Epävirallinen ROM tekee kaiken paremmin…

Aiemmin olen ollut suhteellisen tyytyväinen ”HTC-pajan” tuottamaan WM5:n ja myöhemmin WM6 ROM:n. Ajan myötä kuitenkin kun “TyTiNässä” (HTC TyTN) käyttämieni sovelluksien määrä on kasvanut ja sen myötä myös muutama taustalla hyrräävä apuohjelma kuluttaa laitteen rajallista muistia on toosa alkanut tuntumaan virallisella WM6 ROM:lla melkoisen kankealta ja jähmeältä käyttää ja miltei aina muistin varaus oli 70% luokkaa vaikka käynnissä oli parhaimmillaan vain muutamia ohjelmia.

Tutkailin vaihtoehtoisia epävirallisia ROM-virityksiä ja olinkin alustavasti kallistumassa Schap’s:n ROMin puoleen kunnes sattumalta XDA-developers-sivustolla törmäsin paljon kehuja saaneeseen ROM:n – Shamanix’s WM6 Ultimate v2 FINAL [SuperStorage] speksit vaikuttivat päteviltä ja kun aiheeseen lähemmin tutustuin huomasin kuinka lukuisilla eri sivustoilla hehkutettiin Shamanix:n ROM:n nopeutta ja kuinka paljon sen jäljiltä onkaan levytilaa ja muistia vapaana oli allekirjoittaneen helppo tehdä päätös kokeilla kyseistä tuotetta.

Ultimate v2.1:

Storage Memory:
Total: 74.07MB
Free: 71.54MB

Program Memory:
Total: 50.77MB
Free: 32.32MB

Ylläoleva fakta lupailee melkoisen paljon ja nämä lupaukset myös pidetään. Tässä on ROM, joka todellakin on optimoitu erityisen hyvin. Asentamisesta voin tähän alkuun mainita sen verran, että ongelmia saattaa hyvinkin tulla ja muistutan myös, ettei tässä Schap’s:n ROMiin pohjautuvassa tuotteessa ole ainakaan tätä kirjoittaessa sopivaa palikkaa skandinaavisille näppäimille, vaan joudut kalastelemaan sopivan palikan netskusta skandeja varten. Itselläni toimi parhaiten Swedish Input.cab valitettavasti linkkejä näihin syntyy ja kuolee nopealla tahdilla, joten en ala niitä tähän artikkeliin linkkaamaan vaan kehotan hakemaan Googlella kyseisiä paketteja tai kysymään vaikkapa palautelomakkeen kautta allekirjoittaneelta, niin lähetän ne tarvitsevalle.

Päivitys tiivistettynä:

– Asenna HardSPL jos et sitä ole jo tehnyt
– Varmista tarpeelliset tiedot
– Asenna ensin virallinen ROM pohjille ja vasta sitten Cooked
(vain jos pohjalla on ennestään jokin CookedROM eikä virallinen)
– Puhelin bootloader-tilaan (TyTN:ssä virtanäppäin, OK ja reset)
– TriColor-näytöllä tökkää USB-piuha kiinni
– Asenna ROM
– Asennuksen jälkeen tee alkusäädöt
– Palauta varmistukset
– Mieleistäsi virittelyä ja twiikkausta

Jos asennat Shamanix:n ROM:n käytössä olevaan laitteeseen suosittelen ensin oman turvallisuutesi vuoksi asentamaan Hermekseen HardSPL:n, ottamaan tärkeimmistä tiedostoista varmistukset, sillä sanomattakin on selvää, että päivityksen yhteydessä pyyhkiytyy kaikki tiedot puhelimestasi pois. Sprite Backup lienee se parhain varmuuskopioija, jonka hankkimista voin lämpimästi suositella. Toki jos riittää vain osoitekirjan ja tekstareiden varmuuskopiointi hommaan hoitaa hienosti ilmainen PIMBackup. Huomioitava seikka on myös, että jos olet asentamassa tätä jonkun muun Cooked ROM:n tilalle [b]asenna ensin virallinen ROM pohjille ja vasta sitten Cooked[/b] jos pohjilla puolestaan on ns. virallinen HTC-pajan ROM voit aloittaa asentamisen suorilta. Joko kokeilemalla asentamista sellaisenaan tai varman päälle perinteisin menetelmin eli ensin ns. Hard Reset, seuraavaksi PC:n puolelta Active Sync ammuttaan alas tehtävienhallinnan kautta ja kun PPC:lle on tehty HardReset tempaistaan akku mäkeen pariksi sekunniksi, akku takaisin kiinni ja pistettään laite “boot loader” – tilaan (TyTN:ssä painetaan virtanäppäin, OK ja reset samanaikaisesti pohjaan) ja kun eteesi aukeaa monivärinen näkymä pistetään USB piuha kiinni ja ei kun asentelemaan ohjeistuksen mukaisesti.

