Elementary OS Luna

On muuten poijjaat ja tytöt tovi jos toinenkin kun RG:ssä on kirjoitettu Linuxista ja tovi on vierähtänyt siitä kun Linux on ollut päivittäisessä käytössä pöytäkoneella. Yhdessä läppärissä Linux-kooste on hyrrännyt ja RaspberryPi:ssä, mutta muuten viime aikoina päivittäiskäyttö on ollut aika OS X-painoitteista. No toki Omppufirman tuotteen pohjalla hyrrää UNIX:sta väkerretty johdannainen, joten jollain tapaa tuntuma on säilynyt, mutta niin paljon kuin OS X:n käyttöliittymästä pidänkin jää tämän kanssa kaiken lainen virittely ja puuhastelu tyystin paitsioon. Kaikki on niin valmista ja harkittua. Vähän liiankin. Sivusilmällä seuraamaani Linux-maailmaan on vaivihkaa hiippaillut Elementary OS Luna, jota oli pakko päästä testaamaan.

Elementary-projektia olen seuraillut alkumetreiltä asti ja ensimmäistä Jupiter-nimellä kulkenutta versiota testasinkin. Tuolloin hataran muistikuvani mukaan tuotos oli jo julkaistessaan hieman vanhanaikainen tukien ainoastaan 32 bittisiä suorittimia, mutta tästä huolimatta käyttöliittymä oli jo silloin vakuuttava ja miellyttävä. Näihin aikoihin tosin PinguyOS vei allekirjoittaneen mennessään ja Elementaryn kokeilut jäi.

Tarkoituksena on asentaa ElementaryOS Mac Mini – koneeseen OS X:n rinnalle. Mielenkiintoinen toimenpide, joka kuitenkaan ei suinkaan ole ylitsepääsemätön tehtävä, sillä pohjautuuhan Mac-koneet Intelin kikkareisiin. Temppu sinänsä oli askarrella vanhaan PPC-suorittimella varustettuun iBook G3:n toimiva Linux-kokoonpano, mutta se on toinen tarina se…

Siis asiaan eli operaatio: Törkätään Linux Mac:n sisuksiin. Uudemmissa Mac Mini-koneissahan ei ole minkään valtakunnan CD/DVD-asemaa, joten vaihtoehdot ovat ulkoinen optinen asema tai USB-tikulta asentaminen. Valitsin jälkimmäisen. Tarkoitus olisi bootata sekä OS X:n, että Elementary:n, joten ensimmäinen tehtävä on haalia tarvittavat romppeet sujuvaan asentamiseen eli Elementaryn asennuspaketti, joka on ladattavissa projektin kotisivulta, sekä jonkinlainen käynnistyslaataaja vähän kuin vaikkapa Grub tai Lilo. Tunnetuin lienee rEFIt, jota ei tosin enää aktiivisesti kehitetä vaan rinnalle on tullut rEFInd-projekti. Ajattelin kokeiluissani kuitenkin pitäytyä tutussa ja turvallisessa rEFIt:ssä, joten koppasin sivuilta asennuspaketin jemekseen.

Seuraavaksi asentamaan rEFI:tä OS X:n, joka on varsin suoraviivainen toimenpide eli klikkaillaan .dmg-levykuvaa ja klikataan sisältä löytyvää rEFIt.mpkg-filetsua. Seurataan ohjeistusta ja valitaan kohteeksi OS X:n asennushakemisto. Jos kaikki sujuu kuin Strömsössä (TM) seuraavan käynnistyksen yhteydessä pitäisi eteen avautua rEFIt:n käynnistysvalikko painaessasi alt/optio-näppäintä. Ennen uudelleen käynnistystä on enemmän kuin hyödyllistä pitää jokin toinen nettiin pääsevä kone valmiudessa rEFIt:n ongelmanratkomissivulla jos kaikki ei mennytkään kuin Strömsössä (TM)

Seuraavaksi hyökätään tukka hulmuten tekemään tilaa Linux-asennukselle. Miellyttävintä askare on hoitaa OS X:n omilla työkaluilla. Avataan Levytyökalu (DiskUtil), valkataan Mac:n pääasema. Valkataan Osiointi-välilehti ja napautetaan + nappulaa. Liikuttelemalla liukunamiskaa pääset valitsemaan sopivan koon osiolle tai voit naputella lukeman suoraan laatikkoon. Valitse uuden osion muodoksi: “Vapaata tilaa” ja klikkaa: “Käytä” ja annetaan levytyökalun tehdä loitsujaan.

