Esittelyssä: Diel Roc 2GB – iPod wannabe?

iPod vai ei? – Hienoinen identiteettikriisi…
Hommasinpa puolisolleni kyseisen MP4-soittimen, jonka nyt ajattelin muutamalla sanalla esitellä. Diel Roc MP4-soitin on kaukoidän ihmeitä, hyvinkin ulkonäöltään Apple iPod:a muistuttava, varsin näppärän kokoinen tuote. Diel on Hong Kongissa toimivan e-ville.hk-verkkokaupan tuotemerkki, josta laitteen tilasin tomitusajan ollessa reilu viikko. Roc on kuten mainittua pieni ja siro soitin, joka ei ulkonäössään suuremmin häviä Applen iPod:lle…kuori vaikuttaa äkkisältään jonkinlaiselta kevytmetalliseokselta. Huolitellun oloinen ulkonäkö ja keveys on monelle varmasti yksi valintaperuste laitetta hankittaessa.

Itselläni oleva Roc on kokenut ulkonäöllisesti hienoisen muutoksen eli vanhassa näkemässäni mallissa oli iPod-henkinen ohjauskiekko kun puolestaan tässä kyseisessä mallissa kiekko on korvattu ristiohjaimella, joka poikkeaa hieman alla olevasta kuvasta, koetan napata kunnollisen kuvan laitteesta myöhemmin. En tiedä onko pesäero aitoon iPod:n tietoinen valinta, mutta ristiohjaimen myötä tuotteen mielikuva muuttuu mielestäni itsenäiseksi tuotteeksi, eikä iPod-kopioksi.

Perusspeksit soittimesta:

-Perustoiminnot: Musiikkisoitin, Valokuvien selaus, FM-radio, ääninauhuri, muistikirja, pelit, sekä videosoitin
-Näyttö: 1,8″ 68000 väriä, TFT “Liquid Crystal Display” LEDillä.
-Muistin koko: 2Gt
-Koko: 90 X 40 X 7 mm,
-Paino: 50g
-Tuetut musiikkiformaatit: MP3 ja WMA (suojaamaton)
-Tuetut videoformaatit: MTV, AMV
-Tuetut kuvaformaatit: jpg, bmp ja gif
-E-kirja-toiminto: Tuki txt-tiedostoille
-EQ: Natural,Rock,Pop,Classic,Jazz,DBB,Soft
-USB High Speed USB 2.0

Sielunelämää:

Paketissa toimitetaan mukana itse soittimen lisäksi USB-piuha tiedostonsiirtoa varten, jota hyödynnetään myös laitteen lataamiseen, CD-levy jossa muuntosofta, ohjekirjanen, sekä nappikuulokkeet. Laitteen lataamiseen toimitetaan seinälaturi, joka on pelkkä muuntaja, johon tökätään kiinni mukana toimitettava USB-piuha…

Yllätyksekseni 1,8″ näyttö oli varsin kirkas. Valikot olivat selkeitä ja rakenteellisesti soitin vaikuttaa jämäkältä. Valikoissa navigointi on hivenen “kiinalaista”, sillä ensimmäisenä voisi olettaa, että laitteen “enter-näppäimenä” toimisi ristiohjaimen keskimmäinen nappi eli Play/Pause, mutta näin asia ole vaan kuittaus tapahtuu aina ylänäppäimestä. Toinen hivenen rasittava piirre on jos soittimeen laittaa kappaleita alikansioihin, niin tässä hakemistorakenteessa (joka on tekstipohjaisuudessaan melko askeettinen) navigointi on tuskallisen työlästä ja ohjailun logiikkaan tottuminen vie tovin jos toisenkin aikaa. Tässä jos missä olisi pienoinen tuotekehittely enemmän kuin paikallaan. Toisaalta kun logiikan sisäistää on soittimen hallinta helppoa.

Soittimen liittäminen tietokoneeseen käy helposti. Sen kuin vain tökkää USB-piuhan soittimen ja tietokoneen välille ja se on siinä. Ei erillisiä ajureita, vaan laite tunnistetaan automaattisesti ulkoiseksi tallentimeksi Windowsin toimesta eli kappaleiden siirto laitteelle on miellyttävän helppoa ja hetkessä valmista.

