Esittele työpöytäsi!

Pistetäänpä tällainen kaiken kansan nähtäville. Tällä hetkellä pöytäkoneellani hyrrää Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat. Linuxin parissa olen puuhastellut vuodesta 1995 jolloin asensin ensimmäisen Linux-jakeluni Slackwaren. Vuosien varrella koneissani on hyrrännyt monenmoisia koosteita ja myös monenmoisia käyttöjärjestelmiä. Kokeiltuna ovat lukuisten Windows-versioiden lisäksi lukematon määrä Linux-koosteita, BeOS, OS/2 Warp 3 ja 4, DOS eri muodoissaan, Free-, Open-, ja NetBSD, IRIX ja mitähän kaikkia niitä onkaan ollut. Hymyillen muistelen ensimmäisiä haparoivia KDE- ja Gnome-versioita. Ikkunamanagereitakin kaiken maailman: Fluxbox, Blackbox, Openbox, Sawfish & Sawmill ja mitähän näitäkin oli, mutta takaisin nykypäivään ja tämän hetkiseen käyttöympäristöön eli edellä mainittu Ubuntu 10.10 ja Gnome.


Kuva nähtävillä täysikokoisena tästä!

Työpöytäkoneeni Darkwing lyhyt esittely:

Työpöytäympäristönä Gnome. Teemana hieman viritelty Elegant. Oikealla näkyvät järjestelmän tiedot on rakennettu Conky:lla.
Työpöydällä eniten käyttämäni sovellukset: Tweetdeck, Chromium, FileZilla, Liferea, PuTTY ja VirtualBox. Yksi miellyttävin ominaisuus jota käytän paljon ovat virtuaalityöpöydät joihin on kätevää avata jatkuvasti auki olevat sovellukset.

Pari sanaa sovelluksista:

Muutama sana sovelluksista eli: ”näitä ilman en osaa olla”. Vähintään yksi Gnome Terminal auki eli pääte. Gnome-Terminalin kaverina jatkuvasti taustalla hyrrää Tilda joka on näppärästi käden ulottuvilla pikanäppäimen takaa. Erilaisiin päätteen kautta taphatuviin asetustiedostojen muokkaamiseen tulee käytettyä Nano-tekstieditoria. IRC:ssä roikkumiseen yhdistelmä: GNU Screen ja Irssi. Päätteen kautta sähköpostit luetaan Alpinella tai Mutt:lla. Tiedostohaun tehotyökaluna käytän locate:a ja nettisurffailu hoidetaan elinks:llä. Nopea yhteys kahden kotiverkossa olevan Linux-koneen välillä hoidetaan yhdistelmällä OpenSSH-server ja OpenSSH-client.

Päätteessä ajettavien sovelluksien lisäksi työpöytäympäristössä eniten käytössäni ovat nettisurffailuun Chromium ja Firefox. Musiikin suurkuluttajana biisikokoelmaa huudatetaan Bansheen kautta ja lisä-älämölöä tuottaa Spotify ja last.fm. Nettiradioiden kuunteluun: Radio Tray. Sähköpostitteluun Thundebird. Useamman Twitter-tilin seurantaan: TweetDeck. RSS- ja Atom-syötteet lueskellaan Liferealla. Varmuuskopiot yhdistelmällä Déjà Dup ja Simple Backup. Nopeaan sovellusten käynnistämiseen: Launchy. HTML-editroina: Bluefish ja jos on tarvetta ajaa Windows-sovelluksia niin hyväksi havaittu yhdistelmä ovat WINE ja kaupallinen CrossOver. Testiympäristönä käyttöjärjestelmäkokeiluissa toimii VirtualBox. Kotiverkon laitteille jaan viihdettä Mediatomb:lla ja videot pyörittää: VLC. Tässäpä suurinpiirtein eniten käyttämäni sovellukset. Esittelepä oma työpöytäsi vaikkapa kommenteissa tai omassa blogissasi ja kerro oma listasi sovelluksista joita ilman et voi elää.

Testiläppärini ja palvelinkoneeni Nightwing

Kyseinen aparaatti on vajaa 5-vuotta vanha HP Pavilion dv5247eu kannettava, joka toimii tällä hetkellä sekä testausympäristönä, että Tunkki-nimisenä palvelimena. Toosassa hyrrää Fedora 14 ja Apache 2 hilppeineen. Koneessa roikkuu myös Windows 7 jota tulee nykyään harvemmin käytettyä. Konetta ohjastan Darkwing-pöytäkoneeltani synergyn avustuksella.

Miniläppäri Moonwing

Pelkkä surffilauta, jonka sisuksissa hyrrää Windows XP, jonka kaveriksi olisi aikomus asentaa Linux kunhan kaikilta muilta kiireiltä kerkiää.

4 Comments

Rolle

about 8 vuotta ago

Olisi kiva saada kuvankaappaus täysikokoiseksi linkitettynä :-)

Vastaa

fmatic

about 8 vuotta ago

Jos tarkoitit tuota mun työpöydän kuvaruutukaappausta niin linkki on siinä suoraan alapuolella :)

Vastaa

Rolle

about 8 vuotta ago

Näköjään! En huomannut. Klikkasin vain tuota pientä kuvaa joka oli linkitetty pieneen kuvaan :P

Vastaa

Kommentoi kirjoitusta:

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked