Apple iBook G3 elvyttäminen hyötykäyttöön

Kävipä allekirjoittaneen taloudessa niin, että tänne tuli hankittua useampi Omppufirman tietämyskone päivittäiskäyttöön. Talouteen ilmaantui Mac Mini 2.3GHz i5 (mid 2011) ja MacBook Pro 13″ 2.4GHz (Late 2011). Molemmissa koneissa hyrrää paljon parjattu OS X Lion. Samassa hötäkässä käsiini eksyi Apple:n vanhempaa tuotantoa oleva iBook G3 numeromurskain (mid 2002), jonka sisuksissa hyrrää nimensä mukaisesti PowerPC:n G3-suoritin, joka kilkuttelee 800MHz kellotaajuudella. Muistia aparaatissa on maksimimärä 640MB (SDRAM). Haaveena oli viritellä tästä iäkkäästä wanhuksesta yleinen testi- ja häröilyalusta propellihattukokeiluille. Kun kone saapui minulle ei mukana seurannut virtalähdettä, ei käyttöjärjestelmää ja laitteessa oli kyseiselle mallille tyypillinen logicboard-vika, jossa näyttö pimenee satunnaisesti.

 

Virtalähde ja käyttöjärjestelmä-levyn löysin käytettyjen markkinoilta varsin helposti. Ensimmäinen kompastuskivi oli CD-asema joka ei suostunut lukemaan hankkimaani Tiger-levyä. Suossa oltiin ainakin tilapäisesti. Pienen googlailun jälkeen löytyi konsti, jolla tehdä boottaava USB-tikku, jolta asennuksen voisi suorittaa. Intoa hieman laimensi eri sivustoilla näkemäni maininta siitä, ettei PowerPC-pohjaiset koneet osaisi bootata USB-levyltä vaan ainoastaan FireWiren-kautta. Pah! Moinen tuntui alkuunsakin hölynpölyltä ja askartelin ensin Tiger:n CD-levyistä imaget, jotka nakkasin alla olevien ohjeiden mukaisesti tikulle. Samat ohjeet pätevät muuten varsin hienosti myös muillekin OSX-versioille. Jos levyjen sijasta haluat asentaa mieluummin varmatoimiselta tikulta. Tikun tekeminen onnistuu vaikkapa näiden ohjeiden mukaan.

Sekalaisista varoituksista huolimatta oli kuitenki aivan pakko edes varmistaa, että lähteekö Tiger asentumaan PPC-suorittimella varustetusta iBook:sta ja kas kehveliä kyllähän se sieltä asentumaan lähti ja vajaan tunnin raksuttelun jälkeen oli wanhassa sotaratsussa OS X Tiger asennettuna. Seuraava tunti vierähtäkin sitten automaattisesti tarjottujen päivitysten asentelemiseen. Koneessani majailee myös alkupään Airport-kortti, johon asentui myös samassa yhteydessä päivitykset. Valikoimiin ilmaantui myös WPA/WPA2.salaus, mutta tästä hieman myöhemmin lisää.

iBook G3:n kohdalla Apple:lle on sattunut muutamia suunnittelukämmejä, koska kyseisessä mallissa alkaa ajan myötä ilmenemään muutama rasittava laitteistopohjainen vika. Omaa malliani riivaa tämä emolevyn ja näytönohjaimen välinen häikkä. Satunnaisesti näyttö pikselöityy ja lopulta pimenee kokonaan. Helpoiten homma korjaantuu painamalle laattahiirulaisen vasemmalta puolelta. Korjaustoimenpiteitä tälle on netti väärällään, mutta allekirjoittanut meni luonnollisesti ali siitä mistä aita on matalin. Koneen pohja auki  alla olevassa kuvassa näkyy neliönmallinen kohta, johon runtelin pienoisen metallisen chim:n ja kylmänviileästi teippasin sen siihen kiinni. Kone takaisin läjään ja virta päälle. Ongelma on kadonnut ainakin tilapäisesti 😉

Seuraava haaveeni oli saada potkittua kone langattomasti kiinni verkkoon. Innostuneena yritin yhdistää WPA2-salauksella verkkoon kiinni. OS X ilmoitti koneen kytkeytyneen verkkoon mutta kappas peijoonia sehän ei silti yhdistänyt internet:n. Pari minuuttia pään raapimista. Pari ohjattua yhteydenluomis-vaihetta läpi ja eipä vain rakkine karauttanut tiedon valtatielle. Kokeilin kaikki kuviteltavissa olevat variaatiot ilman mainittavia tuloksia. Kaikki eri salausvaihtoehdot vaan eipä onnannut. Kortti kuitenkin tuntuisi toimivan ainakin jollain tasolla sillä yhdityminen langattomaan verkkoon onnistuu, mutta siihen se riemu tyssää. Vaatinee hieman enemmän ongelman tutkimista ja AirPort-kortin irroittamista ja tutkailua. Ethernet:n kautta homma toimii mallikkaasti, joten tässä lienee jonkinsortin yhteensopivuusongelma modeemini ja AirPort-kortin välillä joka on siis ajalta kun isä lampun osti 🙂 Äskettäin muutin ADSL-taloudesta kaapelimodeemi-talouteen, joten täytyypä eri modeemin kautta yhtyä tiedon valtatielle uudelleen.

iBook on iästään ja raudastaan huolimatta vielä varsin pätevä surffilauta ja testailualusta. Varaosia rakkineeseen löytyy kivasti ja listalla on ainakin uuden akun hankkiminen ja isomman kiintolevyn vaihtaminen…

Ei Kommentteja

Comments Closed