Oma päivitykseni sujui vaihtelevalla menestyksellä. Itse asennus meni mukisematta ja suhteellisen nopeasti ja päivityksen jälkeen nopeusero HTC:n käpistelemään WM6:n oli tuntuva ja ylläolevat lupaukset lunastettiin heittämällä. Muutenkin kaikki tuntui toimivan hienosti, joten seuraava vaihe olikin palauttaa varmuuskopiosta tärkeimmät tiedot. Pieni varoituksen sananen tähän väliin, että jos varmistat tiedot virallisesta WM6:sta tuli ainakin allekirjoittaneelle hienoisia yhteensopivuusongelmia. Tiedot kyllä palautuivat mallikkaasti, mutta oma virheeni oli varmuuskopioida kaikki käytössäni olevat ohjelmat, jotka läheskään kaikki eivät sitten suoraan toimineetkaan. Uudelleenasennus pelasti sitten tilanteen. Ongelmaksi muodostui ActiveSync, joka ei tahtonutkaan sitten millään elpyä toimimaan tämän uuden ROM:n kanssa. Jos poistin “parituksen” PDA:n puolelta katosivat samalla myös kaikki kontaktilistalla olleet puhelinnumerot. Siispä jälleen varmistamaan, tällä kertaa käytin puhelimen päässä SPB Backup:a, jolla varmistin ainoastaan kontaktilistan puhelinnumerot, poistin Active Sync:n parituksen ja aloitin AS:n asennuksen puhtaalta pöydältä ja tämän jälkeen palauttelin kontaktilistan varmuuskopiosta ja niinhän se toimi jälleen kuten pitikin.

Uuden ROM:n asennuksen jälkeen olikin edessä vielä monenmoista virittelyä ja huomasin, etteivät ihan kaikki toimineet sellaisenaan. Hardis-näppäimistön skandinaaviseksi saattaminen vaati aiemmin mainitsemani paketin luurin sisuksiin. Jos käytössäsi on Brightpoint:n maahan tuoma tuote on heidän sivultaan ladattavissa “konfiguraatiosovellus” ainakin TyTiNälle, jolla saat nopeasti, niin maakohtaiset asetukset kuin data-asetukset kerralla kuntoon. M-Technologyn sivuilta löytynee (?) vastaavat palikat heidän maahan tuomiinsa HTC-malleihin.

Ensivaikutelma “epävirallisesta” Shamanix:n ROM:sta on positiivinen. Poissa ovat virallisen version kaltaiset hidastelut eikä akkukaan kulu entiseen malliin. Laajemman arvion tekeminen vaatinee muutaman viikon päivittäis-käytön, jotta voin kertoa laajempia käyttökokemuksia. Kaikin puolin vaivansa väärti on kokeilla näitä epävirallisia ROMeja. Vaihto vaatii toki huolellisuutta ja asiaan perehtymistä, enkä suosittele lähtemään sorkkimaan jos hiemankin on epävarma olo. Jos tunnet Pocket PC-laitteesi sielunelämän kuin omat taskusi ei muuta kuin kokeilemaan. Ensimmäiselle TyTN:lle tämä on mitä mainioin tuote ja tuntuu kuin rakas PDAsi olisi alkuperäisessä loistossaan 🙂

Suosittelen lueskelemaan myös XDA-Developers-foorumia, josta löytää aina ne kiinnostavimmat viritykset Windows Mobile-laitteille.

Ei Kommentteja

Comments Closed