Flashback: Diamond Rio PMP300

Osiossamme flashback esittelen muistoja menneiltä ajoilta. Koska allekirjoittaneen “tietokonehuone” (kyllä se on pienen pieni vaatekomero jonne parempi puoliskoni on minut rojuineni häätänyt) tuntuu olevan wanhentuneen tekniikan kaatopaikka ja aina jotain vänkää tarttuu jostain matkaan joko ilmaiseksi tai pienellä muodollisella rahasuorituksella niin miksei niistä rojuistaan aina jotain sitten paasaisi tänne blogiinkin.

Tarttuipa matkaani tällainen ensimmäisen sukupolven ämpärikolme-soitin mallia Diamond Rio PMP300.

Laite oli tuotannossa muistaakseni joskus 90-luvun lopulla ja kyseistä häppäsvärkkiä kaupattiin tuolloin melkoisen suolaiseen 700-1000 markan hintaan. Vuosituhannen vaihteessa mp3-buumi oli aluillaan ja Diamond toi ensimmäisten (liekö jopa ensimmäinen) joukossa markkinoille Rionsa. Laite on vielä tänäkin päivänä ihan käyttökelpoinen flash-soitin. Rakkineessa on nykymittapuun mukaan säälittävän vähän muistia vain 32mb, mutta sitä on ulkoisella flash-kortilla laajennettavissa. Paketti lupailee joko 16mb ja 32mb:n flash-korttien yhteensopivuutta, mutta enpä oikein tiedä millainen kortti tähän laitteeseen käy ja kuinka se reagoi yli 32mb:n kortteihin? Kokeilin tuohon laitteeseen N-Gagen 128mb:n MMC-muistikorttia, mutta se ei tuohon laitteeseen sopinut. Liekö sitten jokin ihan oma korttinsa tälle?

Laite on kompaktin kokoinen ja ikäänsä nähden hyvinkin tyylikäs ja loppuun asti hiotun näköinen. Varsinaisesti Rion omia ohjelmia ei saa asennettua Windows XP:n enkä ole kyllä Linuxiinkaan löytänyt sopivaa kalikkaa. XP:lle löytyi hupaisan nimen omaava ohjelma: Dreaming of Brazil jonka avulla Rioon sai heiteltyä mp3-biisejä. Tukea näyttää olevan aina 320kbps asti.

Eihän mokomasta vekottimesta voi puhua iPodien, Sonyn ja Creativen-soittimien kanssa samana päivänäkään, mutta ikäänsä nähde laite on vallan kompaktin kokoinen ja näppärä kapistus. Laitteen 32mb:n muistiin ei montaa biisiä saa mahtumaan, mutta minun työmatkan fillarointiin menee sellainen 15-20 minsaa suuntaansa niin eipä siinä montaa jollotusta ehdi kuuntelemaankaan. Enpä toistaiseksi tarvitse mitään tuhansien kappaleiden kirjastoa mukana kuljetettavaksi ja tämä laite lähti paikalliselta kirpparilta lyömättömään 5 egen hintaan mikä on kieltämättä halpa hinta ja mukavasti tuosta toosasta möykkää lähtee. Biisejä mahtuu 5-10 riippuen millä bitratella ne on pakattu.

Aiemmin fillarointi viihdykkeenäni on toiminut ensimmäinen N-Gage malli, mutta mokoma mosa on sitä luokkaa ettei sitä kovin riemulla taskussaan kuskaa. Diamond on veikeä tuulahdus menneiltä ajoilta ja juuri sopiva tällaisen vanhojen romujen hamstraajan musiikkillisten himojen tyydyttäjä.

Ei Kommentteja

Comments Closed