Seuraavaksi käydään käsiksi itse asennusmedian luomiseen. Tähänkin OS X tarjoaa oivalliset työkalut eli pääte (terminal) auki ja väkertämään lataamastasi Elementary OS:n .ISO-levykuvasta Mac:n ymmärtämää levykuvaa. Tähän sopivin työkalu on hdiutil. Joten loitsitaan päätteessä komento hdiutil convert -format UDRW -o ~/levykuvan/hakemisto/kohde.img ~/ladatun/levykuvan/hakemisto/elementary.iso – helpoimmin saat polut oikein kun raahaat lataamasi Elementary OS:n levykuvan päätteeseen. OS X tunkee automaattisesti konvertoidun levykuvan tiedostopäätteeksi dmg, jonka voi kylmän rauhallisesti muuttaa muotoon .img – Kun konvertointi on valmis komennetaan: diskutil list jotta nähdään lista käytettävistä tallennuslaitteista. Tökätään USB-tikku kiinni ja komennetaan uudelleen diskutil list ja nyt listalla pitäisi näkyä myös USB-tikkusi laitenimi (/dev/disk1 tai /dev/disk2 jne).

Varmistetaan ennen seuraavan komennon kirjoittamista, että tiedetään varmasti USB-tikun laitenimi. Komennetaan: sudo dd if=/polku/elementaryn/levykuvaan/elementary.img of=/dev/rDiskN bs=1m (Käyttämällä komennossa /dev/rDisk tavanomaisen /dev/disk asemesta saattaa kirjoitusnopeus olla aavistuksen nopeampi korva kirjain N asemasi numerolla). Kun levykuva on kirjoitettu komenna diskutil eject /dev/diskN

Jätetään tikku koneeseen ja käynnistetään Mac uudelleen pitämällä alt/optio-näppäin pohjassa, jotta rEFIt-käynnistyvalikko tulee eteen. Valitaan listalta USB-tikun vaihtoehto. Jotta asennus onnistuisi tulee käytössä olla mielellään langallinen näppis sekä hiiri koska Applen langattomia ei asennuksen alkuvaiheessa tueta.

Asennusohjelma, joka on pohjimmiltaan sama kuin Ubuntussa tarjoutuu asentamaan Elementary OS:n suoraan OS X:n rinnalle, mutta tätä vaihtoehtoa en käyttänyt vaan loin osiot itse, jolloin voin olla varma, että kaikki menee kuten haluan. Kun asennus on valmis on aika pistää sormet ristiin ja toivoa kaiken toimivan. Tässä peruskatsauksessa en käy sen kummemmin itse asennusta tai jälkisäätöjä lävitse, sillä netti on pullollaan opastusta niin suomeksi kuin englanniksikin. Uudelleenkäynnistyksen jälkeen lävähtää tästä eteen päin rEFI:t näytölle ja kun valikosta valitsee Linux-käynnistyksen tulee eteen hetken kuluttua Grub, josta itse Elementary käynnistyminen alkaa. Riemukseni asennus sujui ongelmitta ja pääsin tutustumaan itse Elementary OS:n. Wheeeee! Tosin seuraava työmaa olikin saada netti pelittämään ja Applen langaton näppis, sekä Magic Mouse. Ne kun eivät toimi heittämällä ja verkkokorttiakaan ei tuettu suoraan…kirjoittelen näistä “pikku” puuhasteluista tuonnempana 😉

1 Comment

maitkon@gmail.com'

Mikko

about 7 vuotta ago

Itse asentelin tuossa elo- syyskuun vaihteessa kyseisen Elementaryn HP:n läppäriin (6715B). Asennus mnei muuten ihan nappiin mutta en ole vieläkään keksinyt miten saisin langattoman verkkoyhteyden toimimaan.

Comments Closed