkein valmiita. Ah riemua ja onnea 🙂

Seuraavaksi itse Sunbird tulille, jonne on ilmaantunut uusi Synchronize-nappi. Valitse ensin configure, johon syötät kohtaan Server Url tuon jo muutaman kerran mainostetun http://OMA IP:PORTTINUMERO/funambol/ds eli esimerkin valossa vaikkapa http://666.666.666.666:8080/funambol/ds täytä myös kohdat Username ja Password aiemmin luodun tunnuksen mukaisesti ja valkkaa ok. Seuraavaksi paina Synchronize-nappulaa ja oletettavasti saat jälleen virheilmoituksen eli vielä kerran Admin Tool:n pariin ja samaisesta Devices-kohdasta huomaat hakiessasi sinne ilmaantuneen uuden ID:n, jonka nimeät Edit-namiskalla vaikkapa Sunbird ja teet vastaavan Add Principals-toiminnon kuin teit Pocket PC-laitteeleesi eli “paritat” käyttäjätunnuksesi ja sunbird:n

Vihdoin ja viimein synkkauksen pitäisi toimia. Ensin kokeile synkkausta Pocket PC:ssä ja seuraavaksi Sunbird:ssä tiedon pitäisi nyt kulkea näiden kahden sovelluksen välillä.

Ei Kommentteja

Comments Closed