FireCore aTV Flash Black

Kirjoittelin aiemmin blogauksen AppleTV:n virittelystä monipuoliseksi medialaitteeksi XBMC:n avulla. Alustana XBMC on runsailla ominaisuuksilla varustettu sovellus, joka ruoskii Applen pikkuisesta medialaatikosta tehokkaan viihdelaitteen. Vahvuutena ovat laaja tuki eri mediaformaateille sekä mahdollisuus pultata järjestelmään lukuisa määrä erilaisia lisäosia. Vaikka XBMC on ominaisuuksiltaan omaa luokkaansa on siinä myös heikkoutensa etenkin ATV:n rajallisen raudan kanssa. Mokoma tuppasi kaatumaan kovin herkästi tai joidenkin laadukkaiden videotiedostojen kanssa ilmeni selkeitä yhteensopivuusongelmia. Paikoitellen keveimmilläkin asetuksilla XBMC tuntui liian raskaalta pikkuisen ATV:n pyöritettäväksi. Siispä tutkailin korvaavaa vaihtoehtoa ja sellaisia ovat mm. Plex ja FireCore ATV Flash Black.

 

 

FireCore:n aTV FB on kaupallinen tuote, jota on lähdetty rakentamaan Applen oman käyttöliittymän ympärille. Omppufirman omasta käyttöliittymästä totean sen olevan karun asiallinen. Kovin pliisulta se vaikuttaa XBMC:n jälkeen, mutta toisaalta se toimii mukisematta ja kaatuilematta. aTV FB vaatii XBMC:n tavoin jailbreakin ennen asentamista, joka onnistuu FireCore:n Seas0npass-työkalulla. Tätä kirjoittaessa jailbreak-status on: untethererd eli laitteen käynnistäminen ei vaadi tietokonetta avukseen.

aTV FB lisää ATV:n käyttöliittymään tukun omia sovelluksiaan, jotka tuovat tullessaan liudan parannuksia ja uusia ominaisuuksia. Järjestelmän keskeisin komponentti on mediasoitin-sovellus, jolla nimensä mukaisesti toistetaan niin videot kuin musiikitkin. Soittimessa on XBMC:n tavoin tuki lukuisille videoformaateille (AVI, DVR-MS, FLV, M2TS, M4V, MKV, MOD, MOV, MP4, MPEG, MPG, MTS, TS, WMV, DVDMEDIA, IMG, ISO ja VIDEO_TS/VOB), sekä ääniformaateille (AAC, AC3, AIFF, CAF, DTS, FLAC, MP3, M4A, OGG, WAV, WMA). Näiden lisäksi soitin hanskaa tekstitykset tukien ainakin seuraavia tekstitysformaatteja:  DVB, DVDsub, PGSsub, SRT, SSA, Timed Text, VobSub, SRT, SSA ja SUB. Tekstityksiä on myös mahdollista hakea suoraan toistotilassa OpenSubtitles-sivustolta. Filetsut voivat tietokoneen lisäksi lojua vaikkapa verkkolevyllä. aTV FB tukee niin SMB- kuin AFP-jakoja.

Käyttöliittymä ei turhaan koreile ulkoasullaan vaan on hyvin Apple-henkinen karun asiallisilla valikoillaan. Näyttävyyttä tuskin on edes haettu vaan on pyritty tekemään kevyt ja vakaa toistosovellus, jossa on onnistuttu varsin hyvin. Toistaiseksi en ole törmännyt vielä yhteenkään videotiedostoon, joka ei olisi aTV FB:n soittimella toistunut. Videotiedostojen metadatan noukkimiseen hyödynnetään  TMDb – The Movie Database:a, harmi sinänsä käyttäjä ei juurikaan pääse vaikuttamaan noukittuihin tietoihin muuten kuin sen osalta jos elokuva tunnistetaan väärin. XBMC:ssä harvestointi oli toteutettu piirun verran paremmin eli jos elokuvaa ei tunnistettu pystyi käsipelillä muokkaamaan nimeä oikeaksi suoraan käyttöliittymästä. aTV FB:n kanssa videotiedostot tulee nimetä oikein tietokoneavusteisesti, jonka jälkeen ne useinmiten tunnistetaan oikein. Parhaillaan FireCore työstää XBMC:n kaltaista kirjastoa soittimeensa ja sen on luvattu julkaistavaksi viimeistään syksyllä.

