ATV2 Virittely paremmaksi viihdelaitteeksi

AppleTV 2 tuo Omppufirman mainio pieni härpäke median toistamiseen eksyi äskettäin käsiini Elisa Viihteen mediatoistimen sisältävän harmaan Netgem-boksin vaihduttua uudempaan (ja uskomattoman rupuiseen) Pace:n menetin myös mahdollisuuden toistaa verkkolevyllä majailevia mediatiedostoja, joten hankintaan päätyi Applen atv2. Sellaisenaan mielestäni atv2 on turhan rajoittunut saillä aparaatilla ei voi toistaa materiaalia NAS:lta, mutta jailbreikattuna pikkuinen härpäke taipuu mitä merkillisimpiin suorituksiin. Ideana oli viritellä mustasta laatikosta edes välttävä mediatoistin viihdekäyttöön.

Jotta AppleTV taipuisi monen moisen median toistamiseen myös verkkolevyltä vaatii se iOS-laitteille tyypillisen jailbreak:n, sekä paremman mediasoitin-sovelluksen sisuksiinsa. Näissä toimenpiteissä apuun ryntää Seas0npass-jailbreak ja XBMC (aiemmin tunnettu nimellä Xbox Media Center). Oman projektini aloitin jailbreikkaamalla ATV2:n, joka on varsin simppeli toimenpide vaikkapa näiden ohjeiden mukaisesti. Seuraavaksi sujautetaan XBMC sisuksiin. Tätä kirjoittaessa XBMC on versiossa 11.0 Eden.

Asennus:

  • Ota SSH-yhteys koneeltasi ATV2:n – ssh root@ATV2.IP.OSOITE -oletussalasana on: alpine
  • Komenna:  apt-get update
  • Seuraavaksi:  mkdir -p /Applications/AppleTV.app/Appliances
  • apt-get install org.xbmc.xbmc-atv2
  • mkdir -p /Applications/XBMC.frappliance
  • wget http://mirrors.xbmc.org/apt/atv2/deb/org.xbmc.xbmc-atv2_11.0-3_iphoneos-arm.deb
  • dpkg -i org.xbmc.xbmc-atv2_11.0-3_iphoneos-arm.deb
  • rm org.xbmc.xbmc-atv2_11.0-3_iphoneos-arm.deb

…ja näin XBMC-asennus on valmis. Seuraavaksi ATV:n valikoista XBMC käyntiin ja asetuksia ihmettelemään. Tässä artikkelissa en sen kummemin käsittele XBMC:n asetusviidakkoa, sillä ne ovat aina mieltymyksen ja käytettävän television mukaisesti määräytyvät. XBMC:n perusteemat ovat varsin mukiin menevät, mutta haikailin hieman tyylikkäämpää ja samalla myös ATV2:n heppoisen raudan huomioiden mahdollisimman kevyttä teemaa. reFocus-teema miellytti eniten silmääni ja lähdinkin rakentelemaan viihdeboksiani sen pohjalle.

reFocus:n ulkonäköön pääsee vaikuttamaan asetuksien kautta suhteellisen paljon. Sieltä voi halutessaan lisätä ja poistaa päävalikossa näkyviä toimintoja, mutta jos haluaa lisätä jotain ekstraa vaatii se aina teematiedoston suoraa editoimista. Omassa kokoonpanossani halusin saada Elisa Viihde– ja TV-Kaista lisäosat suoraan etusivulle, joten hommaan käydään käsiksi muokkaamalla teematiedostoa: HomeMenu.xml

Esimerkin valossa malliksi Elisa Viihde- ja TV-Kaista – plugareiden lisääminen päävalikkoon:

<item id=”23″>

<label>tv-kaista</label>

<onclick>xbmc.ActivateWindow(Video,plugin://plugin.video.tvkaista)</onclick>

</item>

<item id=”24″>

<label>elisa viihde</label>

<onclick>xbmc.ActivateWindow(Video,plugin://plugin.video.elisa.viihde)</onclick>

</item>

Oma viritelty XBMC näyttää tätä kirjoittaessa alla olevan kuvan mukaiselta:

XBMC:n vahvuus piilee laajan mediatiedostojen tuen lisäksi myös laajassa lisäosien tarjonnassa. Lisäosia löytyy laidasta laitaan niin xbmc:n omasta ohjelmavarastosta kuin myös harrastajien tuottamina sekalaisista ohjelmavarastoista. Listaa plugineista löytyy mm. XBMC:n wikistä.

Loppulausumana voin lämpimästi suositella ATV2:sta viihdelaitteeksi etenkin jos järjestelmääsi kuuluu vaikkapa verkkolevy jolloin XBMC:n avustuksella ATV2 nousee aivan uudelle tasolle. ATV2:ssa ei ole ensimmäisen mallin tapaan ollenkaan sisäistä levyä vaan mallia on lähdetty suunnittelemaan nimen omaan striimausta silmällä pitäen. Laitteen vaatimaton 8GB flash riittää kuitenkin mainiosti XBMC:n ja liudan lisäosien asentamiseen. Tätä kirjoittaessa AppleTV 3:a ei käsittääkseni pysty jailbreikkaamaan, joten XBMC on toistaiseksi ensimmäisen ja toisen mallin huveja.

 

Ei Kommentteja

Comments Closed