Elämää ilman jailbreak:a.

 

Niin kauan kuin olen iPhonen omistanut (alkaen 3G:stä) on luurini jailbreikattu. Takuuvaihtojen yhteydessä käteeni eksyi A5 pohjainen iPhone 4s varustettuna iOS 6.0.1:llä johon tätä kirjoittaessa ei ole saatavilla jaibreak:a. Olin jo niin tottunut käyttämään puhelintani tiettyjen lisäpalikoiden kanssa, etten kovinkaan äänekkäästi kiljunut riemusta kun olinkin “jumissa” Applen oman käyttöliittymänäkemyksen kanssa.

Mikä tuntuu hyvältä?

Ilman jailbreak:a iOS on sutjakkaampi. Luuri on vakaampi, eikä mitään kummallisia jumitteluja tai kaatumisia juurikaan esiinny. Alkujärkytyksestä toivuttua iOS 6 on kuitenkin varsin pätevä alusta ja pienet parannukset ovat tehneet iOS:lle hyvää. Ei tämä täysin kuraa ole, vaikkei mitään maata mullistavaa 5:n verrattuna tullutkaan. Pienet virittelyt ja lisätoiminnot käyttikseen ovat positiivisia. Kartat nyt ovat mitä ovat.

Mikä mättää?

Se mitä olen suuresti hämmästellyt iOS:ssa on Applen jääräpäinen hinku kontrolloida käyttöliittymän pieniäkin yksityiskohtia. En koskaan ole ollut mikään innokas teemojen kanssa väkertäjä, mutta tuntuu lähinnä turhanaikaiselta pilkunviilaukselta estää käyttäjältä mahdollisuus edes hieman muokata UI:ta. Eniten jailbreak-maailmasta kaipailen mahdollisuutta asettaa viisi ikonia riville, sovellusten nimien piilottamista sekä dock:n asettamista läpinäkyväksi.

Innokkaana tekstareiden lähettäjänä pääsee itku Applen oman viestittelyalustan parissa. Kun kerran on tutustunut BiteSMS:n tuntuu Applen oma viritys lähinnä naurettavalta. BiteSMS tekee mielestäni kaiken alusta alkaen oikein. Eikä ne pienet koristelut ainakaan käyttökokemusta pilaa. Päin vastoin. Pieni kuva lähettäjästä saapuneiden viestien listalla, graafiset hymiöt, paremmat aikaleimat etc.

Jailbreak-maailmasta kaipailen myös Copic:a, joka lisää osoitekirjaan tallennettujen yhteystietojen kuvat näkyville yhteystiedot-listaan. Applen ilmoituskeskus on kiva, mutta senkin voi tehdä paremmin. Tästä oivana esimerkkinä on IntelliBornin IntelliScreenX, joka näyttää miten sen voi tehdä tyylikkäästi.

Jailbreikkaamattomassa luurissa kaikki siis toimii niin kuin Apple tahtookin toimivan eli sellaisenaan luuri on vakaa, mutta UI on varsin hajuton ja mauton. Kun luuri pääsee irti kahleistaan päästään jo varsin keveillä virityksillä huomattavasti mukavampaan käyttökokemukseen.

Siispä odotellaan kahleissa sitä hetkeä kun jailbreak vihdoin julkaistaan A5 & iOS 6 pohjalle…toivon todella sen tapahtuvan vielä tämän vuoden puolella.

edit. Mielenkiintoinen kirjoitus sivustolta iDownloadBlog – “3 reasons why jailbreaking is waning popularity“. Kommenttiosiossa mielipiteensä aiheen tiimoilta huikkasee ilmoille Cydian tekijä itse Jay “saurik” Freeman!

 

 

Ei Kommentteja

Comments Closed