 

 

aTV FB lisäosat eivät aivan määrällisesti yllä XBMC:n tasolle, mutta laadullisesti ne ovat mukava lisä ATV:n. Mukaan on pultattu täysverinen web-selain Couch Surfer, RSS-syötteenlukija, Last.fm-soitin, sääennuste ja varmuuskopiointi pilveen. Selain toimii erinomaisesti jopa kaukosäätimellä räpeltäessä. Couch Surfer on mukava lisäarvo FireCoren tuotokseen, jota ei muille alustoille ole saatavilla. Mainitut lisäpalikat toimivat mallikkaasti ja tekevät sen minkä lupaavatkin. Uusimpana lisäosatulokkaana löytyy trakt.tv, joka on ikään kuin Last.fm videoille tai Get Glue ja Miso. Jos FireCore:n lisäosat eivät ole riittävästi onnistuu käyttöliittymästä asentamaan suuren tukun kolmansien osapuolien virityksiä. Listalla ovat niin XBMC kuin Plex sekä muita enemmän ja vähemmän tunnettuja palikoita.

aTV Flash Black on varsin onnistunut paketti, joka ei riko mitään olemassa olevasta ATV:n ominaisuuksista vaan ainoastaan lisää joukkoon mausteeksi omat tekeleensä. aTV FB ei juurikaan näyttävyydellä koreile vaan enemmänkin sulavuudella ja vakaudella mikä ei alkuunkaan ole huono lähestymistapa. Askeettisesta ulkoasusta huolimatta tykästyin tähän ja se jäikin ainakin toistaiseksi majailemaan aTV2:n sisuksiin. FireCoren tuotos on kaupallinen, jonka hankintahinta on 29,95 taalaa. Ei lainkaan ylitsepääsemätön hinta laatuun nähden. aTV FB:stä on kaksi versiota Black ja Silver. Ensin mainittu on aTV2:lle ja Silver (39,95 dollaria) ensimmäiselle aTV-mallille. Tätä kirjoittaessa aTV 3:lle ollaan parhaillaan tekemässä omaa versiotaan.

 Päivitys 8.9.2012

Pääsin mukaan testaamaan tulevaa aTV Flash Black versiota 2. Tätä kirjoittaessa mennään beta-versiossa 2. Tulossa on mm. XBMC:stä tuttu kirjasto-näkymä, sekä paranneltu tuki trakt.tv – palvelulle. Mukava huomata kuinka FireCore edelleen kehittää tuotostaan ja vaikkei se juurikaan näyttävyydellä koreile, niin itselle sitäkin tärkeämpi on vakaus ja varmuus siitä, että kaikki mediatiedostot toimivat ongelmitta ja tässä onnistutaan varsin hyvin. Tuleva versio 2 tuo muutaman kivan lisäominaisuuden, muttei mitään maata mullistavaa ihmeellistä. Edelleenkin jos haluat vakaan alustan Apple TV:lle hanki FireCoren tuotos. Jos taas kaipailet karkkia ja muita herkkuja, etkä ole innokas maksamaan käyttölittymästä asenna XBMC tai Plex.

Trak.tv-palvelussa olisi mukava nähdä enemmänkin suomalaisia käyttäjiä, joten sankoin joukoin rekisteröitymään palveluun osoitteessa: http://trakt.tv – Oma profiilini löytyy täältä.

 

 

Ei Kommentteja

Comments Closed