Itse musiikkisoittimen eli playerin käyttöliittymä on selkeä. Jälleen kuitenkin navigointi tuottaa hieman ongelmia, sillä esimerkiksi äänitason säätö tapahtuu napauttamalla ensin alaspäin nappulaa ja vasta sen jälkeen vasen – oikea – nappuloilla säädetään äänenvoimakkuus. Toosan mukana seuraavat kuulokkeet kelpaavat juuri vesilintujen kivittämiseen, sillä mokomat rimpulat ovat luokkaa uskomattoman surkeat. Suosittelen lämpimästi, jos laitteen aiot hankkia hommaamaan samalla jostain paremmat kuulokkeet. Kunnon kuulokkeilla voin vain kehua Diel Roc:n äänenlaatua. Koss Porta Pro-kuulokkeilla soitinta oli ilo kuunnella. MP3-kappaleiden lisäksi musiikkikappaleiden lyriikat toimivat jos biisin mukana ladataan vastaavalla nimellä varustettu .lrc-tiedosto. Omassa yksilössäni ei ainakaan suoraan toimineet skandinaaviset ID3-tagit, mutta muistelen jostain lukeneeni, että jos ne muuttaa toiseen muotoon ne toimivat. Täytyypä tutkia aihetta tarkemmin, että missä muodossa ne toimisivat oikein. Mukava oli myös havaita seikka jos kappaleen jättää kesken ja sammuttaa laitteen, niin uudelleen käynnistämisen jälkeen muistaa soitin kohdan johon biisi jäi.

Laitteessa on myös FM-radio, joka ajaa asiansa ja toimii, sekä kuuluu ihan kivasti. Pelejä vilkaisin juurikin puolella silmällä, enkä edes alkanut sen kummemmin niitä testailemaan. Asetuksia laitteelle löytyy monia aina automaattista virrankatkaisua, valmiustilaa kuin näytönsäästäjää myöden. Pieneen laitteeseen on mahdutettu yllättävän paljon toimintoja. Edulliseen hintaan nähden laitteessa on varmasti kylliksi toimintoja sellaisellekin, joka niitä laitteistoltaan kaipaa. Puolisolleni laite tuli puhtaasti musiikinkuuntelukäyttöön, joten valintakriteerinä ei kohdallamme olleet lukemattomat toiminnot vaan edullinen ja suhteellisen helppokäyttöinen laite. Jos haaveena on omistaa pikkuinen mediakeskus voisin suositella hankkimaan jonkin hieman suuremmalla näytöllä varustetun Diel-mallin.

Loppuja toimintoja en sen kummemmin kokeillut. Tsekkasin kyllä jokaisen osion testitiedoston niin kuvien kuin videon osalta, mutta 1,8″ näyttö ei hirveästi sytytä kuvien katseluun tai videon pyörittämiseen. Jos moiseen tihrustamiseen kokee tarvetta, niin mainittakoon näytön kirkkauden olevan riittävä ja laitteen sydän jaksaa sykkiä vähän liikettä sisältäville videoille nykimättä.


Loppusanat:

Diel Roc on kelpo soitin alle 30€ hintaan. Tässä hintaluokassa soitin sisältää enemmän kuin riittävästi toimintoja vaativallekin käyttäjälle. Mielestäni olisi epäoikeudenmukaista verrata Roc:a Applen tuotteeseen. Omana itsenään Roc on hyvä perussoitin ja korostettakoon edelleen hintatasoa suhteessa toimintoihin, niin laite lunastaa tittelin Ferrari pikkufiiun-kuorissa. Deluxea, trendikkyyttä, merkkisnobbailua tai hifiä kaipaavat tutkailkoot Creativen tai Applen tuotteita, mutta jos kaipaat edullista soitinta, joka hoitaa hommansa tyylillä, painii ulkonäöllään iPod:n kastissa ja on laadultaankin varsin hyvä on Diel Roc oiva valinta. 2GB-mallin lisäksi on saatavilla tätä esittelyä kirjoittaessani myös mallit 4GB ja 8GB.

e-ville – verkkokaupan toiminta on asiallista ja nopeaa. Sekalaisten käyttäjäkokemusten pohjalta uskallan suositella heidän palvelujaan. Homma hoidetaan tyylikkäästi aina takuuta myöden, joten siitä vaan selailemaan Hong Kong:n halpiselektroniikan tarjontaa. Propellihatut kirmatkoon mäyräkoiran innolla tutkailemaan MyMPX-Player – sivuston antia ja virittelevät pikkuisesta soittimestaan täydellisen viihdekeskuksen 😉

Plussat:

+ Kevyt ja tukeva
+ Tyylikäs, sekä huoliteltu ulkonäkö
+ Hoitaa perusasiat kuten pitääkin
+ Puhdas toisto laadukkailla kuulokkeilla
+ Edullinen
+ Lukemattomia toimintoja
+ Ei erillisiä ajureita PC:lle. Näkyy ulkoisena tallentimena.

Miinukset:

– Navigointi vaatii totuttelua
– Mukana seuraavat kuulokkeet
– Radio

AfterYear

Kirjoitanpa tästäkin parilla sanalla reilun vuoden käytön jälkeen. Hintaansa nähden uskomattoman kestävä laite, joka on ollut päivittäisessä suhteellisen rankassakin käytössä ja niin se vaan toimii edelleen kuin uutena. Hintaansa nähden erittäin suositeltava hankinta!

Ei Kommentteja

Comments Closed